• Регистрација
"Загорје" понос краја ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 08 јул 2011 00:56Већ четврту годину заредом организујемо Петровдански сабор фолклора на којем је учествовало више од 15 друштава из региона. Нема сумње да смо доказали да и ми из такозваних малих општина и те како можемо организовати добре манифестације за шта смо добили похвале свих наших гостију - истиче Зоран Ћеранић, предсједник и кореограф КУД "Загорје" и као потврду ових ријечи наводи да је Петровдански сабор фолклора у Калиновику уврштен у културна дешавања у Републици Српској и суфинансиран од Министарства просвјете и културе РС, а помоћ имају и од Општине Калиновик.

Иначе, КУД "Загорје" постоји и ради од 1956. године и слови за понос овог краја. Чак ни године рата и неимаштине нису спријечиле да друштво опстане и настави с радом. Чланови су тренутно распоређени у три групе - од пет година до 12, од 12 до 15 година и од 15 година па надаље. Поред фолклорне друштво има музичку, драмску и гусларску секцију.

- С поносом истичемо да имамо око 120 чланова школске дјеце што сматрамо изузетним ако се зна да обје школе у Калиновику похађа нешто више од 200 ђака. Без обзира на школске обавезе, дјеца редовно присуствују пробама, као и студенти који једва чекају да дођу и заиграју - каже Ћеранић.

Ово потврђује и Ведрана Окука, једна од чланица "Загорја" која поред факултетских обавеза стигне да се бави и фолклором.

- Иза свих наших успјеха стоји рад и дисциплина као и велика љубав према фолклору и традицији - увјерава ова студенткиња.

Гордан Тепавчевић, секретар КУД "Загорја" истиче да се могу похвалити и честим гостовањима у земљи и шире за шта су добили многе похвале и признања.

- Радимо квалитетно и тај наш рад има резултате што говоре и награде које смо добили на досадашњим учешћима у Републици Српској, Србији и Црној Гори.

Носиоци смо захвалнице Општине Калиновик за 2007. годину као и Плакете општине Калиновик за 2008. годину што сматрамо и нашим највећим признањем јер смо препознати као озбиљна и радна организација. Једно од важнијих признања јесте и оно које смо добили у Теслићу за аутентичну здравицу, материјално стваралаштво, сценски приказ обичаја и национална кухиња - навео је Тепавчевић.

Фокус

Последње ажурирано понедељак, 08 мај 2017 15:07
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.