• Регистрација
Улажемо у запошљавање ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 12 јул 2011 12:04Иако економска и финансијска криза доносе све веће потешкоће и много већим и буџетски снажнијим општинама него што је то изразито неразвијена средина попут Калиновика, може се, ипак, закључити да се овдје већ неколико година заредом биљеже развојни помаци.

То је оцјена коју у интервјуу за "Фокус" износи начелница општине Калиновик, Милева Комленовић, подсјећајући да су реализовани неки врло важни пројекти обнове и изградње путне инфраструктуре, махом у овдашњим селима, док, такође, издваја и немала улагања у пословну зону.

- У посљедње двије године на подручју општине, великим издвајањима из буџета и уз подршку Владе РС, изграђено је и обновљено више локалних путева него што је то учињено уназад двије, па можда и пуне три деценије, што свакако јесте нешто што представља озбиљан развојни искорак. С друге стране, сама чињеница да и ове године у капиталне пројекте улажемо око 600.000 КМ, јесте јасан показатељ како и у овом бременитом периоду економске кризе настојимо да, колико је то год могуће, унаприједимо стање и побољшамо живот грађана.

ФОКУС: Знатним улагањима у пословну зону Општина Калиновик је као главно опредјељење истакла стварање претпоставки за привредни опоравак и запошљавање.

КОМЛЕНОВИЋЕВА: То је апсолутно тачно и јавности је већ познато да смо још раније кредитним задужењем купили простор некадашње пилане, гдје смо формирали пословну зону. Да је овакав потез био потпуно оправдан, може се закључити и из чињенице да ту, по основу закупног односа, већ и функционише производни привредни субјект који запошљава 25 радника, а који је изразио потребу за пријемом још 15 нових радника, што, опет, уопште није мала бројка за средину каква је Калиновик. Треба истаћи да смо ове године уложили знатна средства у нову парионицу и набавку опреме, а све је то, цијенимо, добра инвестиција која ће довести и до отварања нових радних мјеста. Поред тога, у буџету смо планирали и издвајање 50.000 КМ као директан подстицај за запошљавање, па вјерујемо да ће и то позитивно утицати на број запослених у Калиновику.

ФОКУС: Наставак изградње и обнове инфраструктуре, те неких сасвим нових садржаја у Калиновику, нешто је што сте најављивали још почетком године. Шта се ради на том плану?

КОМЛЕНОВИЋЕВА: Пред нама је озбиљна санација водоводног система, док дугорочно планирамо ући у изградњу потпуног новог водовода, као једног од најважнијих подухвата.

Око 65.000 КМ ове године издвајамо за реконструкцију улица, ту јесте и око 90.000 КМ вриједна изградња савременог и вишенамјенског спортског игралишта, што је садржај који нам јесте недостајао, баш као што је то и већ изграђена фонтана у новом парку, који је свакако донио љепши изглед центру мјеста. У сарадњи с вишим нивоима власти, првенствено Министарством за људска права и избјеглице БиХ, реализоваћемо и пројекте обнове електромреже и локалних путева у неким повратничким насељима, чија финансијска вриједност премашује 220.000 КМ.

ФОКУС: Општина Калиновик има изузетне туристичке потенцијале који нису искориштени. Да ли се могу очекивати искораци?

КОМЛЕНОВИЋЕВА: Чињеница да смо окружени прелијепим планинама, које красе и бројна планинска језера, као и то да подручјем општине протиче ријека Неретва, јесте више него добра претпоставка за развој туризма. На том плану се и дешавају неки помаци, али је то још исувише далеко од онога што бисмо жељели и што намјеравамо урадити. Ево, приватни сектор чини конкретне помаке, па је у току обнова некадашњег хотела у центру Калиновика, којом ће бити ријешен проблем недостатка смјештајних капацитета, док ћемо путем општинске туристичке организације покушати да се и маркетиншки наметнемо као подручје на којем се има шта видјети и гдје се може уживати у нетакнутој природи и њеним издашним љепотама.

ХЕ Улог велики подухват

ФОКУС: Највећи подухват, од којег се у Калиновику очекује заиста много, свакако јесте изградња ХЕ Улог, чији инвеститор је компанија ЕФТ?

КОМЛЕНОВИЋЕВА: То је за нас, како то овдје људи знају рећи, заиста посао свих послова и подухват од којег се много очекује. Тренутно је у току фаза изградње прилазних путева, послије које би требало да услиједи и фаза изградње саме хидроелектране. Цијели пројекат вриједан је око 65 милиона евра, што само по себи говори о обиму и величини пројекта, а његово крајње оживотворење донијеће и дугорочну стабилност буџету Општине Калиновик, његовом јачању, па тако и омогућити реализацију бројних других пројеката од интереса за овдашње грађане.

Последње ажурирано уторак, 12 јул 2011 12:10
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.