• Регистрација
СИМБОЛ СРПСКОГ ВИТЕШТВА И ДОСТОЈАНСТВА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 01 август 2011 20:03Општина Калиновик и овдашња БО организовали парастос погинулим српским борцима и цивилима на Рогоју

Општина Калиновик и овдашња Борачка организација организовали су у суботу парастос погинулим српским борцима и цивилима крај спомен-обиљежја на Рогоју, на којем су уклесана имена 69 палих српских јунака из ове и општина Трново, Гацко, Билећа, Невесиње, Пале и Фоча.
На овом узвишеном и часном мјесту оживјела су болна сјећања на истинске хероје, који су током Одбрамбено-отаџбинског рата РС погинули бранећи ову стретешки важну коту, а већина њих положила је своје животе 30. јула 1992. године штитећи одступницу трновским Србима који су у паници пред разјареним муслиманским снагама напуштали своја вјековна огњишта.
-Сви грађани Трнова, и цивили и борци, изваличили су се преко Рогоја који је био једина нада у спасење и на гдје су, стога, српски јунаци водили жестоке борбе како би заштили нејач и спријечили да се оствари крвави сценарио који су планирали и проводили непријатељи-истракао је начелник Трнова, Горан Вујичић, који је и подсјетио да је Рогој био стратешко мјесто не само за Трново и Трновљаке, већ и за РС у цјелини.
Начелница Калиновика, Милева Комленовић, поручила је да Рогој за све људе овог краја свето, узвишено и часно мјесто на којем се јесу сударали живот и смрт, тренутак и вјечност, невина жртва и џелат...
-Овдје смо дошли да се поклонимо сјенима српских јунака који су уградили животе у стварање РС и жртвовали се за слободу која је вјечни идеал нашег поносног и честитог народа. Рогој је заливен витешком крвљу српских бораца и невиних жртава и у достојанственој тишини чека свој часни народ да га се сјети, подсјећајући нас на прошлост и опомињући за будућност. Слава свима који су својим животима градили и бранили РС-поручила је Комленовићева са мјеста које је назвала светим кутком небеске нам отаџбине.
Предсједник Предсједништва БИРС, Дражан Перендија, искрено је подсјетио да се онима који нису ратовали на Трескавици и околним платоима тешко може и објаснити какве су тешке борбе овдје вођене и колико је храбрости и напора било потребно уложити да би се одбранио овај крај.
-Рогој је био стална мета наших непријатеља који су жељели да пресијеку овај коридор, због чега је више пута нападан и одузиман, али увијек и ослобађан јуначким срцем српских хероја. Овај превој је био и остао наша жила куцавица и то ће бити заувијек, било то коме право, или не, јер на то нас опомињу и наши саборци и њхова жртва-поручио је Перендија.
Вијенце на спомен-обиљежје на Рогоју положиле су породице погинулих бораца, делегације општинских борачких организација и БОРС, шеф Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица РС, Сташа Кошарац, те представници општина Калиновик и Трново и мјештани, као и делегације ЦКРС, Савеза логораша РС и Републичке организације погинулих, заробљених и несталих цивила.


                                                                                                С. ШЕКАРА

АНТРЕ: Јулски погром у Трнову

У јулском погрому 1992. године у Трнову је попаљено све што је било српско, није поштеђена ни мјесна црква, а перма званичним подацима МУП РС у овом градићу су тих дана убијена 93 цивила, од чега чак 48 жена, док су Срби који нису успјели да се домогну слободне територије завршили у логору у Дејчићима гдје су систематски мучени, а и данас се траже посмртни остаци десет српских цивила.
-Ко тог дана није успио да изиђе из Трнова дочекао је катастрофу, убијање, клање...Све је попаљено и уништено, а све су то чиниле наше комшије-и сада пуна огорчења свједочи Илинка Бјелица из Трнова.

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.