• Регистрација
ЉЕПОТА ЗА ОЧИ, МЕЛЕМ ЗА ДУШУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 01 август 2011 20:06

 

Подручје Општине Калиновик богато туристичким потенцијалима

Иако је по броју становника међу најмањим срединама у Српској, подручје општине Калиновик, истовремено, обухвата просторну цјелину од безмало 680 квадратних километара, што је сврстава међу петнаестак највећих код нас.

Омеђено планинама Трескавицом, Зеленгором, Лелијом, Височицом и Црвњем, те прошарано бистрим токовима Неретве, Бистрице и још неких мањих ријека, као и бројним лијепим горским језерима, ово подручје карактерише издашно природно богатство које је практично недирнуто и тако сачувано у својеврсном изворном облику, што је, оцјена је заљубљеника у природу, и љепота за очи и мелем за душу.

Наравно, у овом крају доминира планински рељеф, који је доминантан на готово 85 одсто општинске површине, док мањи дио чине долине, али треба истаћи и простране висоравни, те свакако долину Неретве, коју карактерише и умјеренија и блажа клима, због чега је већ одавно прави мамац за кампере који питомом крајолику мјеста Улог дају предност у односу на морску обалу.

Начелница Калиновика, Милева Комленовић, у потпуности се слаже са оцјеном да ово подручје има више него добре, али и недовољно искориштене потенцијале за развој туризма, због чега и открива веома амбициозне планове на том пољу.

-Осим природних љепота, односно потенцијала, подручје наше општине обилује и богатим културно-историјским насљеђем, које је, сматрам, потребно заштитити и приближити широј јавности. С друге стране, појачаним активностима и радом наше туристичке организације у наредном периоду, желимо скренути пажњу да је ово подручје прелијепа дестинација за одмор, право мјесто за лов и риболов, ко то воли и практикује, те готово идеалан крај за планинарење-вели Комленовићева, не заборављајући поменути ни сегмент који би требало да буде интересантан за спелеологе, а тиче се бројних неистражених пећина.

Прва дама општине за коју неки симпатично кажу како је и веза Босне са Херцеговином и обратно, због чега њено подручје и детерминишу као оно слово „и" у називу БиХ, додаје и да су у Калиновику свјесни свих недостатака, првенствено мањка смјештајних капацитета, што свакако и спутава озбиљнију развојну туристичку причу.

-Предност треба дати сеоском туризму, односно укључивању становништва у развој туризма, што се већ показује и као реална могућност потврђена и на недавном фестивалу фолклора, када су наши гости из Бугарске били смјештени управо код мјештана и били одушевљени амбијентом, те свакако домаћим специјалитетима, што такође јесте једна од предности у модерном туризму. Истовремено, у току је и обнова некадашњег хотела у центру Калиновика, што ће, опет, допринијети побољшању и отворити могућност организованих посјета туриста-оцјењује Комленовићева.

И на крају, а надају се томе и Калиновчани, остаје вјера да ће се туризам у овом крају пробудити из својеврсног сна и донијети нову развојну шансу за подручје које је данас сврстано у ред изразито неразвијених.

Ако ништа друго, жеља им је да свој крај макар накратко покажу и широј јавности, те привилегију уживања у природи, у пуном смислу те ријечи, подијеле са свима који желе видјети и осјетити амбијент у којем царује, једноставно, љепота.

С. ШЕКАРА

АНТРЕ: Промоција за боље дане

Иако су буџетски капацитети Општине Калиновик ограничени, Комленовићева истиче да у будућности неће шкртарити на промоцији туристичке понуде.

-Имамо много приоритета, али у сваком случају нећемо пропустити прилику да издвојимо новац и за промоцију туристичких потенцијала. Уосталом, већ је ту низ активности од којих очекујемо да донесу резултате и боље дане за развој туризма-вели Комленовићева.

 

Последње ажурирано понедељак, 15 август 2011 07:31
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.