• Регистрација
НАЈМЛАЂИ ЧУВАЈУ ТРАДИЦИЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 13 децембар 2011 13:32Први дјечји фестивал под називом "Заиграјте, анђели - Калиновик 2011" окупио је више од 150 учесника, дјевојчица и дјечака, узраста од седам година до дванаест, чланова домаћег КУД "Загорје", те фолклорних дружина из КУД "Зеленгора" из Гацка, "Славија" и "Бошко Вујадин" из Источног Сарајева, те "Извор" из Чајнича.
Отварајући ову јединствену смотру, начелница Калиновика, Милева Комленовић, истакла је да је овој малој средини велика част што је домаћин Првог дјечјег фестивала фолклора.
- Морам похвалити наше КУД "Загорје", које је и организацијом фестивала за дјецу потврдило успјешан рад, а свим нашим гостима желим добродошлицу и угодан боравак у Калиновику - поручила је Комленовићева.
Гордан Тепавчевић, секретар калиновачког КУД, нагласио је да су почаствовани што су први домаћини фестивала, те изразио очекивање да ће ова смотра постати традиционална.
- Организовали смо фестивал свјесни чињенице да само на овај начин од заборава можемо сачувати нашу богату традицију, културу и обичаје, јер ако седмогодишње дијете научи обичаје свог народа, неће их заборавити - рекао је Тепавчевић. Нагласио је да су приказане кореографије манифестовале културну и фолклорну баштину српског народа.
Предсједник КУД "Загорје", Зоран Ћеранић, захвалио је свим гостима на учешћу, али и Општини Калиновик на покровитељству манифестације, коју би без такве подршке било тешко организовати.
Позитивне утиске изнијели су и водећи људи чајничке и гатачке дружине, Весо Дачевић и Радовиљка Мијановић.
- Желимо да ово постане традиција и да се фестивал сваке године организује у другој општини, јер ћемо тиме ојачати и дружење и омогућити дјеци да упознају и остале средине у овим крајевима - поручили су Дачевић и Мијановићева, чији је став подржао и први човјек КУД "Бошко Вујадин" и један од идејних твораца манифестације, Милосав Кокић, оцијенивши да вјерује како је ово тек добар почетак једне сјајне манифестације.
Фестивал "Заиграјте, анђели" у Калиновику имао је и хуманитарни карактер, јер је сав прикупљени приход од продатих улазница, у износу од 756 КМ, намијењен за лијечење шестогодишњег дјечака Миланка Церовине, обољелог од дерматомизитиса.

Последње ажурирано среда, 14 децембар 2011 12:50
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.