• Регистрација
ПОДРШКА ОБРАЗОВАЊУ И ЗНАЊУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 14 децембар 2011 12:40Општина Калиновик и догодине ће стипендирати четрдесетак студената и средњошколаца

Општина Калиновик расписала је јуче конкурс за додјелу стипендија у наредној школској години, на који се могу пријавити овдашњи студенти и средњошколци, а за те намјене из општинске касе биће издвојено безмало 45. 000 КМ, што ће, сматра начелница ове општине, Милева Комленовић, бити и сасвим довољно да стипендије добије четрдесетак корисника.
Комленовићева каже за „Фокус“ да правила конкурса јесу остала иста као и у претходној години, те да предност приликом додјеле стипендија имају студенти, односно ученици, дјеца погинулих бораца ВРС, ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, као и дјеца из породица цивилних жртава рата, као и дјеца без једног, или оба родитеља.
-Посебну пажњу приликом одабира општинских стипендиста посветићемо и дјеци која живе у вишечланим породицама, које школују троје и више студената и ђака, а наравно да ћемо цијенити и досадашње показано знање и резултате, тако да ће стипендије добити средњошколци са одличним успјехом, као и бруцоши који су средњошколско образовање окончали као одлични ђаци-истиче Комленовићева, наглашавајући да се уговори о стипендирању са свим студентима виших година, који већ јесу стипендисти Општине Калиновик, продужавају према аутоматизму уколико су уписали наредну студијску годину.
Истиче да подаци и процјене, на основу којих је и креиран износ намијењен за стипендирање у наредној школској години, упућују на закључак да ће овом подршком бити обухваћени сви калиновачки студенти и ђаци који испуњавају и речене критеријуме, што представља и охрабрење за ову општину која настоји да задржи младе људе у Калиновику.
-Калиновик је и у бившој Југославији важио за малу, али и једну од средина која је изњедрила понајвећи број учених људи и интелектуалаца, стручњака различитих профила, у односу на број становника, и наша жеља је да и путем стипендирања студената и ученика потврдимо опредијељеност да у највећој могућој мјери подржимо образовање и знање. Нама требају и млади и образовани људи који ће креирати будући развој у овом крају и чинимо и чинићемо све што је у нашој моћи како би се што већи број младих Калиновчана и задржао у завичају-вели Комленовићева.

АНТРЕ: За дефицитарна занимања стипендија од 250 КМ

Износи стипендија које додјељује Општина Калиновик јесу 100 КМ за студенте и 50 КМ за средњошколце, док се поменута опредијељеност општине да задржи младе стручњаке огледа и у износу стипендија за студенте који се образују у дефицитарним занимањима, које су 250 КМ на мјесечном нивоу.
-Нама су потребни грађевински инжењери, дипломирани ветеринари, професори енглеског језика, као и физике и математике, због чега смо се и одлучили на додјелу ових, можемо их тако назвати, стимулативних стипендија-каже Милева Комленовић.Последње ажурирано среда, 14 децембар 2011 12:46
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.