• Регистрација
Супруге, мајке, начелнице ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 20 јануар 2012 11:44Од укупно 63 општине у Републици Српској, само четири воде припаднице љепшег пола.
Жене су се тако нашле у фотељама начелника општине Нови Град, Калиновик, Оштра Лука и Мркоњић Град. Од укупно 16 кандидата, које су се на локалним изборима 2008. године бориле за начелничка мјеста, само њих три и то Сњежана Рајилић у Новом Граду, Милева Комленовић у Калиновику и Дрена Куриџа у Оштрој Луци, придобиле су повјерење бирача и од тада се налазе на званичним позицијама у овим општинама. Четврта међу њима је Дивна Аничић, која је за начелника општине Мркоњић Град изабрана нешто касније, тачније прошле године, када је с те функције одступио Зоран Тегелтија, актуелни министар финансија Републике Српске.
Наше саговорнице не крију да је посао, којим се баве, поприлично тежак и захтјеван, али тврде да до сада нису имале никавих непријатности, нити проблема због тога што су жене. Кажу да је још рано говорити о томе да ли ће се и у наредном мандату кандидовати за исту функцију, али ће, обећавају, уколико до тога дође, свој посао и даље обављати одговорно и с много љубави и пожртвованости.
Сњежана Рајилић, начелница Новог Града, истиче да никада није дијелила послове на мушки и женски, те да никада није имала лош осјећај због тога што се, као припадница љепшег пола, налази на овој функцији.
- Женама које се баве политиком и извршном службом, односно начелницама, може бити проблем само да ускладе обавезе и овлаштења, која им припадају законом, с њиховим породичним обавезама - казала је Рајилићева. Истиче да је до сада завршила углавном све оно што је обећала грађанима прије три године, када је сјела у начелничку фотељу.
- Оно што је остало незавршено биће готово у току ове године, јер су углавном сви уговори потписани или се чека почетак грађевинске сезоне.
Такође, оно чему ћу посветити велику пажњу у овој години, јесте отварање нових радних мјеста, што је иначе највећи проблем у Новом Граду - објаснила је Рајилићева.
Поновна кандидатура, каже, зависи од неколико битних фактора.
- Прво то зависи од моје странке, затим од коалиционих партнера, од главног одбора и предсједника Републике Српске, Милорада Додика. Након што чујем њихова мишљења, онда ћу ја рећи да ли ћу и даље да обављам овај посао или то треба да ради неко други - нагласила је Рајилићева.
С њеним мишљењем, бар кад је подјела послова у питању, у потпуности се слаже и Милева Комленовић, начелница Калиновика.
- Што се тиче посла, све је то исто, само што жене имају више породичних обавеза, па им је потребно више енергије да све то ускладе како треба.
Да ли ће неко радити добро свој посао или неће зависи од његовог знања и способности, а не од тога да ли је мушкарац или жена - категорична је наша саговорница, која додаје да је увијек давала свој максимум како би оно што ради, задовољило грађане, који живе у Калиновику.
- Трудила сам се и залагала да све што је потребно завршим на вријеме, али је и поред тога, остало неколико незавршених пројеката. Незапосленост, која је присутна код нас, општа је појава, којој и у наредном периоду морамо посветити пажњу - казала је Комленовићева.
Према ријечима Дрене Куриџе, начелнице Оштре Луке, овај посао није лак, посебно због тога што захтијева често одсуство од куће.
- Сваки дан је све теже, економска криза је учинила своје, све је више социјалних случајева, али и проблема у другим областима. Овај посао није тежак, али, као и свако друго радно мјесто, захтијева пожртвованост и ангажовање - објаснила је Куриџа.
Каже да је женама, које се баве овим послом а имају малу дјецу, тешко ускладити обавезе. Чланови њене породице су одрасли, што јој, каже, додатно олакшава свакодневицу.
- Овај посао сам увијек радила с љублављу, трудила сам се да помогнем свима којима је моја помоћ неопходна, али је немогуће задовољити сваког човјека, не зато што ја то не желим, већ зато што немамо довољно финансијских средстава. На срећу, с грађанима имам коректан однос, ја поштујем њих, они мене и тако добро функционишемо - истиче Куриџа, те наглашава да је још рано говорити о томе да ли ће се поново кандидовати да буде начелница.
Дивна Аничић, начелница Мркоњић Града, објашњава да је сваки посао тежак на свој начин, без обзира ко га обавља.
- Овај посао се ради ујутру од девет сати, па навече до 21 час. Викенди су ми, такође, радни, што женама, које имају породицу, може бити одређена препрека - рекла је Аничићева. Према њеним ријечима, велики проблем у овој општини, као и у већини других јесте незапосленост. Не може се помоћи свима којима је помоћ неопходна.
- Све очи су упрте у начелнике, али ја заиста никада нисам имала проблема због тога што сам жена. Добро сарађујем са свима у општини, трудим се да на вријеме буде завршена реализација свих капиталних пројеката и то све за сада иде по плану - рекла је Аничићева. Уколико јој странка понуди да поново ради посао, који је радила у протекле три године, размислиће и уколико јој приватне обавезе то дозволе, поново ће прихватити.
С обзиром на чињеницу да је и поред низа законских обавеза и других усвојених мјера, које подржавају веће учешће жена у јавном и политичком животу, њихово учешће и даље недовољно, односно мање од прописаног стандарда од 40 одсто, Џендер центар Владе Републике Српске, који између осталог, прати и област политичког и јавног живота са аспекта равноправности полова, израдио је и публиковао "Анализу учешћа жена у политичком и јавном животу у Републици Српској са аспекта примјене обавезујућих домаћих и међународних стандарда за равноправност полова".
- Анализа је показала да није испуњен стандард заступљеног пола, односно жена у политичком и јавном животу, у управљању и одлучивању, који је прописан домаћим и међународним нормативно-правним стандардима за равноправност полова - рекла је Дијана Тепшић, портпарол Центра за једнакост и равноправност полова Владе Републике Српске.
________________________________________

Дискриминација на сваком кораку
Оптерећење бројним обавезама у приватној сфери, те преовлађујући став околине да за жене није политика, утиче на њихов отежан приступ управљању и одлучивању, рекла је Дијана Тепшић. Због тога, наводи она, жене немају довољно могућности да утичу на одлуке, које би побољшале њихов положај.
- Ради се о веома сложеном и дуготрајном процесу и стварању окружења да жене остваре своја права, могућности и користи на свим пољима живота и рада, па ће то свакако утицати и на промјену свијести о њиховој улози у друштву, па и на област политичког и јавног живота - истиче Тепшићева.


Последње ажурирано петак, 20 јануар 2012 11:47
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.