• Регистрација
ЗАПОШЉАВАЊЕ У ПРВОМ ПЛАНУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 27 јануар 2012 20:25Јелена Мандић, предсједница Скупштине општине Калиновик

Скупштина општине Калиновик лани је одржала десет сједница на којима су донесене многе важне одлуке и закључци, а све у служби напретка свих општедруштвено корисних чинилаца. Више од деведесет одсто одлука донесено је једногласно, што говори о високом степену професионалности и одговорности предлагача, стручне службе, радних тијела и свих одборника.
Ово у интервјуу за „Фокус“ каже предсједница калиновачког општинског парламента, Јелена Мандић, истичући одличну сарадњу са извршном влашћу предвођеном начелницом Општине Калиновик, Милевом Комленовић, али и невладиним сектором, као и свим осталим чиниоцима који учествују у друштвеном животу једне локалне заједнице.
-Важно је истаћи и подршку Владе РС и ресорних министарстава, а најважније је то што смо створили амбијент да се све скупштинске одлуке благовремено реализују и постигну жељени ефекат-каже Мандићева.
ФОКУС: Шта бисте издвојили као најважније одлуке и чему је то највише стремила Скупштина општине Калиновик у претходном периоду?
МАНДИЋЕВА: Посебно треба истаћи низ одлука које се односе на развој привреде, односно на стварање повољнијег амбијента за привредно предузетништво и запошљавање, као приоритет свих приоритета у Калиновику гдје свако ново отворено радно мјесто представља више од успјеха. Конкретно, намјенски су издвојена средства  у износу од 50. 000 КМ за подстицај оснивања и развоја малих и средњих предузећа, те самосталних радњи и дјелатности. То су неповратна средства која се распоређују по условима прописаним у донесеним  програмима, а крећу се у износима од 300 КМ за отварање занатско-предузетничке радње, или било које друге дјелатности, па до 3. 000 КМ  за сваког запосленог радника у области производње. Такође, издвојена су и средства за подстицај развоја пољопривреде, која у зависности од врсте и обима производње могу такође износити до 3. 000 КМ по кориснику.
Важно је истаћи и  одлука о улагањима у пословну зону, односно у набавку и модернизацију машина, опреме и објеката Пилане у Јажићима, с циљем побољшања услова рада, повећања продуктивности и већег запошљавања, гдје смо, уосталом, и успјели обезбиједити запошљавање нових радника.
ФОКУС: Поменули сте добру сарадњу са Владом РС и ресорним министарствима и подршку коју сте имали од републичких власти?
МАНДИЋЕВА: Калиновик је изразито неразвијена општина и нама је свака подршка виших нивоа власти више него добродошла. Влада РС је подржала бројне пројекте на овом подручју, али бих овог пута нагласила да смо у претходној години, уз помоћ Владе РС набавили и мини-бус за јавни превоз на подручју општине, који се првенствено користи за превоз ученика из удаљених села, за превоз спортиста на такмичења, као и ученика и омладине ради присуствовања разним васпитно-образовним и културно-умјетничким манифестацијама ван граница општине.
Ово је тим више значајно, јер Општина остварује значајне уштеде у буџету у односу на ранији период, када су услуге плаћане другим превозницима, па је и са те стране ова набавка добродошла и вишеструко корисна.
ФОКУС: За Општину Калиновик важи оцјена да реално планира буџет и да на тај начин не доводи у питање реализацију усвојених планова. Да ли је та оцјена тачна?
МАНДИЋЕВА: Апсолутно! Иако јесмо у групи изразито неразвијених општина, ми смо, истовремено, и једна од ријетких општина која је буџетску годину окончала у суфициту, при чему су измирене све обавезе према корисницима, радницима, добављачима и социјалним категоријама.   
Издвојена су и средства за реконструкцију водоводне мреже, суфинансирање  изградње вишенамјенског спортског игралишта, за завршетак градског парка, те за реконструкцију градских улица. Редовно се врши суфинансирање јавних установа, владиног и невладиног сектора и удружења грађана.
Такође, безмало трећина укупно расположивих средстава и лани је утрошена за капитална улагања, што нашем скромном буџету даје и развојни карактер, што је изузетно позитиван показатељ, првенствено имајући у виду да је општинска каса значајно оптерећена социјалним давањима због великог броја сталних корисника социјалне помоћи, немалог броја корисника једнократне помоћи, те и исплатама по основу смјештаја старих и изнемоглих лица у одговарајуће установе ван Калиновика.
Овдје свакако треба истаћи и податак да смо и током 2011. године стипендирали четрдесетак студената и средњошколаца, док смо и суфинансирали зараде десетак приправника ангажованих по пројекту Завода за запошљавање РС и Владе РС.
ФОКУС: Да ли се слична ситуација може очекивати и ове године?
МАНДИЋЕВА: Очекујемо да ће и ова година бити успјешна. Буџет је планиран у износу од безмало два милиона КМ и предвиђено је да се одржи ниво капиталних улагања и исти, или приближан омјер расподјеле средстава према корисницима.
Вјерујем да ће нам поменути реалан приступ у планирању омогућити да и ове године реализујемо све планове.

АНТРЕ: Туризам стратешка грана

ФОКУС: Општину Калиновик карактеришу издашне природне љепоте, али остаје утисак да се овај крај није у довољној мјери наметнуо и као атрактивна тиристичка дестинација?
МАНДИЋЕВА: Ова оцјена у потпуности стоји, али се трудимо да ствари промијенимо набоље. Ево, донесена је и Одлука о усвајању Регулационог плана ,,Туристичког комплекса Језеро“, чиме су створени неопходни предуслови за развој туризма на том локалитету, док предузимамо и друге активности у циљу унапређења туризма као једне од стратешких развојних  грана.
Калиновик је познат по изузетним природним потенцијалима и оно што желимо урадити у наредном периоду је то да их приближимо потенцијалним туристима. Очекујемо да ће искорак у том смјеру кроз своје активности учинити и Туристичка организација Општине Калиновик.

Фокус 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.