• Регистрација
СЊЕЖНА БЛОКАДА СА СВИХ СТРАНА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
субота, 04 фебруар 2012 22:58

У општини Калиновик проглашено ванредно стање усљед природне непогоде

Начелница Општине Калиновик, Милева Комленовић, прогласила је у суботу ванредно стање, односно стање природне несреће, изазвано обилним сњежним падавинама и ниским температурама.
Сходно оваквој одлуци, сви грађани су позвани да проводе потребне мјере у циљу заштите и спасавања људи и материјалних добара, као и да се активно укључе у чишћење снијега око својих објеката, а у Општини потврђују да је на терену ангажована и сва расположива механизација која кроз даноноћну активност настоји да обезбиједи какву-такву проходност, мада је због кварова на појединим машинама стање такво да је ионако скромна механизација десеткована.
-Чињеница да је само у ноћи са петка на суботу пао метар новог снијега довољно говори о каквој ситуацији се ради, имајући у виду и то да ми не располажемо довољним бројем великих машина за чишћење снијега. Ангажман је максималан и трудимо се да обезбиједимо приступ до најважнијих објеката, првенствено до Дома здравља-каже Милева Комленовић, истичући да је највећи проблем у томе што су блокирани регионални путеви који воде до Калиновика из практично свих праваца, док се, опет, из самог мјеста не може проћи у правцу Обља и Улога и већине села на подручју општине.
Таква ситуација, истиче, већ за пар дана може донијети озбиљне потешкоће, како због чињенице да је ријеч о насељима у којима махом живи старије становништво, тако и због немогућности снабдијевања овдашњих продавница основним артиклима.
-За сада немамо информације да је нечије здравље нарушено и да је неопходна хитна интервенција, док већ пристижу информације о материјалним штетама на објектима, али су нам тренутно, народски речено, руке свезане и заиста не постоји начин да се пробијемо до најудаљенијих села и људима пружимо помоћ-наглашава Комленовићева, која у новонасталој ситуацији обавља и дужност команданта Штаба општинске цивилне заштите који је у непрекидном засједању и врши координацију свих активности на терену.
Истовремено, позива републичке институције и ЈП „Путеви РС“ да учине додатни напор и у што краћем периоду пруже помоћ Општини Калиновик, првенствено чишћењем регионалног пута до Доброг Поља и магистралног путног правца Сарајево-Фоча, јер је постојеће стање такво да је ово подручје буквално одсјечено од свијета.
-Свјесни смо чињенице да се предузећа која одржавају путеве боре са невиђеним невременом, обилним снијегом и мећавом, те бројним лавинама на најважнијим путним правцима, као и да им је приоритет да одблокирају возила и људе који су завијани на појединим дионицама. Ипак, и ми се налазимо у веома сложеној ситуацији и стога апелујемо да нам се пружи помоћ у додатном ангажману машина за рашчишћавање снијега на поменутом, најважнијем путном правцу према Добром Пољу-каже Комленовићева.                                                                                   

АНТРЕ: У акцији и моторне санке

Комленовићева истиче да ће од недјеље у активностима на терену бити кориштене и моторне санке, како би се, уколико се укаже потреба, могло доћи и до људи којима је потребна хитна медицинска помоћ.
-Чинићемо све што можемо да пребродимо ову природну несрећу-истиче начелница Калиновика, која наглашава да су у максималном ангажману и активисти и волонтери Општинске организације Црвеног крста, радници ШГ „Зеленгора“ и сви привредни субјекти уопште, који се у датој ситуацији руководе обавезама које проистичу из саме одлуке о проглашењу ванредног стања.

Последње ажурирано субота, 04 фебруар 2012 23:19
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.