• Регистрација
МНОГО СНИЈЕГА, А МАЛО СНАЖНИХ РУКУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 15 фебруар 2012 13:02Становници Улога код Калиновика и околних села са зебњом гледају у небо

„Боже, сачувај народ овај и спаси насљеђе његово...“-одјекивале су у молитвеној тишини ријечи пароха калиновачког када смо једном приликом присуствовали обиљежавању крсне славе цркве Светог Василија Острошког у Улогу, па сада, када је овај крај оковала незапамћена зима, прво што пада на памет и потписнику ових редова чији коријени вуку управо из тог краја, али и становништву овдашњих села јесу управо те ријечи, јер овдашњим горштацима, честитим људима и домаћинима, једина утјеха у невољи која их је снашла јесу молитва и нада да ће их Свевишњи заштити од још тежих посљедица сњежног невремена.
Далеко од тога да су људи љути на надлежне институције и да критикују било кога, јер су и сами свјесни тежине ситуације и немогућности да се брже реагује, али такав осјећај проистиче и из чињенице да су овдашња села данас нејака и слаба, те да у њима, уз тек ријетке изузетке, живе углавном старачка домаћинства, у којима нема младих и снажних руку које би разгрнуле огромни сњежни покривач који је поклопио све, и брда и долине, и куће и штале, и сеоске путеве и стазе.
Потврђује нам то у телефонском разговору, а како би другачије када се у крај у којем живи ових дана може само долетјети, и седамдесетједногодишњи Милан Скочајић, становник села Обрња повише Улога и на ободу чувене херцеговачке висоравни Морине, о чијој зимској суровости се са кољена на кољено испредају легенде, истичући да је снијег који чисти у завјетрини око куће већи од два метра, док су сметови на само двадесетак метара даље достигли и готово двоструку висину.
-До штале идем као кроз какав тунел, а мањак воде у чатрњи приморава нас да ових дана топимо снијег како би напојили стоку. Богу хвала, хране имамо, ни струје не нестаје, али проблем овог села је у томе што више нема оне младости и снаге која би ручно пробила пртине од куће до куће и повезала ово мало чељади. Овако, имам утисак да ми је први комшија далеко километрима, иако нам куће дијели тек стотињак метара. Срећом, грла још нису издала, па се бар можемо дозвати, а и ова мобилна телефонија нам пружа могућност да се макар кратко чујемо и када осване свако ново јутро сазнамо бројно стање. Срећом, сви смо још живи и здрави -показује овај домаћин да га још није напустио шаљиви дух овдашњег горштака, који је навикао на тешке и дуге зиме, али не и на кијамет какав се ових дана настанио на подручју општина Калиновик и Невесиње.
Ипак, озбиљност ситуације илуструје на начин да су трошни објекти у селу већ на граници издржљивости, док не искључује могућност да су се неке куће и штале до којих не може да допре његов поглед већ и урушиле под тежином снијега.
-Моје зграде су нешто новије и чвршће, радни вијек сам провео у Њемачкој, па сам и могао то тако да направим, док су неки објекти у селу и крхке грађе и доста стари. С друге стране, са мном је и супруга Спасенија и удвоје је и у овим годинама лакше, док су четири самца у селу засигурно у најтежој ситуацији и сам Бог зна како ових дана излазе на крај и да ли успијевају да прокидају до штала и намире стоку, што је овдје посао свих послова, имајућу у виду и то да је сточарство основни извор прихода за већину сељана-прича нам Милан.
У том контексту, истиче и како би људима на Обрњи и у сличним селима тренутно најпотребнија била радна снага која би им помогла да се ослободе сњежних сметова и скину снијег са кровова, који је тренутно и највећа опасност по људе који сваке ноћи гасе сијалицу и лијежу у кревет са страхом да ли ће греде издржати тешке сњежне наслаге.
И, шта на крају рећи осим да би се истовјетна прича могла испричати у готово сваком планинском херцеговачком селу, од околине Билеће, преко Берковића, па до рубних крајева Невесиња и Калиновика, чија је главна данашња карактеристика, нажалост, неповољна старосна структура и мањак становништва.
Стога је и њихова утјеха и нада заједничка, као што им је заједничка била и јуначка историја, као што дијеле исту судбину и ових зимских дана, изнова препознајући тешку и болну истину да овдашња села полако нестају...
Боже, сачувај народ овај и спаси насљеђе његово...
                                                                                       
АНТРЕ: Крсна слава без гостију

У дому Скочајића сутра ће прославити Симуњдан, крсну славу ове породице, а оно што овогодишње празновање заштитника ове честите куће издваја од свих досадашњих јесте невјероватна стварност да ће укућани по први пут у свом вијеку славски колач сломити без присуства гостију.
-Трошим лагано осму деценију живота и не памтим да смо икада прославили крсну славу, а да нам у гостима нису били ближњи, кумови, пријатељи, комшије...Каква је црна и несрећна ова зима у свој овој бјелини, бојим се да до нас неће моћи доћи ни Коса Вучинић, сестра моје Пајке, јер сумњам да ће моћи прогазити непун километар кроз оволике сњежне намете-збори нам Милан Скочајић.
Каже да је без обзира на ситуацију спремно све, да има и меса и хљеба, и кајмака и сира, и ракије и пива, те да ће се под кровом Скочајића куће и ове године ломити славски колач, са гостима, или без њих.
-Чујем да су машине надомак Улога, али тешко да ће до Симуњдана пробити и до нас, а са моринске, невесињске стране дабогда и до прољећа. Ипак, можда Бог дадне, па неко успије проћи и доћи-нада се овај домаћин.АНТРЕ 2: Комленовићева: Машине близу, стиже и радна снагаНачелница Калиновика, Милева Комленовић, потврдила је јуче за „Фокус“ да су тешке машине за чишћење снијега стигле на пар километара од Улога и да се нада како ће до краја дана и путна комуникација до овог мјеста на обалама Неретве бити пробијена.
-Истовремено, уз помоћ хеликоптера у Ковачиће, на Обрњу и још нека села пребацићемо људе који ће становништву помоћи у чишћењу снијега, а редовно настављамо и акције доставе лијекова и осталих потрепштина гдје год је то потребно-каже Комленовићева.

Фокус

Последње ажурирано среда, 15 фебруар 2012 14:38
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.