• Регистрација
ВИШАК ПЕГЛА ВЕЛИКЕ ТРОШКОВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 22 фебруар 2012 09:48У Калиновику траже начин да подмире увећана издвајања за зимску службу

Сњежно невријеме које подручје општине Калиновик држи у својеврсним оковима већ безмало мјесец дана донијело је овој изразито неразвијеној средини мноштво проблема са којима се још увијек бори, а већ сада је извјесно да ће издвајања из буџета по основу такозване зимске службе бити вишеструко већа него што је то било првобитно планирано.

Да све буде још проблематичније утиче и тренутно стање на терену које је далеко од задовољавајућег, због чега се још увијек не може ни подвући црта испод трошковника који је у фебруару ове године креирала незапамћена и ледена зима, неуобичајена чак и за овај брдскопланински крај.

-Свјесни чињенице гдје живимо и на основу ранијих искустава за програм зимске службе смо у буџету планирали петнаестак хиљада марака, што би у неким уобичајеним околностима било и сасвим довољно за редовно чишћење и одржавање локалних путева. Међутим, екстремно ниске температуре и сњежне падавине какве не памте ни најстарији Калиновчани утицали су на то да речени план буде пробијен за само неколико дана и да издвајања по том основу буду драстично увећана-каже за „Фокус" начелница Калиновика, Милева Комленовић, истичући да још нису сабрани сви трошкови, али и да прве процјене указују како су већ сада близу за ову малу општину невјероватне границе од 100. 000 марака.

Истиче да је интервентна помоћ Владе Републике Српске у износу од 50. 000 марака, као и подршка општине Лакташи која је уплатила четири хиљаде марака, више него добро дошла у постојећим околностима, баш као што је локалним капацитетима добро дошла и испомоћ тешке механизације без чијег би ангажмана на терену, како вели, све паре овог свијета биле узалудне, али и подвлачи да истовремено траже рјешење како би очували буџетску стабилност у наставку године.

-Иако је још сувише рано да подвучемо црту и кажемо да нас је зимска служба коштала толико и толико, имајућу у виду чињеницу да су пред нама још дани и дани рада на прочишћавању путева до свих овдашњих села, морамо већ сада показати озбиљност и одговорност и наћи начин да кроз најбезболнију реалокацију буџетских средстава обезбиједимо нормално функционисање општине Калиновик до краја године. Срећа у овој својеврсној зимској несрећи која нас је задесила и још не попушта јесте чињеница да смо и лани, захваљујући реалном и опрезном планирању приходовне и расходовне стране буџета, остварили знатан суфицит у општинској каси и то ће нам засигурно помоћи да, народски речено, колико-толико и попегламо велике трошкове по основу зимске службе-каже Комленовићева.

На крају, као свјеврстан седатив за грађане којима је ова зима праћена несносним мећавама у појединим данима доносила прилично депресиван животни амбијент, упућује и поруку да ће општинске власти пронаћи начин да измире све планиране обавезе према буџетским корисницима, те да с те стране нема ни најмањег разлога за забринутост.

-Ова зима јесте тешка и донијела је огромне проблеме нашим грађанима, али живот у Калиновику није стао и неће остати затрпан у овим сњежним наносима. Потрудићемо се да превазиђемо проблеме и наставимо реализацију развојних планова-закључује Комленовићева.

АНТРЕ: Санација оштећења

Комленовићева каже да ће по успостављању проходности свих путева на подручју општине бити формирана и посебна комисија која ће детаљно сагледати стање и евидентирати штете које је проузроковало потоње невријеме.

-Све ћемо обићи и извршити процјену штета, а затим у сарадњи са републичким институцијама покушати да изнађемо начин да се људима помогне и изврши санација оштећених објеката-поручује начелница Калиновика.

 ФОТО АЛБУМ

Последње ажурирано среда, 22 фебруар 2012 10:00
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.