• Регистрација
ЕНЕРГЕТИКА И ТУРИЗАМ РАЗВОЈНА ШАНСА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 24 фебруар 2012 12:03Природни потенцијали Калиновика отварају могућност напретка у овом крају

Омеђено планинским љепотицама Трескавицом, Зеленгором, Лелијом, Височицом и Црвњем, те прошарано бистрим токовима Неретве, Бистрице и још неколико мањих ријека, као и бројним горским језерима, подручје општине Калиновик карактерише издашно природно богатство, које отвара могућност озбиљнијег развоја овог краја.

У протеклим деценијама на овом подручју су се понајвише ослањали на шумске ресурсе, цијенећи да је дрвопрерађивачки сектор окосница овдашњег привредног живота, што је, уосталом, и данас у доброј мјери случај, али појава инвеститора који су у овдашњим ријекама препознали значајан енергетски потенцијал, као и чињеница да постоје добре претпоставке за озбиљнији развој туризма, буде наду да би се напредак Калиновика у будућности могао креирати у неколико смјерова.

-С обзиром на то да на нашем подручју већ ради једна мала хидроелектрана, те да је у почетној фази реализације велики пројекат компаније ЕФТ на изградњи ХЕ „Улог" на Неретви, чија је укупна вриједност већа од педесетак годишњих буџета општине Калиновик, као и на чињеницу да постоји и интерес за изградњу више мањих проточних електрана у горњем току ове ријеке, извјесно је да енергетика постаје веома важан сегмент укупне развојне перспективе у овом крају. Наравно, ми очекујемо и директну и индиректну корист у цијелој тој причи, јер је реално очекивати да ће реализација ових пројеката довести и до отварања значајног броја нових радних мјеста, али и до озбиљног јачања финансијског капацитета општине, те самим тим и стварања претпоставки за реализацију капиталних пројеката у другим областима привреде-оцјењује начелница Калиновика, Милева Комленовић, подвлачећи да је стратешки интерес ове још увијек изразито неразвијене средине да створи амбијент који ће зауставити одлив млађег становништва.

У том контексту, поред постојећег успјеха у покретању солидног дрвопрерађивачког капацитета, те речене шансе у енергетском сектору, као предност коју треба што више искористити истиче и могућност развоја туризма, која се темељи на издашном природном потенцијалу и богатом културно-историјском насљеђу.

-Шира јавност је прилично неупућена у то шта све Калиновик има и шта може понудити као туристички производ и стога намјеравамо да добро осмишљеним маркетиншким активностима, које ће креирати и проводити општинска Туристичка организација, потенцијалним туристима коначно приближимо природне ресурсе овог краја-вели Комленовићева.

Такве задаће свјесна је и вршилац дужности директора Туристичке организације Калиновика, Оља Велетић, која цијени да појачан интерес туристичке клијентеле може привући и инвеститоре и на тај начин донијети нови замајац у укупном развоју овог подручја које има све предиспозиције да постане својеврсна оаза за одмор.

-Морамо бити активнији на том пољу и стога и планирамо да штампамо нови информативно-пропагандни материјал који би представили на важнијим берзама и сајмовима туризма. Наравно, укључићемо се још јаче и у организацију разних манифестација, које треба и мора пратити и сегмент који се тиче промоције наше туристичке понуде. Скренућемо пажњу на то да је ово подручје прелијепа дестинација за одмор, право мјесто за лов и риболов, ко то воли и практикује, те готово идеалан крај за планинарење, док је ту и сегмент који би требало да буде интересантан за спелеологе, а тиче се бројних неистражених пећина-истиче Велетићева, те додаје да је неопходно подстаћи и изградњу туристичке инфраструктуре и смјештајних капацитета.

Наглашава како се већ и чине одређени помаци, првенствено у приватном сектору, гдје се истиче пројекат потпуне обнове и реконструкције некадашњег хотела у самом центру Калиновика, који би већ ове године требало да буде у новом руху и спреман да прими госте, док уз Неретву већ ничу својеврсни бунгалови који ће од љета бити на располагању туристима.

АНТРЕ: Сеоски туризам

У калиновачкој Туристичкој организацији цијене да предност треба дати и сеоском туризму, односно укључивању становништва у развој туризма, гдје је незаобилазан сегмент и снажна промоција аутентичних прехрамбених производа.

-Домаћи специјалитети у понуди су једна од важнијих предности у савременом туризму, а у оправданост промоције сеоског туризма увјерили смо се и приликом организације међународног фестивала фолклора, када су практично сви наши гости боравили у приватном смјештају и били одушевљени-закључује Велетићева.

Фотографије туристичких вриједности

 

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.