• Регистрација
СНИЈЕГ ЗАТРПАО ЛАЊСКИ ВИШАК ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
субота, 24 март 2012 09:28ИНТЕРВЈУ: Милева Комленовић, начелница Општине Калиновик

Сњежно невријеме које је подручје општине Калиновик држало у својеврсним оковима више од мјесец дана донијело је овој изразито неразвијеној средини мноштво проблема са којима се још увијек бори, а извјесно је да ће издвајања из буџета по основу такозване зимске службе бити вишеструко већа него што је то било првобитно планирано.

Ово у интервјуу за „Фокус“ истиче и начелница ове општине, Милева Комленовић, не кријући да су трошкови по основу зимске службе и штете које је донијело незапамћено невријеме у некој мјери пореметиле и развојне планове за ову годину.

-Рачунали смо на то да ћемо, захваљујући чињеници да смо лани остварили и значајан суфицит у општинском буџету, ове године бити у прилици да у капиталне пројекте уложимо више од пола милиона марака, али је то сада под упитником. Још сводимо рачуне и ускоро ћемо прецизно знати на чему смо, али могу рећи да ћемо и поред свих проблема који су нас зимус задесили настојати да задржимо позитиван развојни тренд у Калиновику и реализујемо велику већину планираних пројеката-каже Комленовићева.

ФОКУС: Калиновик је зимус, усљед огромног снијега и вишедневне саобраћајне блокаде, имао публицитет којем се нико није обрадовао. Чињени су велики напори да се стање нормализује, то је много и коштало, па се намеће питање каква је тренутна ситуација и колико је снијег оштетио општински буџет?

КОМЛЕНОВИЋЕВА: Ситуација је коначно у доброј мјери нормализована, мада још увијек имамо одређених проблема, посебно у најудаљенијим селима. Свједочили смо огромним сњежним сметовима који споро нестају и, иако разумијемо жељу људи да до сваке куће и у сваком засеоку могу доћи аутомобилом, нисмо у стању да све то и остваримо. Генерално, стање је сасвим задовољавајуће и све, условно речено, главне комуникације су очишћене и проходне.

Е, сад, то што је трошковник по основу зимске службе који је у фебруару ове године креирала незапамћена и ледена зима, неуобичајена чак и за овај брдскопланински крај, чак седам пута пробио првобитно планирани оквир, јесте нешто на шта нисмо могли утицати. Чињеница да смо потрошили више од 100. 000 КМ за чишћење путева говори и о околностима у којима смо се нашли, али и нашој безрезервној опредијељености да реагујемо на терену и мимо наших реалних могућности. Уосталом, екстремна хладноћа праћена сталним и обилним сњежним падавинама није нам остављала простор за било какво размишљање нити смо могли и смјели да сједимо скрштених руку.

Морам овдје истаћи и посјету премијера, Александра Џомбића, са делегацијом Владе РС и представницима РУЦЗ, као и интервентну помоћ у износу од 50. 000 КМ, која нам је више него добро дошла у датим околностима, баш као што је локалним капацитетима добро дошла испомоћ тешке механизације без чијег би ангажмана све паре овог свијета биле узалудне. И овога пута упућујем велику захвалност Хеликоптерском сервису РС, као и хеликоптерским посадама ОС БиХ, односно министарствима безбједности и одбране у Савјету министара БиХ, и ЕУФОР који су нам, такође, помогли да ријешимо горуће проблеме на локацијама до којих се другачије није могло доћи.

ФОКУС: Знајући шта се све дешавало на подручју општине, као и податак да је висина снијега прелазила два метра, претпостављамо да је било и штете на објектима и у сеоским пољопривредним газдинствима. Колики је њен обим у финансијском смислу?

КОМЛЕНОВИЋ: Детаљна анализа још није завршена, али прве процјене указују на то да се тај износ креће око 300. 000 КМ, што је огроман износ за изразито неразвијену општину попут наше. Ипак, настојаћемо да изнађемо начине да се све што прије и у што већој мјери санира, што сопственим капацитетима и уз очекивану подршку републичких власти, што кроз одређене програме сеоског и развоја пољопривреде које реализујемо у сарадњи са међународним организацијама.

ФОКУС: Како све то превазићи и како реализовати капиталне пројекте који су планирани?

КОМЛЕНОВИЋЕВА: Озбиљност и одговорност, као и реално планирање, карактеристике су које описују рад Општине Калиновик већ пар година уназад и наћи ћемо начин да кроз најбезболнију реалокацију буџетских средстава обезбиједимо нормално функционисање општине до краја године. Срећа у овој својеврсној зимској несрећи која нас је задесила јесте чињеница да смо и лани, захваљујући реалном и опрезном планирању приходовне и расходовне стране буџета, остварили знатан суфицит у општинској каси и то ће нам засигурно помоћи да, народски речено, колико-толико и попегламо велике трошкове по основу зимске службе.

Очекујемо да ће и договор са ЈПШ „Шуме РС“ о измирењу дуговања према нашем буџету бити у потпуности испоштован, а то ће уз наша средства бити солидна основа да реализујемо већину капиталних пројеката у области инфраструктуре, међу којима се свакако издваја озбиљна санација водоводног система.

Такође, пронаћи ћемо начин да измиримо све планиране обавезе према буџетским корисницима, тако да са те стране нема ни најмањег разлога за забринутост. Ова зима јесте била тешка и донијела је огромне проблеме нашим грађанима, али живот у Калиновику није стао и неће остати затрпан у сњежним наносима са којима смо се зимус борили.

АНТРЕ: Запошљавање најпреча задаћа

ФОКУС: Да ли ново запошљавање остаје приритет свих приоритета у развојним плановима Општине Калиновик?

КОМЛЕНОВИЋЕВА: Општина Калиновик чини све да задржи младе људе на овом подручју ми ћемо и ове године највише пажње посветити стварању услова за ново запошљавање. Већ ових дана требало би да буде ангажовано 12 приправника, по програму Владе РС и Завода за запошљавање РС-„Знањем до посла“. Такође, у буџету је планирано и 50. 000 КМ бесповратних средстава, која су на располагању послодавцима као подстицај за отварање нових радних мјеста.

Фокус

Последње ажурирано субота, 24 март 2012 09:31
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.