• Регистрација
ИГРОМ И ПЈЕСМОМ ОДУШЕВИЛИ ПУБЛИКУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 18 април 2012 11:51КУД „Загорје" из Калиновика организовало традиционални Васкршњи концерт

Културно-умјетничко друштво „Загорје" из Калиновика и ове године је организовало традиционални Васкршњи концерт, а поред свих селекција домаће дружине овдашњој публици представили су се и чланови КУД „Ситан вез" из Трстеника.

Иначе, калиновачки љубитељи фолклора, који су до посљедњег мјеста испунили салу Дома културе, били су у прилици да виде мноштво кореографија, а о каквом културном догађају је ријеч потврђује и податак да је наступило око 150 учесника, што је завидна бројка за концерт у малом мјесту попут Калиновика.

-Наступило је 115 чланова КУД „Загорје" у пет старосних категорија, а и делегација наших гостију из Трстеника представила се у најбољем свјетлу, што је наша публика знала наградити дуготрајним аплаузима. Низале се су разне кореографије, од Буњевке, Врања и Лесковца, преко игара из Црне Горе, па све до Мачве, да би на крају све било завршено зајдничким дружењем чланова оба друштва и размјеном поклона међу старим пријатељима-каже за „Фокус" предсједник калиновачке фолклорне дружине, Зоран Ћеранић, подсјећајући да са КУД „Ситни вез" из Трстеника његују братске односе, те да је ово друга посјета гостију из Србије колегама у Калиновику, који су, такође, већ два пута ишли пут реченог српског града.

Оцијенио је и да ће Васкршњи концерт дати нови подстрек за даљи вриједан рад свима који воле ову врсту културе којом се његују обичаји и традиција, те од заборава чувају игре и пјесме, као и народна ношња људи овог краја, а посебно се захвалио руководству Општине Калиновик на изузетној подршци коју пружа КУД „Загорје".

-Не ради се само о финансијској подршци, већ и о истинском људском односу према руководству и члановима друштва, који увијек могу рачунати на разумијевање. Уосталом, и овом Васкршњем концерту је присуствовало цјелокупно општинско руководство, што је, признаћете, несвакидашња појава и нешто чиме се не могу похвалити баш све културно-умјетничке дружине код нас-не крије Ћеранић захвалност.

Предсједница КУД „Ситан вез" из Трстеника, Анка Ђокић, истакла је да су и овога пута наишли на изузетно гостопримство, због чега им је и тродневни боравак у Калиновику био пријатан и испуњен дружењем, игром и пјесмом, те нагласила како вјерује да ће сарадња два друштва бити настављена и унапређивана и убудуће.

Секретар калиновчке дружине, Гордан Тепавчевић, оцијенио је да је и Васкршњи концерт био својеврсна потврда да добар рад даје резултате, те да је представљао и одличну увертиру за традиционални, пети по реду „Петровдански сабор фолклора-Калиновик 2012".

-Ријеч је о међународној смотри која је сваке године све масовнија и квалитетнија, па ћемо се потрудити да и овог љета буде тако-закључио је Тепавчевић.

АНТРЕ: Ветерани одушевили публику

Организатори као посебну занимљивост концерта истичу наступ ветерана КУД „Загорје" који су се активирали послије дуже паузе и након више година забиљежили и једно званично представљање публици.

-Наступили су у седам парова и у шали смо констатовали да заједно имају 660 година и теже више од 1. 100 килограма, али и да су још далеко од „старог гвожђа" и да могу наступати заједно са кћерима и синовима, а понеки и са унучадима, што су, уосталом, и показали на затварању концерта када су се сви учесници нашли у заједничком колу-кажу у калиновачкој фолклорној дружини.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Последње ажурирано среда, 18 април 2012 12:03
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.