• Регистрација
ПОДСТРЕК ЗНАЊУ И МЛАДОСТИ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 08 мај 2012 14:59


Општина Калиновик потписала уговоре са дванаест високообразованих приправника

Начелница Општине Калиновик, Милева Комленовић, потписала је уговоре са дванаест високообразованих младих људи без претходног радног искуства, који ће у наредном једногодишњем периоду одрадити приправнички стаж и добити могућност да положе одговарајуће стручне испите.

Ови млади људи са стеченим факултетским дипломама ангажовани су кроз пројекат Владе Републике Српске, односно републичког Завода за запошљавање под називом „Знањем до посла", а Општина Калиновик, као послодавац, суфинансираће зараде и обавезне порезе и доприносе за све приправнике у омјеру који је и дефинисан поменутим програмом.

-И до сада смо активно учествовали у програмима запошљавања приправника и настојали да кроз њихову реализацију свим младим и високообразованим људима са пребивалиштем на подручју наше општине омогућимо да одраде приправнички стаж и стекну неопходно радно искуство, а затим и положе потребне стручне испите и стекну све претпоставке да ојачају своју конкурентност на тржишту рада, те настојали и да значајан дио задржимо у сталном радном односу. И кроз актуелни пројекат, Општина Калиновик је потврдила опредијељеност и спремност да из буџета обезбиједи средства за приправнички ангажман свих овдашњих младих људи који су испуњавали услове да буду обухваћени пројектом „Знањем до посла", цијенећи да то представља подстрек и охрабрење за све њих, али и потпуно одговоран, оправдан и исправан потез локалне власти у једној изразито неразвијеној општинској средини, која и на тај начин жели показати да јој је стало да заустави одлив млађег становништва, поготово високобразованих дјевојака и младића чије би знање, стручност и енергија требало да буду ослонац развоја овог краја у будућности-оцијенила Комленовићева.

Иначе, уговори о радном ангажману потписани су са два инжењера електротехнике информатичког смјера, исто толико дипломирамих економиста, те по једним инжењером за производњу и менаџмент и дипломираним педагогом, који ће приправнички стаж обављати у општинској Административној служби, као и са дипломираним библиотекаром, професором физичке културе, професором географије, професором историје, професором разредне наставе и дипломираним педагогом, који ће у статусу приправника одлазити на посао у овдашњу Градску библиотеку, те Гимназију и Основну школу „Љутица Богдан".

-Општина Калиновик суфинасираће из буџета плате и обавезне порезе и доприносе и за приправнике који нису ангажовани у општинској Административној служби и то је већ дефинисано посебним уговорима са поменутим установама, односно надлежним републичким институцијама-појаснила је Милева Комленовић, изражавајући увјерење да ће у наредном периоду бити створен амбијент да ангажовани приправници заснују и стални радни однос.

На крају, није на одмет напоменути и то да ће високообразовани приправници обухваћени програмом „Знањем до посла" добијати мјесечну плату у појединачним износима од по 600 КМ, а подразумијева се и редовна уплата припадајућих доприноса.

Општина Калиновик, као јединица локалне самоуправе која је сврстана у категорију изразито неразвијених општинских средина у Српској, преузела је обавезу да финансира 30 одсто од укупног износа приправничких плата, као и 20 одсто обавезних пореза и доприноса.

-Пројекат вриједан преко 17 милиона КМ-

Пројекат „Знањем до посла" предвиђа ангажман 1. 500 приправника, од чега 1. 350 лица са евиденције незапослених Завода за запошљавање РС са факултетским дипломама и 150 лица без претходног радног искуства са вишом стручном спремом.

Финансијска вриједност овог програма премашује износ од 17 милиона КМ, а за његову реализацију Влада РС, односно Завод за запошљавање РС издвојиће око 11 милиона КМ, док ће преостали износ обезбиједити послодавци који су, на бази одређених критеријума, сврстани у три групе, што утиче и на њихово процентуално учешће у суфинансирању приправничких зарада.

 

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.