• Регистрација
ОМОГУЋИТИ ОПШТИНИ КОНЦЕСИОНЕ НАКНАДЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 28 јун 2012 14:28

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић посјетио је данас Калиновик, гдје је са начелницом општине Милевом Комленовић разговарао о могућностима за обезбјеђивање законских услова за наплату концесионе накнаде овој, али и другим локалним заједницама.


Он сматра да ће Калиновик на основу ових пројеката остварити одређену корист путем концесионе накнаде, што до сада прописима није било предвиђено и што треба промијенити."Посебну пажњу посветили смо проблемима општине Калиновик у вези са законом о концесијама, који је у парламентарној процедури и ускоро би требало да буде утврђен у форми приједлога. Констатовали смо да та проблематика отежава развој ове локалне заједнице,гдје се већ гради, али и планира изградња већег броја малих и средњих хидроелектрана", рекао је Радојичић новинараима након састанка са Комленовићевом.

Према његовим ријечима, проблеме оштинама стварају и поједини закони, попут онога којим је надлежност над комуналним предузећима пренесена са нивоа Републике Српске на општине.

"Логично је да локалним комуналним предузећима управља општина. Међутим, остала су велика наслијеђена дуговања са којима општине попут Калиновика веома тешко могу да се боре, јер немају финансијскиих могућности", констатовао је Радојичић.

Он сматра да би требало легислативно уредити ту област с циљем реструктурисања наслијеђених обавеза.

Радојичић је као позитивне примјере у Калиновику, изразито неразвијеној општини, навео изузетно домаћинско пословање, уравнотежен буџет са суфицитом, интензивну изградњу локалне инфраструктуре - што подржавају институције Српске.

Он је нагласио да општина улаже велике напоре у развој дрвне индустрије.

"Разговарали смо и о одређеним развојним пројектима и вјерујем да ћемо успјешно рјешавати питање концесионих накнада, што би значајно побољшало финансијско стање у Калиновику, с обзиром да ова општина располаже значајним ресурсима у области енергетике",каже предсједник парламента Српске.

Радојичић је изразио наду да ће Калиновик успјешно наплатити ренте од шумских газдинстава, који представљају значајне приходе за општину.

Начелница општине Калиновик изразила је задовољство због Радојичићевог интересовања и бриге за живот грађана ове локалне заједнице.

Она је потврдила да су разговарали о проблемима које прате локалне заједнице, а у вези су са законима о концесијама и буџетском систему, о проблемима реструктурисања обавеза комуналног предузећа које износе око 200.000 КМ, проблемима наплате ренте од шумског газдинства и другим питањима.

Комленовићева је изразила наду да ће ови проблеми бити ријешени адекватном законодавном активношћу Народне скупштине Републике Српске.

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.