• Регистрација
У КООРДИНАЦИЈИ СА ВЛАДОМ ДО ЗНАЧАЈНИХ ПРОЈЕКАТА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 13 јул 2012 09:53

Изградња инфраструктурних пројеката, вишенамјенског игралишта и санација водоводне мреже обиљежили су претходну годину у општини Калиновик, изјавила је Срни начелница општине Милева Комленовић."Без обзира на свјетску економску кризу, која је у великој мјери исцрпила буџет, општина ће и у наредном периоду наставити са реализацијом инфраструктурних пројеката. Период од прошле крсне славе општине – 12. јула, Петровдана, до ове не можемо оцијенити као неуспјешан, наравно захваљујући и редовној помоћи Владе Републике Српске“, нагласила је Комленовићева. 

Она је истакла да би општина тешко могла сама да реализује пројекте, без помоћи Владе Републике Српске, са којом постоји редовна координација и разумијевање. 

„Сада је најважније да заједно са Владом радимо на пројекту енергетике и изградње хидроелектрана. То је најзначајнији пројекат на подручју општине, који превасходно зависи од Владе Српске, која је препознала потенцијал који имамо и ставила акценат на то“, навела је Комленовићева.

Она је додала да радови на великој електрани иду предвиђеном динамиком, а у току је изградња прикључних путева и далековода. 

Комленовићева је додала да су била планирана подстицајна средства за запошљавање и пољопривреду, али она нису повучена у цијелости и пренесена су у ову годину. 

„У наредном периоду, сходно буџетским могућностима, примат ће бити на инфраструктурним пројектима и пројектима који значе нова радне мјеста, улагање у реални сектор и запошљавање“, рекла је Комленовићева. 

Према њеним ријечима, општина је у протеклом периоду уложила одређена средства у пословну зону с циљем унапређења технолошког процеса производње и прераде дрвета, чиме је омогућен континуитет уговора о раду у пиланском простору пословне зоне, који је купила општина Калиновик и организовала производњу у закупном односу, а закупац је запослио раднике и покренуо производњу. 

Највећи проблем са којим се општина сада суочава, каже Комленовићева, јесте реструктурисање обавеза комуналног предузећа. 

„У децембру је регистровано комунално предузеће ДОО `Калиновик`, које је са републичког прешло на општински ниво и тако нам донијело у насљеђе многе обавезе и неизмерена дуговања. Сада је проблем како наставити даље. Влада није за то да предузеће иде у стечај, већ је у њену економску политику ушло реструктурисање обавеза комуналних предузећа“, објаснила је начелница општине Калиновик. 

Тај дио приче, каже она, на жалост није завршен, јер се општина неће моћи самостално изборити са насљеђеним обавезама. 

„Сада смо у периоду када морамо одлучити и повући неке радикалније потезе – тражити да ли да добијемо сагласност од Владе за отварање стечајног поступка или помоћ у реструктурисању насљеђених обавеза“, оцијенила је она. 

Говорећи о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца, Комленовићева је рекла да је претходну годину обиљежио завршетак три стамбене јединице за ову категорију лица, чиме је пројекат стамбеног збрињавања породица погинулих бораца приведен крају. 

Комленовићева је најавила да ће, у оквиру обиљежавање Петровдана, крсне славе општине Калиновик, сутра почети Меморијални карате турнир „Петар Јововић Бене“, 7. јула биће обиљежено 20 година од формирања Калиновачке бригаде, а 11. јула биће одржани Шести књеижевни сусрети „Калиновачки потески вијенац“.

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.