• Регистрација
„ПЕТРОВДАНСКИ ВИЈЕНАЦ“ МИЛАНУ НЕНАДИЋУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 13 јул 2012 12:25

milan nenadic

Одржана традиционална књижевна манифестација у Калиновику

Овогодишњи добитник награде „Петровдански вијенац", која се додјељује у оквиру традиционалних књижевних сусрета „Калиновачки поетски вијенац", јесте Милан Ненадић, а овим јединственим признањем овјечан је за књигу пјесама „Редна чаша", објављену у издању предузећа „Београд" из Зрењанина.

Такву одлуку донио је стручни жири манифестације који су чинили професор др Јован Делић, професор др Ранко Поповић и Драган Хамовић, о оцијењено је да поменута Ненадићева књига изабраних пјесама уводи читаоца у опус који је развијен у периоду више од четири деценије и препознаје се по непосредности израза, жестоком набоју, бунтовном и болном истовремено.

-Милан Ненадић припада корпусу оних пјесника који нису окретали главу у вријеме страдања свога народа и од Републике Српске којој је испјевао довољно снажних и достојних стихова-рекао је, између осталог, професор др Јован Делић, који је и предсједавао радом стручног жирија калиновачке поетске смотре која се с правом сврстава у ред понајбољих књижевних манифестација у Републици Српској.

Иначе, награда која је уручена нашем великом пјеснику састоји се од вијенца петровданског цвијећа, повеље и новчаног износа који додјељује Скупштина општине Калиновик, те кандила које додјељује Завичајно удружење калиновчана „Часлав".

Награђени пјесник Милан Ненадић захвалио се на добијеном признању, а домаћинима, односно општини Калиновик, која га је наградила, честитао је и крсну славу-Петровдан, док није изостала ни порука упућена свеколиком српском роду да му је једини спас у свом језику и на домаћем огњишту.

Није на одмет подсјетити и на то да су наградом „Петровдански вијенац", која је и симбол престижне калиновачке књижевне манифестације, до сада овјенчани пјесници Гојко Ђого, Ђорђо Сладоје, Владимир Јагличић, Матија Бећковић и Милосав Тешић.

Први дио овогодишњих сусрета био је посвећен лањском добитнику признања Милосаву Тешићу, послије чега је приказан и документарни филм „Молитва за Улог", у продукцији РТВИС, који је, иначе, урађен по мотивима пјесме Ђорђа Сладоја „Зимска молитва за Улог и свих његових седамнаест становника".

„Калиновачки поетски вијенац" завршен је пјесничком вечери у част лауреата на којој су стихове говорили Рајко Петров Ного, Гојко Ђого, Ђорђо Сладоје, Горан Врачар, Бранко Брђанин Бајовић и Милосав Тешић.

 

Последње ажурирано уторак, 17 јул 2012 07:48
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.