• Регистрација
Научно савјетовање "Moгућности развоја туризма у Калиновику" ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 14 новембар 2012 11:18

naucnosavjetovanje

Туристичка организација општине Калиновик организовала је научно савјетовање на тему "Могућности развоја туризма у Калиновику" у склопу пројекта "Развој туристичких потенцијала општине Калиновик" под покровитељством Министарства трговине и туризма Владе Републике Српске. Савјетовање je одржано у сарадњи са Филозофским факултетом - Катедра за географију и Пољопривредним факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. Основни циљ овог скупа је допринос науке развоју туризма на територији Општине Калиновик као једне од најнеразвијенијих општина у РС.

Савјетовање је почело поздравном ријечи начелнице општине Калиновик Милева Комленовић, која је истакла да су оваква саветовања веома корисна и да ће и даље подржавати рад Туристичке организације. Директор ТОК Оља Велетић је у склопу свог излагања нагласила да општина Калиновик има огромне туристичке потенцијале који нису валоризовани , те да је ово један од начина да се ужа и шира јавност упозна с тим. Такође је напоменула да ће настојати да оваква саветовања прерасту у традицију.

Toм приликом је потписан и Меморандум о сарадњи, који дугорочно треба да обезбиједи јаке научне постулате за даљи развој туризма . Уводну презентацију на научном савјетовању изложио је координатор пројекта Данило М. Ждрале, а учесници научног савјетовања др Весна Милић, др Горан Мутабџија и мр Јелена Голијанин изложили су своје радове и указали на предности и недостатке које треба побољшати како би се обезбиједила боља перспектива туризма у овој општини.

Закључци савјетовања јасно указују на тренутну проблематику и могућа рјешења:

- Проблем путне инфраструктуре потребно је хитно рјешавати асфалтирањем и проширењем путних праваца Улог – Морине – Невесиње, затим Улог – Придворица – Чемерно, те Јелашца – Добре воде – Зеленгора, како би се успоставила секундарна осовина развоја и јаче везе са остатком регијe Источнe Херцеговинe. На тај начин би се развијао транзитни туризам, који има пресудан значај за престанак саобраћајне изолације у којој се општина Калиновик налази. Такође је неопходна реконструкција путног правца Добро Поље – Калиновик.

- Дуж главних саобраћајница поставити туристичку сигнализацију, за туристичке објекте, панорамске тачке, природне локалитете, те урадити планинарске и бициклистичке стазе.

- Радити на јачању спона и сарадње са успјешним „земљацима“, те промовисати идеју задужбинарства.

- Производња органске хране суочава се са ригорозним законским регулативама за цертификовање, које диктира Европска унија, те је једино могуће рјешење овог проблема у пласману домаћих производа туристима уз проширење капацитета производње.

- Интензивирати сарадњу са Универзитетом у Источном Сарајеву, на пољу научно-истраживачког рада, укључујући Владу Републике Српске и сусједне општине.

Последње ажурирано среда, 22 април 2015 10:36
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.