• Регистрација
ОДОБРЕНА ГРАДЊА ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ "УЛОГ" ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 25 април 2013 19:12


РС - Калиновик – пројекти

ОДОБРЕНА ГРАДЊА ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ "УЛОГ"

КАЛИНОВИК, 25. АПРИЛА /СРНА/ - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас у Калиновику предузећу "ЕФТ" одобрење за грађење хидроелектране "Улог", пројекат вриједан више од 120 милиона КМ."Овај пројекат предвиђа изградњу проточне хидроелектране, производне снаге 35 мегавата, с просјечном годишњом производњом електричне енергије од 85.000 мегават-часова", рекла је Голићева новинарима након церемоније предаје одобрења за грађење. 

Истичући да је компанија "ЕФТ" изузетан инвеститор и поуздан пословни партнер, Голићева је напоменула да су све досадашње послове који се односе на истражне радове, израду техничке документације, електроенергетске радове, као и изградњу приступних локалних путева углавном извела домаћа предузећа и домаће консултантске куће. 

"И кинеска компанија `Синохидро` ангажоваће за грађевинске радове на овом пројекту локалну грађевинску оперативу, а током изградње хидроелектране `Улог` у наредне четири године биће упослени сви радно способни незапослени становници Калиновинка, укључујући и велики број жена", истакла је Голићева. 

Она је нагласила да је овај пројекат значајан и за локалну заједницу, јер ће Калиновик као изразито неразвијена општина значајно увећати приходе у буџету - од концесија, такси и пореза. 

Голићева је нагласила да ће компанија "ЕФТ", чији је предсједник Вук Хамовић, обезбиједити значајан број стипендија за ученике и студенте, који ће у наредном периоду бити ангажовани у раду ове хидроелектране. 

Шеф пројекта хидроелектране "Улог" Светомир Прокић изразио је задовољство посјетом Голићеве и њених сарадника. 

Он је изразио увјерење у још бољу и садржајнију сарадњу "ЕФТ" групе са Владом Српске и општином Калиновик, те најавио да ће веома брзо кренути први ископи на брани. 

Прокић је додао да су у припрему документације овог веома сложеног и скупог пројекта уложени огромни напори због чега полаже велике наде и у успјешну резализацију овог пројекта. 

Према његовим ријечима, прво ће се приступити изградњи тунела и прилазних путева, а након тога и акумулације језера, за шта је потребно ријешити мањи број имовинско-правних питања. 

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је ово најважнији пројекат у посљедње вријеме у овој општини, који, како је рекла, враћа живот у ову локалну заједницу. 

Она је потврдила одличну сарадњу и партнерске односе са инвеститором, истичући посебно њихову улогу у отварању нових радних мјеста. 

Изградња главних објеката хидроелектране "Улог" повјерена је кинеској компанији "Синохидро", једној од највећих свјетских инфраструктурних компанија која реализује пројекте у 55 земаља. /крај/об/мђ /фото/

Последње ажурирано четвртак, 25 април 2013 19:36
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.