• Регистрација
Освећена црква у Јажићима ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 08 јул 2013 12:37


У духу наше традиције и обичаја вјерујућег српског православног народа, у недјељу је у Јажићима освећена новоизграђена црква посвећена празнику Рођења светог Јована Претече-Ивањдану.

Светој литургији, коју су, уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанскога господина Николаја, служили свештеници Митрополије дабробосанске, присуствовали су бројни мјештани, житељи Јажића, Виховића, Весца и других загорских села, као и званичници Општине Калиновик, који су сви заједно, својом саборношћу и чврстом и непоколебљивом вјером у Бога из које проистичу и људска снага и воља, истрајали у годинама за нама у намјери да подигну овај храм.

Освећење цркве обавили су свештеници Митрополије дабробосанске предвођени протојерејом-ставрофором, Др Ранком Билинцем, протојерејом-ставрофором Данилом Црногорцем и надлежним свештеником, парохом загорским, јерејом Марком Билнцем, уз саслужење протојереја Момчила Вуковића из Шведске, свештеника Епархије британско-скандинавске, који су овдашњи вјерујући народ позвали да се и убудуће у великом броју окупљају у својој цркви.

 

-Црква је мјесто које нас одржава у заједници са Христом, у заједници са другим људима, јер везујући се за Бога везујемо се и са људима. Та веза је била и остала наша највећа снага. Она нас је одржала кроз нашу историју, држи нас на окупу и данас, а држаће нас заједно у љубави и слози и убудуће-поручено је са молитвеног скупа у новоизграђеној цркви у Јажићима.

Парох загорски, јереј Марко Билинац, одао је признање свим људима и приложницима који су помогли изградњу јажићке цркве, подсјетивши да је земљиште на којем је подигнут овај храм даровао Тихомир Нишић, док је највећи појединачни приложник била Драгана Војиновић, иначе кћерка мјештанина Васа Лаловића.

-Треба истаћи и несебичну помоћ Општине Калиновик, највећег приложника за изградњу овог храма, али и подршку свих других привредних субјеката и појединаца који су на било који начин помогли да подигнемо ово велељепно здање. Срећни смо и задовољни што смо били сложни у намјери да учинимо ово богоугодно дјело, те што смо сви, онолико колико смо могли, од срца и с вјером у Бога, допринијели томе да ова црква, слава Господу и хвала, буде изграђена на добробит свих нас и генерација које ће нас наслиједити. Гдје се подижу цркве, тамо су и људи, а ја се искрено надам да ће нас у будућности у овом честитом и поносном крају бити још више, те да ће и овај храм, ако Бог да, бити мјесто гдје ће се у наредном периоду све више вјенчавати и крштавати-поручио је јереј Билинац.

Начелница Општине Калиновик, Милева Комленовић, истакла је да је освећење цркве у Јажићима радостан и чин који буди нову и јачу наду у бољу будућност загорских села и овдашњих мјештана.

-Помогли смо изградњу ове цркве и срећни смо због тога. С пуном одговорношћу преузимамо обавезу да и убудуће подржимо све подухвате које иницира становништво ових и свих села на подручју наше општине. То је и логично, јер општинско руководство је изабрано вољом народа и све што ради треба да чини управо ослушкујући жеље и потребе народа, с јасним циљем да се побољшају услови живота у нашем крају и створе претпоставке за напредак и развој-истакла је начелница Комленовић.

Иначе, изградња цркве у Јажићима започета је 1999. године, а њено подизање иницирали су мјештани овог и села Виховићи и Везац, те још неких заселака који гравитирају том подручју.

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.