• Регистрација
Достојанствено, у духу традиције и обичаја нашег народа ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 15 јул 2013 11:31

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА-ПЕТРОВДАН

Онако како то и доликује правим домаћинима, достојанствено, у духу најбоље традиције и обичаја вјерујућег српског православног народа, у Калиновику је свечано обиљежен велики празник Петровдан, крсна слава општине и овдашњег Храма Св. Петра и Павла.

Послије свете литургије, свечана славска литија прошла је централном улицом све до здања Општине Калиновик, гдје је у молитвеном озрачју обављен и обред ломљења славског колача, послије чега се житељима Калиновика и бројним гостима обратила начелница ове општине Милева Комленовић, пожеливши свима срећну и богомблагословену крсну славу.

-Свакако је празничније када је човјек окружен драгим људима и пријатељима. Радост је тада потпуна, а ја данас заиста осјећам потпуну радост и задовољство, видјевши нас сједињене и сабране у молитви Божијој у нашем светом храму, у окриљу наше Српске православне цркве која нас је и данас благосиљала на овај велики дан светих апостола Петра и Павла, наших заштитника и молитвеника пред Господом. Посебно нас радује што су са нама и наша браћа са Косова и Метохије, па стога и желим да посебно поздравим нашег брата Славишу Ристића, предсједника Општине Зубин Поток, као и Милорада Арлова, човјека који представља нашу званичну, јасно видљиву, а некада и невидљиву нит која нас везује са Србима са Космета, човјека које непрестано оживљава и одржава ту нераскидиву везу међу нама. Поздрављам и све вас, моји Калиновчани, поздрављам све наше драге госте, са жељом да се овдје осјећају као у својој кући и захвална што су дошли да увеличају ово наше празновање-поручила је Милева Комленовић.

Своје честитке суграђанима и добродошлицу гостима упутио је и предсједник Скупштине општине Калиновик Ђорђе Сладоје, а званицама се обратио се и замјеник начелника Радомир Сладоје.

Славиша Ристић, први човјек српске општине Зубин Поток, која се налази на сјеверу Косова и Метохије, а која се о Видовдану збратимила са Калиновиком, пренио је Калиновчанима поздраве не само становника општине на чијем је челу и људи са сјевера српске покрајине, већ и свих Срба са цијелог Косова и Метохије

.

-Косово и Метохија су власништво свих Срба ма где живели, а нарочито Срба из Републике Српске и вас из овог краја, јер нас иста судбина веже. Ми смо стражари на једном истом путу, штит на замишљеној „зеленој трансферзали" ка Анадолији, ми у долини Ибра, ви у долини Бистрице. Желим да вам се свима захвалим што смо захваљујући вашој жељи и жељи начелнице Комленовић доживели да имамо пуну подршку у овим тешким временима за српски народ на Косову и Метохији, у данима када водимо борбу да опстанемо на својим огњиштима, да сачувамо наше породице, децу...Пре свега, да сачувамо нашу Србију на Косову и Метохију. Нажалост, у последње време имамо све мање подршке од оних од којих би требало да имамо највећу подршку. Од наше матице, од званичног Београда...Због тога, верујте ми на реч, Срби са Косова у последње време све више почињу да гледају Републику Српску као своју матицу. Али, нека то буде брига Београда...Данас, честитајући вам крсну славу-Петровдан, могу да вам обећам да ћемо заједно са нашим свештенством и монаштвом да се молимо Богу у косовским светињама за ваше добро, за срећу ваших породица и ваше деце и да се, пре свега, молимо Богу да напуните ове прелепе просторе подно Трескавице и Зеленгоре веселом дечицом. Молимо вас као нашу браћу и сестре да испуните ту задаћу и да за сваки следећи Петровдан овде буде све више деце. Желим вам све најбоље-поручио је Ристић, поздрављен искреним и дуготрајним аплаузом бројних Калиновчана.

Заједно са општинским званичницима Калиновика, Ристић и остали гости, представници јавног, политичког и привредног живота овог краја и сусједних општина, српски представници у заједничким органима БиХ, директори појединих републичких управа и предузећа, као и бројни грађани посјетили су и Спомен собу у Калиновику, гдје су прислужене свијеће и положени вијенци у знак сјећања и поштовања према погинулим борцима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Потом је одржана и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик, на којој су предочени даљи развојни планови на овом подручју, те уручена највиша општинска признања, награде и захвалнице, послије чага је уприличен и свечани славски ручак-трпеза љубави, која је за госте била постављена у велељепном ресторану новоотворенох калиновачког хотела „Москва".

Није на одмет поменути ни то да је празновање Петровдана у Калиновику обогаћено и низом пратећих манифестација, попут разних спортских активности и традиционалног турнира у малом фудбалу, као и концерта уочи крсне славе, када је Калиновчане током цјеловечерњег концерта забављала популарна естрадна умјетница Маја Маријана.

Међу бројним гостима, који су увеличали празновање Петровдана у Калиновику, били су и директори појединих републичких предузећа, управа и установа, српски представници у заједничким органима БиХ, челни људи сусједних општина Фоча и Невесиње, као и многи други представници јавног, политичког, привредног и културног живота херцеговачке, горњодринске и сарајевско-романијске регије.

 

Последње ажурирано понедељак, 15 јул 2013 11:47
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.