• Регистрација
Свечана сједница Скупштине општине Калиновик ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 15 јул 2013 11:49ПРИОРИТЕТИ БУЏЕТСКА СТАБИЛНОСТ И ЗАПОШЉАВАЊЕ

Поводом Петровдана, одржана је и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик коју су обиљежили обраћање начелнице Милеве Комленовић и њен резиме о раду општине у посљедњних годину дана, те најава развојних планова за наредни период, као и традиционална додјела највиших општинских признања и награда појединцима који су дали допринос развоју локалне заједнице у различитим сегментима.

Оно што се намеће као упечатљив утисак, свакако јесте задовољна оцјена начелнице Комленовић о раду општинског парламента и јединству које карактерише рад законодавне о извршне власти у Калиновику.

-Заиста сам срећна што смо у протеклој години показали највиши степен јединства и што су нам интереси грађана Калиновика увијек били на првом мјесту. Чињеница је да постоје и изборне кампање и различите политике, али је, исто тако, чињеница и то да смо сви заједно показали велику одговорност и озбиљност и да смо кључне одлуке од општег значаја за Калиновик и наше грађане доносили једногласно, што је појава којом се не може похвалити већина општина у Републици Српској-задовољно је констатовала Милева Комленовић, не кријући жељу да таква атмосфера у раду влада и убудуће.

Не бјежећи од чињенице да се економска криза одразила и на рад Општине Калиновик, она је ипак истакла да је буџетска стабилност још увијек карактеристика којом ова локална заједница може и треба да буде задовољна.

-Економска криза је задесила и много веће и финансијски јаче средине од наше, али оно чиме требамо бити задовољни свакако је податак да смо ми буџетски стабилна јединица локалне самоуправе и да редовно извршавамо све обавезе према корисницима буџета, извођачима радова и добављачима, једноставно, према свима гдје постоји нека створена обавеза. И све то чинимо редовно и без дана закашњења због чега нас неки виде и као истински примјер транспарентног и одговорног партнера. И сви ви сте свједоци да од друге године студија стипендирамо све наше студенте који испуњавају услове, да студенте у дефицитарним областима стипендирамо у финансијском капацитету који је у рангу са најразвијенијим општинама, да имамо обезбјеђена средства за подстицај запошљавања, пољопривреде...Вјероватно све то није довољно, али треба имати на уму и то да је сваки проблем који је локалним заједницама у Српској донијела економска криза у руралним срединама попут Калиновика десетоструко тежи и сложенији-казала је начелница Комленовић.

Без обзира на све потешкоће, додала је, направљени су и одређени помаци, креирају се нови развојни планови, а постоји јасно опредјељење општинског руководства да и догодине у Калиновику буде сасвим нових садржаја који ће допринијети побољшању услова за живот.

-Морам истаћи да смо имали подршку републичких институција и добру сарадњу са Владом РС, због чега смо оптимисти да ће тако остати и убудуће. Ево, можемо данас да се похвалимо и новим садржајима и сви смо свједоци да здарва пословна иницијатива и одлучност могу донијети конкретне резултате и напредак једног малог мјеста. Причали смо свих ових година о туризму, али тек сада када је у Калиновику отворен велељепни хотел можемо рећи да нисмо остали у мјесту и само на причи, већ да грабимо напријед и чинимо конкретне искораке. Очекујемо и даље унапређење пољопривреде и у том контексту желим нагласити да је локација Гвозно, планирана за формирање будућег Репроцентра за узгој товних пасмина говеда, високо рангирана од Развојне агенције Чешке Републике и Владе РС, односно ресорног министарства, који заједнички раде на реализацији овог пројекта чија је вриједност, по процјенама, око милион марака, што је и више од велике инвестиције за малу општину попут наше. Треба ли уопште и да говорим о пројекту ХЕ „Улог" и инвестицији предузећа ЕФТ и томе шта очекујемо од таквог подухвата. Па, ту су и остали већи пројекти. Све то охрабрује, а ја очекукујем да ћемо и убудуће бити јединствени и радити вриједно и одговорно као и до сада. Уосталом, ми у Калиновику смо препознати као људи добрих намјера, вољни да раде за развој свог мјеста и бољи живот грађана. Желимо и можемо више, а вјерујемо да ће то више, акобогда, ускоро и доћи-казала је начелница Милева Комленовић.

Закључила је како борба за останак млађе популације у Калиновику остаје као највећа задаћа и најавила да ће општина и убудуће настојати да квалитетним мјерама утиче на њено остварење.

-Свјесни смо да је за тако нешто неопходно људима обезбиједити посао, па је то и разлог због чега ће запошљавање остати приоритет свих приоритета у нашем раду-закључила је она.

На крају је нагласила да ће се и у наредном периоду у раду руководити реалним планирањем буџета, првенствено због тога што је и њој и њеним сарадницима стало до тога да редовно извршавају обавезе, а не да креирају документ који ће „моћно изгледати на папиру, а немоћно у пракси."

-Ми желимо да водимо одговорну политику и осмишљавамо пројекте који су реално оствариви. Дакле, да свом народу говоримо истину и испуњавамо оно што обећавамо. То је поштен однос из кога проистиче међусобно повјерење, а ми живимо у крају у којем су се одувијек највише цијенили поштење и дата ријеч и тога ћемо се и придржавати у сваком послу-рекла је начелница Комленовић.

Општинска признања и награде

На Свечаној сједници Скупштине општине Калиновик додијељене су и признања и награде.

ПОВЕЉА је уручена Радомиру Сладоју, власнику предузећа „БЛОНДИ" д. о. о. Калиновик, за допринос у инвестиционом улагању на подручју општине.

Наиме, ријеч је о значајном улагању у новоотворени хотел „Москва", који би својим квалитетом задовољио и стандарде већих и развијених градова, а чијим постојањем Калиновик коначно рјешава дугогодишњи проблем непостојања смјештајних капацитета хотелског типа.

-Није било лако ући у овакав подухват, али најважније је да је реализован. Ево, синоћ смо били свједоци да је капацитет био попуњен до посљедњег мјеста, а не сјећам се да се то у Калиновику икада прије дешавало. Наставићу са улагањем у Калиновик, јер све што радим, као човјек који је одлучио да живи у Калиновику, чиним првенствено из љубави према овом мјесту. Имам идеју о још два значајна садржаја који нам недостају, а то су базен и ски-лифт. Нећу одустати од тога и, ево, предлажем начелници и вама одборницима да изаберете. Нека општина у наредном периоду реализује један пројекат, а други ће фирма „БЛОНДИ"-рекао је Радомир Сладоје.

ПЛАКЕТЕ са новчаним наградама у износу од 300 КМ:

1. Др Станко Елез, за унапређење здравствене заштите на подручју општине Калиновик.

2. Митар Сладоје, за дугогодишњи допринос у области образовања на подручју општине Калиновик.

И Елез и Сладоје изразили су захвалност на урученом признању. Овдашњи љекар, за кога Калиновчани кажу да им је увијек при руци и доступан у свако доба дана и ноћи, није крио да му прија што су људи препозознали труд који годинама улаже.

-Увијек је најтеже добити признање у свом мјесту, али је то увијек и најдраже. Стога ми је ово признање изузетно драго и почаствован сам-рекао је Елез.

Митар Сладоје подсјетио је да је током радног вијека извео хиљаде основаца на прави пут, казавши да су калиновачки ђаци овакву оцјену вишеструко потврђивали постајући угледни људи и еминентни стручњаци у различитим сферама друштвеног живота.

-Срећан сам и задовољан што сам и сам учествовао у тим подвизима-поручио је Сладоје, иначе дугогодишњи директор ОШ „Љутица Богдан" у Калиновику.

ЗАХВАЛНИЦЕ и новчане награде од 150 КМ:

1. Ненад Јововић, за успјешне резултате постигнуте у сточарству-овчарство

2. Момир Говедарица, за успјешне резултате постигнуте у сточарству-говедарство

ЗАХВАЛНИЦЕ и новчане награде од 100 КМ

1. Зоран Мацан, вишеструки добровољни давалац крви, за хуманитарни рад.

2. Далибор Младић, за допринос у развоју сточарства на подручју општине.

За допринос у развоју спорта награђена је Слађана Вишњевац, док је Војо Лаловић награђен за допринос у развоју културе и раду са дјецом и омладином.

Дипломама и пригодним новчаним наградама од по 200, односно 100 КМ, награђени су и студенти Драган Мањак, Николина Комленовић (одрекла се новчане награде у корист Удружења родитеља и пријатеља дјеце и омладине са посебним потребама „Моја нада" из Невесиња) и Наташа Бухаћ, те Милица Сладоје, Милош Бадњар и Зоран Бозало.

Диплому и награду од 150 КМ добила је и ученик генерације у калиновачкој Гимназији, Драженка Вишњић, док је за резултате постигнуте у току школовања дипломом и новчаном наградом од 100 КМ награђен Јанко Говедарица.

Треба истаћи и то да је и Завичајно удружење „Часлав" новчано наградило двоје талентованих ученика, као и вишечлану породицу Копривица.

Пригодни поклони уручени су и предсједнику општине Зубин Поток, Славиши Ристићу, као и Милораду Арлову, који су, такође, својим домаћинима донијели дарове у знак братског односа и пријатељства које ће, заједничка је нада, његовати и убудуће.

 

Последње ажурирано понедељак, 15 јул 2013 11:56
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.