• Регистрација
Традиционални књижевни сусрети „Калиновачки поетски вијенац“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 15 јул 2013 12:06„ПЕТРОВДАНСКИ ВИЈЕНАЦ" ВЕРОЉУБУ ВУКАШИНОВИЋУ

Традиционални, седми по реду књижевни сусрети „Калиновачки поетски вијенац" и ове године су у живописном крају, окруженом нашим најљепшим планинама, окупили понајбоље српске пјеснике, мајсторе стиха и риме, који су гостима и овдашњим поштоваоцима и љубитељима поезије изнова даровали врхунски културни догађај, с правом сврстан у групу најпрестижнијих манифестација овог типа не само у Републици Српској, већ и на цјелокупном српском духовном простору.

Књижевне сусрете отворила је начелница Општине Калиновик Милева Комленовић, која је истакла да је почаствована приликом да се обрати великим мајсторима стиха и лијепо писане ријечи.

-Надам се да ми нећете замјерити што не могу наћи праве ријечи којима бих исказала истинску захвалност вама којима и дугујемо постојање ове величанствене културне манифестације. Сократова мисао на најбољи начин дефинише поезију ријечима да је пјесник нешто крилато, лако и свето, тумач божанства...Баш као и истину да од човјека и његовог језика нема ни дубљег звука, ни неисцрпнијег рудника...Наше поете и ове године у предвечерје Петровдана божанском благодати стиха призивају Калиновчане. Све нас изнова сједињују и држе на окупу, како међусобно, тако и са умним људима ма одакле долазили. Стихови које ћемо чути на овој предивној манифестацији опчиниће сва наша чула и створити непоновљиву духовну атмосферу уочи празника. Стога, уживајте у том рају чисте игре, уживајте у поезији...-рекла је Комленовићева отварајући манифестацију.

И, заиста, све што је услиједило у наставку књижевних сусрета представљало је истинско уживање, а први дио програма обиљежило је представљање стручних радова пјесника и књижевних критичара о поезији Милана Ненадића, прошлогодишњег добитника награде. О његовом дјелу говорили су пјесници Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје и Драган Хамовић, као и уважени професори и еминентни познаваоци књижевности Јован Делић и Ранко Поповић, док није изостала ни богата поетска ниска коју је публици представио сам Ненадић.

Такође, предочена је и информација о шестој књизи у оквиру библиотеке „Калиновачки поетски вијенац", која је и нова потврда да ова манифестација из године у годину расте и прави нове квалитативне искораке.

Учесници манифестације, како је то већ годинама и уобичајено, посјетили су и Борија, родно село Рајка Петрова Нога и његово, зна то често и сам истаћи, завичајно кућиште, а није нарушена ни још једна лијепа традиција да се пјесници и организатори пред почетак званичног дијела књижевних сусрета окупе у калиновачкој Народној библиотеци „Јован Дучић", гдје их, увијек то наглашавају, дочекају срдачно и чиста срца, те угосте баш онако како то доликује људима овог краја-домаћински.

Други дио програма, по већ устаљеној традицији, представљао је и централни дио манифестације који карактерише званично уручење награде „Петровдански вијенац" коју додјељују Општина Калиновик и Завичајно удружење „Часлав", а овогодишњи лауреат, по оцјени трочланог стручног жирија којим је предсједавао професор др Јован Делић, јесте Верољуб Вукашиновић из Трстеника за збирку пјесама „Изнад облака".

Образлажући одлуку жирија, Делић је, између осталог, истакао да је Верољуб Вукашиновић „пјесник који завичај носи у срцу, а Мораву и манастир Љубостиња у души".

-Све те фасцинације из дјетињства, стваралачком пјесничком зрелошћу претаче у стихове, свјестан тешког времена у којем живи његов народ...-само је дио реченог о стваралаштву овог изузетног српског пјесника који је за речену збирку поезије раније добио и књижевну награду „Бранко Ћопић".

За „Петровдански вијенац" који му је уручен у Калиновику, Вукашиновић каже да му је посебно драга награда, јер њено име, као и мјесто гдје се додјељује, како је рекао, „представљају истинска знамења у свесрпском духовном простору."

-Са таквим осећањем желео бих да искажем речи захвалности, пре свега, угледним члановима жирија који су у мојој књизи пронашли неки стручак моравског песничког босиока који ће се привити уз јечам и калопер Херцеговине, као и домаћинима који су ме овенчали најсветничкијим признањем, венцем од цвећа које у себи садржи најљупкију поезију Творца, а који је сплетен у част празника светих апостола Петра и Павла, крсне славе Калиновика-рекао је Вукашиновић.

Додао је и да је посебно почаствован што је на поклон добио и ручно израђено кандило, рекавши да ће стајати на источној страни његове душе, међу свецима и прецима...

-Пред свим овим знамењима, као и пред овим виоским скупом господе хришћанске и песничке, признајем, имам извесну трему, иако нисам први пут у Херцеговини и Републици Српској. Читав овај предео у поетском смислу носим у себи као искрени читалац и заљубљеник у поезију овде присутних песника којима придружујем и све оне песнике и писце који су љуту и лековиту траву овог поднебља привили на питому рану мог Поморавља. А, Поморавље и Србија у мом доживљају њиховог руралног предела, јесу и моја песничка рана, коју болујем кроз напуштене куће, запуштене шљивике и нестале становнике наших села, због слома наше патријархалне цивилизације и распаднутости нашег духовног и националног бића чија је последња одбрана у српском језику и ћирилици. На тој првој линији одбране српског језика и бића видим и овај епски предео српске земље...Када сам бирао свог водича кроз Херцеговину, рекао бих његовим стихом да сам Калиновик и Улог, јакоже Невесиње видео очима својим из царске Љубостиње, одакле симболично преносим један струк са Јефимијиног веза који ће, надам се, остати да светли заувек међу светлим бојама „Петровданског вијенца"-надахнуто је казао Верољуб Вукашиновић.

Иначе, на пјесничкој вечери, осим лауреата, своје стихове су говорили и Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Милан Ненадић, Милосав Тешић, Здравко Миовчић, Драган Хамовић и Милутин Савчић.

 

Последње ажурирано понедељак, 15 јул 2013 12:18
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.