• Регистрација
СИМБОЛ ВИТЕШТВА И ДОСТОЈАНСТВА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 30 јул 2013 19:07

На Рогоју служен парастос погинулим српским борцима и цивилима

Крај спомен-обиљежја на планинском превоју Рогој данас је служен парастос погинулим српским борцима и цивилима, који су током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске (РС) положили животе на овој стратешки важној коти.

Традиционално окупљање крај спомен-обиљежја на Рогоју, на којем су уклесана имена 69 палих српских јунака из Калиновика, Трнова, Гацка, Билеће, Фоче, Невесиња и Пала, и ове године су организовали општина Калиновик и овдашња Борачка организација, а осим породица наших погинулих хероја, парастосу су присуствовали и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, највиши званичници сусједне општине Трново предвођени начелником општине Ненадом Мишовићем и представници општине Источна Илиџа, челни људи БОРС, Пантелија Ћургуз и Дражан Перендија, предсједник Борачке организације сарајевско-романијске регије Жељко Лалић, представници општинских борачких организација Трнова, Гацка, Фоче и Источне Илиџе, те Црвеног крста РС, као и демобилисани борци и ратни војни инвалиди...
На овом узвишеном и часном мјесту оживјела су болна сјећања на истинске хероје, који су током Одбрамбено-отаџбинског рата РС погинули бранећи ову стретешки изузетно важну коту, а већина њих положила је своје животе 30. јула 1992. године штитећи одступницу трновским Србима који су у паници пред разјареним и крволочним муслиманским снагама напуштали своја вјековна огњишта.
Обраћајући се скупу, начелница Калиновика Милева Комленовић истакла је да јој је част да све присутне поздрави у име Општине Калиновик, Општинске борачке организације и у своје лично име, нагласившиа да таква част и много обавезује, тим више што стоји пред породицама наших палих хероја, борцима, ратним војним инвалидима...
-Стојим овдје пред вама од којих могу много више учити, него што вам могу говорити, пред вама који сте показали до којих висина можете да се уздигнете и шта сте све спремни жртвовати за отаџбину. Док ме обузима осјећање сјете, не заборављам да сам у завичају најхрабријих и највећих српских синова, на гордом Рогоју, гдје се у величанственој тишини додирују небеска и земаљска отаџбина, те да морам као достојна српска кћи великих предака сјету замијенити поносом-с пуно поштовања је истакла начелница Калиновика.
Изразила је посебну захвалност свима што су се данас окупили на овом узвишеном и пркосном мјесту, како би се сви заједно помолили за душе српских витезова, српских мученика и страдалника.
-Молитвом у заједништву, миру и љубави показаћемо да смо достојни Вас за чије се душе молимо, да смо Православци и Светосавци, да смо сједињени мећусобно и сједињени у Христу. На Рогоју није брањен само Рогој, брањено је само постојање и смисао постојања српског народа. Србин је увијек бранио своје и није отимао туђе. Симбол те борбе јесте онај ратник који је изд'ро кућни праг и носио га са собом да га брани свуда гдје се бори по српској земљи.
Огњена Марија била је само један од великих православних празника кад су српски народ нападали, клали, палили, свирепо мучили... Данас, након више од двије деценије сурово газе по праву и правди, за почињене злочине нико не одговара...
А, Рогој, заливен витешком крвљу српских бораца и крвљу невиних жртава, у достојанственој тишини чека једино достижну правду Божију, подсјећа на прошлост и опомиње за будућност.
Мир и блажени покој српски витезови!-поручила је Милева Комленовић.
На скупу су говорили и начелник општине Трново Ненад Мишовић и предсједник БОРС Пантелија Ћургуз, који су истакли да с посебном пажњом морамо његовати значајне датуме из Одбрамбено-отаџбинског рата РС и сјећати се српских јунака, најбољих међу нама, који су уградили животе у темеље наше отаџбине.
-Њихова жртва нас обавезује да и данас, у миру, јединствено и сложно бранимо највећу тековину заједничке нам борбе-нашу поносну и часну Републику Српску-поручио је Ћургуз.
Подсјећања ради, планински превој Рогој је и 1992. године и током цијелог Одбрамбено-отаџбинског рата РС представљао једну од стратешки најважнијх кота не само за Трново и Трновљаке, који су током љетног погрома прве ратне године у њему видјели једину наду у спасење, већ и за цијелу РС.
Стога је и био стална мета наших непријатеља који су хтјели да пресијеку овај коридор, због чега је више пута нападан, па и одузиман, али и увијек ослобађан јуначким срцем српских хероја.
Овај превој је био и остао наша жила куцавица и то ће бити и убудуће, заувијек, било то коме право или не, јер на то нас обавезују жртве, српски борци и њихово јуначко дјело.
Рогој је, како је то често знала рећи, па и данас истакла начелница општине Калиновик Милева Комленовић, мјесто које нас подсјећа на прошлост и опомиње за будућност.
РОГОЈ ЈЕ СВЕТИ КУТАК НЕБЕСКЕ НАМ ОТАЏБИНЕ!

Последње ажурирано уторак, 30 јул 2013 19:12
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.