• Регистрација
ДАНИ КОШЕВИНЕ НА ГВОЗНУ-МОБА „ОЗОН 2013“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 26 август 2013 20:11


Обиљежена двадеста годишњица формирања Гардијске бригаде ВРС

Манифестацијом Дани кошевине на Гвозну- Моба „Озон 2013", која је окупила више стотина учесника, на Гвозну код Калиновика обиљежена је двадесета годишњица формирања Гардијске бригаде Војске Републике Српске (ВРС), што је још један од јубилеја који се дешава у години када и Борачка организација Републике Српске (БОРС) обиљежава, такође, двије деценије од оснивања.

Организатор овогодишње мобе била је управо БОРС, а на овај начин евоцирана су сјећања на ратну 1993. годину, када је Главни штаб ВРС организовао управо велику кошевину да би се обезбиједило сијено за зиму и тако прехранила стока која је у тим ратним временима узгајана у војним позадинским јединицама.

Баш као и прије двије деценије, на живописној висоравни на обронцима Трескавице окупио се велики број људи који су опет засукали рукаве и узели косе у руке, а међу двије стотине косаца, бивши припадници ВРС из источнохерцеговачких општина и са сарајевско-романијског платоа изнова су показали како јединствени могу да учине добра и за народ и за себе.

На обиљежавању двадесте годишњице формирања Гардијске бригаде ВРС појавили су се и њени бивши припадници, међу којима је био и ратни начелник Мирко Тривић, који је евоцирао сјећања на славни ратни пут ове храбре и часне јединице српске војске, која је дала велики допринос у одбрани српског народа током Одбрамбено-отаџбинског рата РС.

-Бригада је дала велики допринос током Одбрамбено-отаџбинског рата РС, а учествовала је у бројним задацима којима су се отварали пролази и стварала могућност да се Републике Српска територијално повеже-рекао је, између осталог, Тривић.

Предсједник Предсједништва БОРС Дражана Перендија, који је, такође, био учесник мобе на Гвозну, истакао је да је ова манифестација значајан скуп који би требало да постане традиција.

-Ово је, на крају крајева, један дан лијепог сјећања на наше погинуле саборце, припаднике Гардијске бригаде и борце ВРС уопште. Ово је и дан сјећања на људе који неправдом некаквих међународних судова данас леже у казаматима широм свијета...Јасно мислимо да су се борили на правој страни и да нису укаљали образ ни ВРС, ни свом народу-поручио је Перендија.


Иначе, кошевина на мобу традиција је у српском народу овог краја, јер када се коси у друштву, а још када то прати и грлена и снажна горштачка пјесма, онда је много лакше и радити.

-Ово је један предиван и величанствен скуп, а Невесиње је вазда било тамо гдје се ради јуначки, хумано, часно и поштено-порука је Миливоја Шиповца, некадашњег борца Невесињске бригаде ВРС, који је учествовао на моби на Гвозну, док је борац Гатачке бригаде ВРС Радан Вуковић нагласио како се труде да обиђу своје саборце и посјећују сва слична дешавања попут овог у Калиновику, јер је то, вели, и прилика да се „подсјетимо ратних дана и дужности према нашем ратном команданту".

Моба на Гвозну, треба то опет истаћи, подсјећање је на ратну мобу уприличену прије двадесет година, када је по наређењу Главног штаба ВРС на овај начин створена могућност да се обезбиједи сијено за потребе војне економије.

Због тога је гост БОРС на Гвозну био и Дарко Младић, син команданта Главног штаба ВРС, генерала Ратка Младића, који је истакао да су учесници овогодишње мобе махом људи који су и у ратном времену „остављали оружје да би узимали косе, како би скупили ово што нам је Бог дао, да не пропада..."

-Ово јесте сјећање на ратна времена и подвиге, али ова манифестација може бити и својеврсна порука за будућност, како требамо да се окренемо себи и својим ресурсима и да их на што бољи начин искоришћавамо-рекао је Дарко Младић.

Уочи одласка на Гвозно, у храму у Калиновику служен је парастос за 238 припадника Гардијске бригаде ВРС који су погинули током Одбрамбено-отаџбинског рата РС, а положено је и цвијеће у Спомен соби борцима ВРС у Калиновику.

Ова манифестација ће прерасти у традицију, а за идућу годину најављено је учешће још више чланова из општинских борачких организација широм Републике Српске.

Прилог Сњежана Лаловића, новинара РТРС, можете погледати на:

http://www.rtrs.tv/av/pusti.php?id=29618

(8:41-...)

 

Последње ажурирано понедељак, 26 август 2013 20:22
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.