• Регистрација
УПИСАНО САМО ШЕСТ ПРВАЧИЋА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
субота, 07 септембар 2013 16:26


Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и начелник општине Калиновик Милева Комленовић констатовали су данас да је горући проблем у овој средини када је ријеч о образовању веома мали број ученика у Основној школи /ОШ/ "Љутица Богдан" и Гимназији.

Мутабџија је изјавио Срни да ОШ има свега 73 ученика, а да је ове године у први разред уписано само шест.

Према његовим ријечима, слична је ситуација и у Гимназији гдје имају само четири одјељења, по једно за сваки разред, бројем ученика од 14 до 18 у одјељењима.

Он је навео да ће бити потребна боља сарадња школа, локалне заједнице и Министарства ради обезбјеђења бољих услова за рад ових образовних установа, прије свега централног гријања за ОШ.

"Због малог броја ученика досадашњи донатори повукли су се од за изградње централног гријања и Министарство ће морати да нађе начин да буде ријешен овај проблем", истакао је Мутабџија и додао да је констатована добра сарадњу локалне заједнице са Основном школом и Гимназијом.

Он је оцијенио да је позитивна ствар што је Гимназија успјела да се осамостали.

"Била је прије подручна јединица Средњошколског центра из Фоче, а сада је самостална и то је доринијело и повећању броја ученика. Осамостаљивање школе допринијело је и останку породица на овим просторима", нагласио је Мутабџија.

Комљеновићева је рекла Срни да је ова година најлошија кад је ријеч о броју уписан првака у ОШ, додавши да се мора борити се за сваког новог ђака.

Према њеном мишљењу, најважније је да је заустављен миграциони тренд и да нема свакодневног одлива породица како је то било у једном периоду.

"Обављена је адаптација објеката школа из сопствених средстава и уз помоћ Владе Републике Српске. Постоји и пројекат за централно гријање", навела је Комленовићева.

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.