• Регистрација
ДАНИ КОШЕВИНЕ НА ГВОЗНУ-МОБА ОЗОН 2015 ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 28 јул 2015 08:16

 

Трећу годину заредом, на висоравни Гвозно, одржана је манифестација Дани кошевине на Гвозну-моба Озон 2015. Овом традиционалном манифестацијом обиљежена је годишњица формирања Гардијске бригаде војске Републике Српске и евоцирана су сјећања на ратну 1993.годину када је Главни штаб Војске РС организовао велику ратну кошевину на челу са генералом Ратком Младићем.

Поред више стотина учесника манифестацији су присуствовали породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, представници Борачке организације, официри, некадашњи војници и комаданти војске Републике Српске, породица генерала, представници републичких органа, сусједних општина.

Овогодишња манифестација уприличена је посјетом руске делегације у саставу:

-Валериј Јевгенијевич Кузњецов – Командир 32. Армијског корпуса Оружаних снага СССР, генерал-мајор (Москва,Русија),

-Сергеј Николајевич Лукаш-доктор педагошких наука, професор државне педагошке академије у граду Армавир, посланик у градској скупштини Армавира, дирекор Краснодарског друштвеног фонда културе козака из Кубана „Линејец“ (Армавир, Русија),

-Алексеј Јурјевич Петрик – координатор међурегионалног друштвеног покрета „Покрет пријатеља генерала Младића“. Предавач на Православно-дрштвеном институту у Армавиру. Мајор у пензији (Армавир, Русија),

-Андреј Јефимович Безручко, почасни архитекта Русије (Сочи, Русија),

-Наталија Лавовна Пичурина- епидемиолог, магистар медицинских наука. Новинар. Представник покрета „Друштво пријатеља генерала Младића“ у Ростову на Дону (Ростов на Дону),

-Јуриј Петрик, спортиста, Москва.

„Русија је свјетлост која свијетли са Истока и свима нам пут објасава,  присуством наше руске браће и сестре Наталије та свјетлост се спустила и на наше мало мјесто, које је изњедрило великог и славног војсковођу. Руски народ никада није остављао српски народ а то не чини ни сада у овоме тешком периоду по српски народ, његове хероје“-биле су ријечи начелнице општине Калиновик Милеве Комленовић.

Комленовићева је истакла да је  Русија једино крило испод кога српски народ може наћи заклон од силе и неправде. Успомена на храбре Русе који су пали за српски народ треба да буде карика у оној братској љубави међу овим народима који су толико блиски по крви и вјери.

„Војска Републике Српске најчаснија  је институција и морална вертикала српске државе и сигурно најзаслужнија за очување Републике Српске,, -додала је Комленовићева.

Гости из Русије нису крили задовољство што се налазе у мјесту које је дало великога борца и хероја, својом посјетом доказали су  да је Русија увијек тамо гдје су и Срби, да су увијек уз њих и да их никада нису напуштали, као и да покажу  посебну захвалност и наклоност коју  осјећају према свим људима који живе у Републици Српској.

 Генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске, истакао је да је поносан што припада генерацији Срба која је створила историјско дјело које се зове Републике Српска.

Дарко Младић  поручио је да његов отац  живи данас са свима, са својом породицом, у својој Републици Српској и у своме родном Калиновику а све присутне позвао је на пријеко потребно јединство у Српској и објаснио да ће доћи  и тај дан, дан када ће генерал бити ослобођен најгорих оптужби које му се стављају на терет.

Манифестација је завршена надметањем у витешким играма гдје су се само најбољи борили и окушали снаге у разним дисциплинама. За побједника овогодишње манифестације Дани кошевине на Гвозну-моба Озон 2015 проглашен је Миро Младић из Калиновика.

Уочи одласка на Гвозно у храму светог Петра и Павла у Калиновику служен је парастос за све припаднике Гардијске бригаде ВРС који су погинули током Одбрамбено-отаџбинског рата, и положено цвијеће у Спомен соби борцима ВРС.

 

 

Последње ажурирано петак, 21 август 2015 22:48
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.