• Регистрација
ПАРАСТОС СРПСКИМ ВИТЕЗОВИМА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 03 август 2015 07:10

alt

Као и претходних година  велики број људи окупио се на историјском и судбоносном Рогоју како би се заједно помолили за душе српских цивила који су у тешким временима дали своје животе бранећи своју земљу, огњишта и свој народ.

Породице погинулих хероја, ратни војни инвалиди, борци, представници сусједних општина, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трнова, представници Црвеног крста Републике Српске одали су пошту свим пострадалим српским витезовима  у протеклом рату и положили вијенце на спомен-обиљежја.

 „Сјећање на 1992.годину је болно, сваке године када се окупимо овде болна осјећања навиру и преплављења су јаким емоцијама и сјећањима на све оно што смо преживјели и на оне које смо изгубили и за којима још трагамо“-истакли су преживјели логораши Трнова.

Начелница општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је народ Трнова најстрадалнији народ у задњем рату у односу на број становника, а Трново је након 23 године обновљен град у коме је васкрснуо живот.

„ Српски народ је слободарски народ који је увијек у историји бранио своје, а никада није узимо туђе. Симбол те борбе је онај ратник који је издро кућни праг и носи га са собом да га брани свуда гдје се бори по српској земљи. У времену у коме живимо нека нас љубав као највећа врлина везује и са нашим упокојеним душама српских мученика“,- додала је Комленовићева.

Мирко Вранић предсједник Организације породица заробљених и погинулих РС изјавио је да породице и након двије деценије немају мира, и  захтијевају од Тужилаштва и Суда БиХ да подигну оптужнице како би сви одговорни били кажњени.

На Огњену Марију прије 23 године у Трнову су убијена 124 цивила, 69 је заробњено а до данас се трага за њих једанаестеро. За одбрану Трнова своје животе дала су укупно 154 српска борца.

Помен парастосу присуствовао је и изасланик предсједника Републике Српске Горан Џајић, предсједник Сарајевско-романијске регије БОРС-а Жељко Лалић, предсједник ратних војних инвалида БОРС-А Војо Гушић, представници општинских борачких организација Трнова, Гацка, Фоче, Источне Илиџе, Калиновика, Пала, Невесиња, Билеће и Требиња.

alt

 


Последње ажурирано понедељак, 28 септембар 2015 08:33
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.