• Регистрација
ОДРЖАН СЕМИНАР О ПЛАНИРАЊУ ОДГОВОРА НА ПРИРОДНЕ И ДРУГЕ КАТАСТРОФЕ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 09 октобар 2015 10:25


 

КАЛИНОВИК, 7. ОКТОБРА - Семинар "Статус процјене и планова на локалном нивоу за службу цивилне заштите, институције и привредне субјекте" којег су данас у Калиновику организовали Управа цивилне заштите Републике Српске и Агенција за управљање у ванредним ситуацијама Данске /Дема/ има за циљ да ојача капацитете ове локалне заједнице у стварању боље процјене ризика од природних и других катастрофа.

"Многи семинари о тој теми одржавају се углавном у великим градовима који већ имају квалитетан кадар. Управо нам недостају планови у градовима и општинама мањих капацитета гдје су изазови и ризици од природних катастрофа много већи", рекао је директор Републичке управе Цивилне заштите Весељко Елез. 

Елез је нагласио да ће у наредом пероду бити одржано још семинара за Калиновик и цијелу регију гдје ће бити препоручена методологија која је урађена према процјени ризика за Републику Српску и Програму за смањење ризика. 

"На основу методологије коју смо користили за израду ове платформе сада треба урадити планове за општине и градове, што се ради у сарадњи са Демом. Имамо одличну сарадњу са руководством општине Калиновик и привредним субјектима у овом региону који се сусрећу са ризиком од великог снијега, али и заосталих мина с обзиором да је у близини и војни полигон на којем се уништава наоружање и муниција", навео је Елез. 

Директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак изразио је задовољство што као гост може да учествује на овом семинару који се бави процјеном ризика у мањим локалним заједницама. 

"Добро је да се пажња посвећује малим локалним заједницама попут Калиновика јер су ту много већи утицаји приликом прородних катастрофа на живот становништва", рекао је Солак. 

Шеф Одсјека за стратешко планирање у Сектору за заштиту и спашавање Министарства безбједности БиХ Идриз Брковић изразио је задовољство што су учесници семинара имали прилику да науче како се праве процјене угрожености на локалном нивоу с обзиром на то да је Република Српска прихватила дански модел планирања и процјењивањава. 

Представник Деме Шефик Мухић истакао је да се жели показати како се управља кризом на нивоу једне општине, када су укључени сви релевантни субјекти, те како одржати сву критичну инфраструктуру. "Желимо кроз размјену искустава да унаприједимо способности ове локалне заједнице да управља кризом", рекао је Мухић. 

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић изразила је задовољство што је ова локална заједница домаћин семинара са међународним учешћем и што је препозната као добар партнер Управе цивилне заштите Републике Српске и Министарства безбједности БиХ.

"Много значи да можемо бити домаћин овог семинара с обзиром на то да у зимским условима често имамо бројне проблеме са великим количинама снијега због чега смо морали проглашавати и стање елементарне непогоде", навела је Комленовићева. 

На семинару су учествовали и представници привредних субјеката, односно Термоелектране "Гацко", Олимпијског центра "Јахорина" с обзиром да су према закону обавезни да праве планове и процјене о ризицима од природних и других катастрофа./СРНА/

Последње ажурирано понедељак, 21 март 2016 12:32
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.