• Регистрација
ЗАДРУГА "ГВОЗНО" БОГАТИЈА ЗА 60 ТОВНИХ ГОВЕДА ПДФ Штампа Ел. пошта
петак, 30 октобар 2015 20:26

alt

КАЛИНОВИК, 28. ОКТОБРА /СРНА/ - Пољопривредна задруга "Гвозно" из Калиновика од данас је постала велики центар за репродукцију свјетски познате товне пасмине говеда "Абердин-Ангус", а пројекат вриједан два милиона КМ заједнички су реализовали Влада Републике Српске, Чешка развојна агенција и општина Калиновик.

Помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Зоран Ковачевић рекао је да је укупно уложено два милиона КМ, од чега је Влада уложила више од милион КМ. 

Он је истакао да су стигла и грла за фарме на Мањачи, као и у Лакташима. 

"Ријеч је о 60 грла исте пасмине, а коначан циљ је побољшање пасминског састава товних грла у Републици Српској", навео је Ковачевић. 

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске финансијски је помогло реконструкцију објеката који су прилагођени за узгој товних грла на фарми у Калиновику у оквиру пројекта "Развој система за узгој говеда у БиХ". 

Шездесет товних грла, након успјешно обављеног карантина, данас су преузели запослени у репро-центру "Гвозно". 

Директор задруге "Гвозно" Миљан Велетић рекао је да су објекти и храна за товна грла спремни и да је припремљено 200 тона сијена за њихову исхрану. 

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да је набавка расних товних грла изузетно значајна за овај сточарски крај, којем су пашњаци главни природни ресурс. 

Циљ пројекта је унапређење система крава-теле намијењеног производњи меса на пашњацима, а цјелокупна количина млијека користи се за исхрану телади. 

Прве резултате продаје товних грла на тржишту у фарми "Гвозно" очекују се почетком 2017. године.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=173647

alt

alt

Последње ажурирано недеља, 01 новембар 2015 22:25
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.