• Регистрација
КРЕДИТИ ЗА НАБАВКУ ПРИПЛОДНИХ ЈУНИЦА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
субота, 21 новембар 2015 20:47

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Општине Калиновик и Уникредит банке уприличили су 16. новембра ове године састанак са калиновачким произвођачима млијека заинтересованим за набавку приплодних јуница млијечне расе, кроз кредитни аранжман који Јединица за координацију пољопривредних пројеката у оквиру ресорног републичког министарства реализује из средстава IFAD Пројекта побољшања услова живота на селу.

Наиме, кредитна линија, за чију реализацију је путем јавног позива одабрана Уникредит банка, намијењена је, прије свега, подршци ланцу вриједности млијека, кроз набавку квалитетних приплодних јуница сиве тиролске и сименталске расе за мале произвођаче на пројектном подручју.

Важна карика у цјелокупној реализацији поменутог пројекта је и мљекара „Пађени“ из Билеће, иначе откупљивач млијека на овом подручју, која гарантује откуп млијека од произвођача током уговореног трајања кредитног аранжмана, те на основу чије сагласности мали произвођачи и улазе у процедуру одобрења кредита.

Представник банке Огњен Вуковић потврдио је да је кроз досадашњу процедуру обраде кредитних захтјева дванаест коопераната мљекаре прошло процедуру одобравања, док је са некима већ потписан и уговор.

-Испорука петнаест грла за десет произвођача очекује се током децембра-потврдио је Вуковић, изразивши спремност банке да у оптималном року одговори на сваки захтјев заинтересованих пољопривредних произвођача.

Представник републичког Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Влачић говорила је о улози Владе Републике Српске у реализацији овог пројекта, истакавши да ће ресорно министарство учествовати у отплати кредита у омјеру од 25 до 30 одсто од вриједности набављене јунице.

Начелник Општине Калиновик Милева Комленовић истакла је да општинска управа подржава све пројекте у пољопривреди, те да ће тако бити и у конкретном случају.

-Опредијељени смо и спремни да и за овај пројекат издвојимо буџетска средства и то на начин да током прве године кредитног аранжмана обезбиједимо подстицај у износу од 500 КМ по грлу, што ће, цијенимо, бити значајна помоћ у набавци јуница-казала је Комленовићева.

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.