• Регистрација
АКЦЕНАТ НА РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ШУМАРСТВА ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
среда, 08 јун 2016 16:18

farma1

КАЛИНОВИК, 28. МАЈА / - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић разговарао је данас са начелником општине Калиновик Милевом Комленовић о могућностима развоја ове општине, првенствено пољопривреде и шумарства.

"То су два ресурса које ова општина треба да искористи, јер друге ресурсе нема. Сасвим је довољно да се ова два ресурса искористе да би се обезбиједило задржавање становништва, поготово младих кадрова, на овим просторима", рекао је Мирјанић, који је посјетио и Пољопривредну задругу "Гвозно" и Центар за репродукцију говеда.

Он је навео да је током посјете разговарано и о формирању још једне задруге, осим постојеће која је основана по основу репродукционог центра, с циљем да пољопривредни произвођачи лакше пласирају своје производе.

Према Мирјанићевим ријечима, та задруга би требало да представља фактор развоја производње код сваког пољопривредног произвођача понаособ.


farma3


"Ово је пројекат који је Влада Републике Српске подржала, заједно са Чешком развојном агенцијом и већи дио средстава чешке агенције већ је ангажован. Један дио средстава Владе Српске такође је ангажован. Наредних неколико недјеља биће обезбијеђен преостали дио средстава за завршетак пројекта", навео је Мирјанић.

Он је појаснио да је ријеч о пилот-пројекту, који ствара снажну претпоставку за развој оваквих модела у цијелој Републици Српској, у брдско-планинском подручју, тамо гдје постоје расположиви пашњаци и ливаде и гдје постоје комуникације.

"Ми смо предвидјели у подстицајима за ову годину подршку управо тим брдско-планинским теренима са становишта улагања у изградњу инфраструктуре", истакао је Мирјанић.


farma4


Он је рекао да се увјерио на лицу мјеста да су грла на пашњацима у доброј кондицији и да је добар пашни састав, као и да се води велика брига о здравственом стању ових животиња.


"Репродукција је на високом нивоу и то нам даје гаранције да ће овај пројекат, који се највећим дијелом односи на Калиновик и гдје ће бити репродукциони центар, са још два дијела у Лакташима и у Рибнику, представљати цјеловит пројекат који ће у наредних неколико година обезбиједити више хиљада оваквих грла", каже Мирјанић.

Он је рекао да је разговарано и о Шумарству и шта би требало предузети у овиру овог јавног предузећа да се још више унаприједи шумарска прозводња са становишта експлоатације, заштите, коришћења, прераде и друго.

"Ова два ресурса смо опсервирали у том смислу да им треба дати још већи подстицај", рекао је министар Мирјанић.


Он је нагласио да је Влада Републике Српске до сада предузимала, а предузимаће и убудуће све оно што је на располагању, поготово кад је ријеч о Министарству пољопривреде, у стручном, па и материјалном дијелу, који Влада одлучно подржава.


farma2


Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је овај пројекат веома значајан за локалну заједницу, али и за Републику Српску и БиХ, јер је први овакве врсте на овим просторима.

"Ово је идеално подручје за развој овакве врсте пројеката. У цијелости су ријешени имовинско-правни односи. Пројекат је милионске вриједности, а велика је вриједност већ уложена. Начелна вриједност пројекта је 2.980.000 КМ, од чега Чешка развојна агенција учествује са 1.500.000, а Влада Српске, односно ресорно министарство, са 1.480.000 КМ", рекла је она.

Директор Пољопривредне задруге "Гвозно" Миљан Велетић рекао је да је овдје почетком октобра прошле године набављено 60 грла сорте "абердин ангус".

"То је шкотско товно говече, свјетски позната раса. Све краве су дошле стеоне, отелиле су се и сада имамо више од 110 крава са теладима. Цјелокупна количина млијека, која се овдје производи, користи се за исхрану телади. Краве су се одлично прилагодиле на ове услове, имају довољно пашњака, хране и воде", додао је је Велетић.


farma7


Пољопривредна задруга "Гвозно", односно Центар за репродукцију говеда, почела је са радом 2004. године и има седам задругара.


Задруга тренутно располаже са 230 хектара земљишта, које је узела у закуп на 12 година. Ријеч је о тренутно необрадивом земљишту које је било коришћено за биљну производњу, а његов потенцијал одговара очекиваним потребама животиња које ће бити узгајане у Центру за репродукцију говеда.

Задруга посједује највећи дио сопствене механизације за обраду земљишта, као и опрему за вођење контроле производности и манипулацију животињама.

Последње ажурирано среда, 08 јун 2016 16:33
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.