• Регистрација
OДРЖАН ЈУБИЛАРНИ, ДЕСЕТИ ПО РЕДУ МЕМОРИЈАЛ „Петар Јововић Бене“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
понедељак, 11 јул 2016 10:01

bene3

СЈЕЋАЊЕ НА ЈУНАКА И ВЕЛИКОГ СПОРТИСТУ

У оквиру Петровданских свечаности, којима Општина Калиновик обиљежава крсну славу и Дан општине, у нашем мјесту је одржан и јубиларни 10. Меморијални карате турнир „Петар Јововић Бене“, у знак сјећања на великог спортисту, бившег репрезентативца, те исто тако великог патриоту и јунака Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, који је дао живот за њену одбрану и слободу и опстанак српског народа на нашим просторима.
Ова спортска манифестација, којом калиновачки каратисти његују сјећање на лик и дјело некадашње перјанице овог спорта, окупила је ове године, поред домаћих такмичара, и каратисте из сусједних Фоче и Невесиња, као и из Вишеграда и црногорских Плужина. Екипни побједници турнира били су такмичари „Љубишње“ из Фоче, међу којима се као најбоља издвојила трострука свјетска првакиња Милица Тодовић, најбољи клупски резултат међу каратистима невесињског „Вележа“ остварио је Никола Радан, вишеградске „Дрине“ Селена Леканић, код екипе домаћина најбољи је био Огњен Сладоје, док је Стефан Перовић из Плужина у Црној Гори понио титулу најуспјешбнијег борца у својој екипи.

bene1

Свим овим младим каратистима, ипак, од медаља је било значајније што учествују на спортској манифестацији која носи име људске, спортске и патриотске громаде Петра Јововића Бена, човјека чије је име неизбрисиво у спортској и слободарској историји и традицији његовог и нашег Калиновика.

А, Бене је заиста био људина, понос Загорја, човјек који је пуну деценију био перјаница сарајевске „Босне“ и трофејни репрезентативац бивше Југославије, утемељивач карате спорта у Калиновику и оснивач клуба који је окупљао омладину, која је, опет, баш попут њега, славу малог мјеста великим спортским подвизима проносила на борилиштима широм бивше нам државе.

А, онда је почетком деведесетих година прошлог вијека кимоно замијенио војничком униформом, храбро се ставивши у службу одбране свога народа и његових вјековних огњишта. На ратном путу, на коме се није ни најмање штедио, тешко је рањен, а потом и заробљен у августу 1992. године на падинама Трескавице, гдје су га непријатељи звјерски мучили и на крају ликвидирали.

Да би му се бар мало одужили за све што је дао свом Калиновику, овдашњи спортски посленици су одмах по окончању рата изнова покренули рад клуба, који је умјесто дотадашњег назива „Зеленгора“, понио име „Бене“, по надимку великог каратисте и калиновачког хероја.

-Овај меморијал је прерастао у традиционалну спортску манифестацију која је до сада окупила преко хиљаду такмичара. Желим да им се свима захвалим, а ми ћемо и убудуће настојати да кроз предан и квалитетан рад развијамо карате спорт у Калиновику, али и чувамо сјећање на нашег Бена Јововића-истакао је предсједник КК „Бене“ Гордан Тепавчевић.

Да ће у томе и убудуће имати пуну подршку Општине Калиновик потврђује начелник Милева Комленовић, која, такође, истиче улогу коју је покојни Петар Јововић Бене имао у развоју калиновачког спорта и креирању амбијента у којем је овдашња омладина здраво одрастала.

bene2

-Петар Јововић Бене је био човјек који је презирао осредњост и у свим сферама живота у којима је радио и дјеловао трудио се да буде врхунски, да иде ка највишим стандардима и стреми ка најузвишенијим циљевима. Такав је био и у спорту и у животу уопште и наша је обавеза да његујемо сјећање на такву људску громаду-поручила је Комленовићева.
И за породицу Јововић сваки је дан-дан поноса и туге, овај када се одржава меморијал који носи Беново име за нијансу посебнији од других. Бенова колекција спортских одличја у међувремену је проширена и на она војничка, Орден „Милоша Обилића“ и Медаљу за храброст „Милана Тепића“.
-Драго нам је што је одржан тај континуитет у раду клуба и организовању овог турнира. Ми смо привилеговани као његова породица, поносни што су дјеца имала таквог оца, а ја супруга-казала је Бенова супруга, Весна.
Иначе, на турниру је ове године наступило седамдесетак такмичара, а требало их је бити много више да није било неспоразума између званичних карате асоцијација Српске и земаља у региону. Опет, они који су били ту, наступили су са задовољством, баш као и трострука свјетска и вишеструка првакиња Републике Српске и БиХ, млада Фочанка Милица Тодовић, која каже да јој злато са овог турнира љепше и сјајније сија од многих у њеној пребогатој колекцији.
-Увијек радо дођем у Калиновик, знам да је тренер Бене био велики спортиста и, прије свега, велики човјек, па се потрудим да пружим свој максимум-рекла је Милица.
И, није она једина којој је Меморијал „Петар Јововић Бене“ у распореду спортских и моралних задужења, па тако и тренер КК „Љубишња“ из Фоче, Љубомир Тодовић каже да му је овај турнир лично много значајан.
-Бена сам познавао и као човјека и као спортисту. Био је велики, људина, а показало се и велики патриота-истакао је Тодовић.
Калиновик ће и даље његовати сјећање на свог суграђанина, јер је то Бене, истичу сви одреда, заслужио својим несебичним доприносом и ентузијазмом на свим пољима.
Заслужио је Бене. И задужио-не само Калиновчане!

Последње ажурирано понедељак, 11 јул 2016 10:03
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.