• Регистрација
ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА-ПЕТРОВДАН ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
четвртак, 14 јул 2016 09:08

dsc 2454-800x534

Достојанствено, у духу традиције и обичаја нашег вјерујућег народа

ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА-ПЕТРОВДАН

Онако како то и доликује правим домаћинима, достојанствено, у духу најбоље традиције и обичаја вјерујућег српског православног народа, у Калиновику је свечано обиљежен велики празник Петровдан, крсна слава општине и овдашњег Храма Св. Петра и Павла.

Послије свете литургије, свечана славска литија прошла је централном улицом све до здања Општине Калиновик, гдје је у молитвеном озрачју обављен и обред ломљења славског колача, послије чега се житељима Калиновика и бројним гостима обратила начелник ове општине Милева Комленовић, пожеливши свима срећну и богомблагословену крсну славу.

-Свакако је празничније када је човјек окружен драгим људима и пријатељима. Радост је тада потпуна, а ја данас заиста осјећам потпуну радост и задовољство, видјевши нас сједињене и сабране у молитви Божијој у нашем светом храму, у окриљу наше Српске православне цркве која нас је и данас благосиљала на овај велики дан светих апостола Петра и Павла, наших заштитника и молитвеника пред Господом. Желим да вам поручим да ћемо се и убудуће сабирати и заједнички радити на општем добру и напретку нашег Калиновика и свих грађана, јер једино јединствени и са таквим приступом можемо одговорити на све изазове који су преда нама-рекла је Комленовићева, честитајући окупљеним грађанима Дан и крсну славу Општине Калиновик.

Схватајући значај саборности и јединства и у годинама које су изборне и као такве свакако специфичне, она је позвала све да и убудуће буду достојанствени, какви Калиновчани одувијек и јесу били.

-Човјек је слуга изговорених, а господар неизговорених ријечи-каже стара изрека и ја вас све позивам да и у тим специфичним тренуцима водимо рачуна о томе да сви будемо достојанствени, коректни и честити, те да се понашамо на цивилизован начин. Уопште не сумњам да ће то тако и бити, јер живот иде даље и пред нама је обавеза да исуњавамо све обавезе и рјешавамо проблеме-поручила је Комленовићева.

Нагласила је „да нам никада није требало више љубави и јединства, јер су тешка времена у којима живимо, као што је тешко и бреме које носимо, али оно што сви можемо јесте да чувамо заједништво и да марљивим радом, као и до сада, градимо нашу локалну заједницу и стварамо услове за бољи живот".

-Тајна успјеха ове општине и јесте у заједништву свих, без обзира на то ко чини власт, а ко је у опозицији. Пошто смо у изборној години, желим да вам поручим да је важно да чувамо дух заједништва и слоге, те да, ослањајући се једни на друге, заједнички рјешавамо проблеме и отклањамо недаће свакодневног живота. Нама ни наредни локални избори неће донијети ништа спектакуларно, ми и прије и послије њих треба да останемо људи који се међусобно поштују и уважавају-поручила је Комленовићева.

Осврнула се и на велике и храбре људе који су рођени Калиновчани, а који никада нису крили ни заборавили своје поријекло, с посебним уважавањем говорећи о генералу Ратку Младићу, команданту ВРС.

-Генерал Младић је наш велики страдалник, који је обиљежио и вријеме и епоху, а који се сада налази у хашком казамату, гдје достојанствено носи свој крст, и гдје живи за свој Калиновик, своје Калиновчане и своју Републику Српску-истакла је Комленовићева, на шта су присутни грађани и гости одговорили бурним аплаузом.

Она се захвалила и пјесницима, љекарима, научним радницима, студентима и осталим успјешним Калиновчанима који не заборављају свој завичај.

Грађанима и званицама обратили су се и предсједник СО Калиновик Ђорђе Сладоје и замјеник начелника Радомир Сладоје, а славу су им честитали и уважени гости.

Заједно са општинским званичницима Калиновика, грађани и гости, посјетили су и Спомен собу у Калиновику, гдје су прислужене свијеће и положени вијенци у знак сјећања и поштовања према погинулим борцима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Потом је одржана и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик, на којој су предочени даљи развојни планови на овом подручју, те уручена општинска признања, награде и захвалнице, послије чeга је уприличен и свечани славски ручак-трпеза љубави, која је за госте била постављена у велељепном ресторану калиновачког хотела „Москва".

Признања и награде:

Начелник Општине Калиновик, Милева Комленовић, за 2016. годину на дан крсне славе општине на свечаној сједници СО Калиновик додијелила је ЗАХВАЛНИЦЕ сљедећим појединцима и удружењу:

1. САВУ ЛАЛОВИЋУ, за вишегодишње несебично пружање техничке помоћи при реализацији пројекта „Калиновачки поетски вијенац".

2. РАНКУ БАТИНИЋУ, за вишегодишње несебично пружање помоћи при организацији и реализацији пројекта „Калиновачки поетски вијенац".

3. Завичајном удружењу Калиновчана „Часлав" Источно Сарајево, за вишегодишње успјешно партнерство при реализацији пројекта „Калиновачки поетски вијенац".

Начелник Општине Калиновик, Милева Комленовић, додијелила је поводом крсне славе општине и ДИПЛОМУ са новчаном наградом од 150 КМ студенту ДИМИТРИЈУ МИЉАНОВИЋУ, за изузетне резултате постигнуте током студија.

Скупштина општине Калиновик за 2016. годину поводом крсне славе Петровдана додјељује општинска признања и награде заслужним појединцима, привредним друштвима, удружењима грађана и невладиним организацијама.

ПОВЕЉА

ЂОРЂУ СЛАДОЈУ, пјеснику који је наш крај на велика врата увео у књижевност, а припомогао да „Калиновачки поетски вијенац" добије значај и висину.

ПЛАКЕТЕ

1. ОДБОЈКАШКИ КЛУБ „ЗЕЛЕНГОРА" КАЛИНОВИК-за постигнуте спортске резултате

2. НАДА ПУХАЛО, за изузетан допринос развоју библиотечко-информационе дјелатности

3. ЛОВАЧКО УДРУЖЕЊЕ „ЗАГОРЈЕ" КАЛИНОВИК, за успјешан рад на унапређењу лова и ловног туризма

4. СПОРТСКО РИБОЛОВНО ДРУШТВО „УЛОГ" КАЛИНОВИК, за допринос у очувању животне средине и развој спортског риболова на подручју општине Калиновик

ЗАХВАЛНИЦЕ СА НОВЧАНОМ НАГРАДОМ ОД 150 КМ

1. ПРЕДРАГ ГАЛИНАЦ, за добровољан рад у оквиру Ватрогасног удружења

2. ЗДРАВКО МЛАДИЋ, за изузетан допринос у производњи и откупу млијека

3. ДУШКО ЛАЛОВИЋ, за успјешне резултате постигнуте у говедарству

4. ВУКОСАВ БОЗАЛО, за успјешне резултате постигнуте у овчарству

ДИПЛОМЕ СА НОВЧАНОМ НАГРАДОМ ОД 150 КМ-СТУДЕНТИ

За изузетне резултате постигнуте током студија, награђени су:

1. ТОДОР ЂОРЕМ

2. МИЛИЦА ПЕРУЋИЦА

3. ДУШАН ГОВЕДАРИЦА

4. ВАЊА КОВАЧ

5. НИКОЛИНА КОМЛЕНОВИЋ

6. ВЛАДАНА ЛАЛОВИЋ

7. ДРАЖЕНКА ВИШЊИЋ

ДИПЛОМЕ СА НОВЧАНОМ НАГРАДОМ ОД 100 КМ-СТУДЕНТИ

1. ПРЕДРАГ АВРАМ

2. ВЛАДИМИР ЛАЛОВИЋ

3. МИЛАН МАНДИЋ

4. МИЛИЦА ШКРКАР

5. ТЕОДОРА МАНДИЋ

6. ИСИДОРА МАНДИЋ

7. ИВАНА ЂОРЕМ

ДИПЛОМЕ СА НОВЧАНОМ НАГРАДОМ ОД 100 КМ-СРЕДЊОШКОЛЦИ

1. САРА НОГО

ДИПЛОМЕ СА НОВЧАНОМ НАГРАДОМ ОД 100 КМ-ОСНОВЦИ

1. ЈЕЛИЦА САРИЋ, ђак генерације

2. ОЉА БОЗАЛО, носилац Дипломе „Вук Караџић"


 

Последње ажурирано четвртак, 14 јул 2016 21:26
 
Copyright © 2019. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.