• Регистрација
“ПЕТРОВДАНСКИ ВИЈЕНАЦ“ ЂОРЂУ НЕШИЋУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
четвртак, 14 јул 2016 09:10

dsc 2383-800x534

Пјесник Ђорђе Нешић добитник је овогодишње награде „Петровдански вијенац" за књигу пјесама „Боље је бити у мањини", која му је уручена на традиционалној манифестацији Калиновачки поетски вијенац.

Нешић је, иначе, управник Културно-научног центра „Милутин Миланковић" у Даљу, у Хрватској, а ове године први пут је учествовао на пјесничкој манифестацији у Калиновику.

-Почаствован сам овом наградом и истовремено се осјећам недостојним да будем у пробраном друштву овако великих српских пјесника. Ова награда је специфична и по томе јер се једне године додјељује одређеном аутору, да би друге било уприличено одржавање књижевно-критичког округлог стола о пјесниковом дјелу, а треће године буде штампана књига избора из пјесникове поезије са излагањем са књижевног скупа-рекао је Нешић.

Велики пјесник и један од ранијих добитника награде Рајко Петров Ного, иначе наше горе лист, јасно је истакао да Калиновачки поетски вијенац „представља право мало чудо".

-У почетку нисмо ни слутили да ће након само десет година одржавања манифестације настати изузетна библиотека какву данас посједујемо. На овоме би нам позавидјели и много већи градови од Калиновика-поносно је нагласио Ного, најављујући наставак пјесничких дружења у нашем мјесту и у наредним годинама.

Начелник Општине Калиновик Милева Комленовић навела је да ова средина, иако мала, у континуитету подржава велике идеје и пројекте.

-За нас је непроцјењива вриједност прилика да угостимо еминентна имена српске књижевности, да будемо њихови домаћини и уживамо у поезији и врхунској критици. Желимо да наставимо овим путем и већ догодине ћемо покушати да у Калиновику окупимо све досадашње добитнике „Петровданског вијенца-поручила је Комленовићева.

Иначе, награда коју је ове године добио Ђорђе Нешић састоји се од брижно и лијепо уплетеног вијенца петровданског цвијећа, ручно израђеног кандила, повеље и одређеног новчаног износа.

Послије додјеле награде, манифестација је окончана поетском вечери уприличеном у част овогодишњег лауреата.

 

Последње ажурирано четвртак, 14 јул 2016 21:14
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.