• Регистрација
Традиционална манифестација Дани кошевине „Гвозно-Моба Озон 2016“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
понедељак, 08 август 2016 12:59

gvozno1

НЕРАСКИДИВО ЗАЈЕДНИШТВО ВОЈСКЕ И НАРОДА

Традиционалном манифестацијом Дани кошевине „Гвозно-Моба Озон 2016“, на овој живописној висоравни у подножју Трескавице, надомак Калиновика, ове године је обиљежена 23. годишњица формирања Гардијске бригаде Војске Републике Српске.

Осим домаћина манифестације, начелника Општине Калиновик Милеве Комленовић и предсједника БОРС генерала Миломира Савчића, бројним учесницима мобе, који су на Гвозно дошли из цијеле Херцеговине, сарајевско-романијске и горњодринске регије, па чак и из Добоја, Приједора и Шамца, придружили су се и изасланик предсједника Републике Љубиша Ћосић, Јуриј Михајлович Петрик из Москве /,,Покрет Пријатеља генерала Ратка Младића''/, генерали Војске Републике Српске: Петар Шкрбић, Митар Ковач, шеф кабинета Генералштаба Војске Републике Српске Рајко Бандука, представници Трећег пјешадијског Република Српска пука у ОС БиХ, Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник општине Ненад Мишовић, потпредсједник Предсједништва БОРС-а Милош Лазовић, као и предсједник БО сарајевско-романијске регије Жељко Лалић.

Посебно треба нагласити присуство породице генерала Ратка Младића, по чијој се жељи ова манифестација, која је и ове године започета парастосом за погинуле и преминуле припаднике Гардијске бригаде ВРС, служеним у калиновачком храму Светих апостола Петра и Павла, организује четвтру годину заредом.

Поздрављајући присутне, начелник Калиновика Милева Комленовић је истакла да је моба на Гвозну пригодан начин да се сви окупљени с поштовањем сјете ВРС и 1. Гардијске моторизоване бригаде, која је уз помоћ ГШ ВРС организовала ратну мобу на Гвозну 1993. године.

Нагласила је да на овај начин „оживљавамо успомену и одајемо почаст учесницима ратне мобе, почившим јунацима, припадницима Гардијске бригаде, који су своје младе животе принијели на олтар младе српске државе Републике Српске, рањеним припадницима наше бригаде, исказујући истовремено и захвалност онима који су Божијом вољом, у немогућим условома преживјели.“

-Војска Републике Српске изникла је из народа, кријепила се духом народа и остала у нераскидивом заједништву са својим народом. Неспорно је да је она најчаснија институција и морална вертикала српске државе. Да она као таква настане и остане најзначајнији допринос дао је њен славни командант и херој српског народа генерал Ратко Младић. И сам човјек из народа, рођен у рату, прекаљен на љутом загорском камену, препознао је и вријеме и потребу да своје физичке, моралне и духовне способности угради у слободу и част свог народа и своје Отаџбине. Богом дан ратник, тврд, строг и непоколобљив, постао је синоним за част, јунаштво и правичност-истакла је Комленовићева, наглашавајући да генерал Младић и данас, под притисцима силе и неправде, у казаматима Хашког трибунала, и даље води свој рат и служи свом народу и Отаџбини, спреман да се жртвује до посљедњег даха.

Она је оцијенила да један тако моћан и силан дух у једном тако слабом и немоћном људском тијелу у Хагу заслужује поштовање и дивљење за јуначку борбу у одбрани српског народа пред свјетским моћницима који, оцијенила је, и даље насрћу на Републику Српску желећи да је дијеле и урушавају.

-Српском народу и отаџбини, генерал Ратко Младић дао је и даје све што се могло дати, а од нас тражи само једно, да будемо јединствени у одбрани Републике Српске. Калиновик, завичај генерала Младића оличење је истрајности, борбе против непредвидивих ћуди природе, прихватања различитости и мјесто заједништва и љубави. Жеља нам је да нас истинска љубав према генералу Ратку Младићу овдје окупља и везује и данас, и сутра и Присутне су поздравили и Предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић и син генерала Ратка Младића Дарко Младић.

Још једном, подсјећања ради, треба истаћи да се овом манифестацијом, која сваке године окупља све више учесника, евоцирају сјећања на ратну, 1993. годину, када је ГШ ВРС на Гвозну организовао велику кошевину да би било обезбијеђено сијено за зиму и прехрањена стока која је у тим ратним временима узгајана у позадинским војним јединицама.

Осим у кошевини, учесници су се ове године могли надметати и у традиционалним витешким играма, попут бацања камена с рамена и скока у даљ, а организатори су обезбиједили и новачане награде за по три најбоља косца у износима од 300, 200 и 100 марака и по 100 марака за побједнике у витешким дисциплинама.

Побједник овогодишње кошевине је Војко Лопатић, косац са Романије.

Снимак манифестације у прилогу РТРС-а можете погледати на овом линку.

Последње ажурирано понедељак, 08 август 2016 13:45
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.