• Регистрација
Дани кошевине Гвозно Моба ОЗОН 2017 ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
недеља, 23 јул 2017 00:00

01

ЈЕДИНСТВО СРПСКЕ ВОЈСКЕ И НАРОДА

Традиционалном манифестацијом Дани кошевине „Гвозно-Моба Озон 2017“, на овој живописној висоравни у подножју Трескавице, надомак Калиновика, ове године је обиљежена 24. годишњица формирања Гардијске бригаде Војске Републике Српске и Борачке организације Републике Српске-БОРС.

Осим домаћина манифестације, начелника Општине Калиновик Милеве Комленовић и предсједника БОРС генерала Миломира Савчића, бројним учесницима мобе, који су на Гвозно дошли из цијеле Херцеговине, сарајевско-романијске и горњодринске регије, као и из других, удаљенијих крајева Републике Српске, од Посавине до добојске регије и Крајине, придружили су се и представници других градова и општина, општинских и регионалних борачких организација,спортских и културних дружина, једноставно, старо и младо, с јасном жељом да се и на овај начин манифестује нераскидиво јединство српског народа и његове војске.

Гвозно је опет оживјело сјећања на јуначку Гардијску бригаду из Калиновика, која је за слободу Српске дала 258 бораца, те на то већ поменуто јединство српског народа и Војске Републике Српске у данима када је било најтеже, на чувену мобу у вихору ратних дешавања коју је управо овдје организовао њен командант, генерал Ратко Младић, по чијој се жељи ова манифестација, која је и ове године започета парастосом за погинуле и преминуле припаднике Гардијске бригаде ВРС, служеним у калиновачком храму Светих апостола Петра и Павла, организује пету годину заредом.

Поздрављајући присутне, начелник Калиновика Милева Комленовић је истакла да је моба на Гвозну пригодан начин да се сви окупљени с поштовањем сјете ВРС и 1. Гардијске моторизоване бригаде, која је уз помоћ ГШ ВРС организовала ратну мобу на Гвозну.

Нагласила је да на овај начин „оживљавамо успомену и одајемо почаст учесницима ратне мобе, почившим јунацима, припадницима Гардијске бригаде, који су своје младе животе принијели на олтар младе српске државе Републике Српске, рањеним припадницима наше бригаде, исказујући истовремено и захвалност онима који су Божијом вољом, у немогућим условима преживјели.“

-Српска војска је и кроз историју настајала из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да избори своју слободу, судбоносно повезана са својим народом и остала у нераскидивом заједништву са својим народом и у задњем рату. Неоспорно је да је Војска Републике Српске морални светионик младе српске државе, која нам је у рату одбранила народ и сачувала Републику Српску, а у миру уједињујућа-кохезиона сила која спаја и привлачи раздвојено и загријава наша срца. Да она као таква настане и остане, најзначајнији допринос је дао њен славни командант и легендарни национални јунак српског народа генерал Ратко Младић. Ријетки су људи који у себи сједињују висок друштвени положај и моралне вриједности. Ми смо имали срећу да на челу наше војске имамо човјека који је у себи сјединио све кључне професионалне и моралне врлине. Са једне стране тврд, строг, храбар и непоколобљив ратник, а са друге стране човјек златног срца, правичан и осјетљив на муку и патњу свог народа. Постао је синоним за част, јунаштво и правичност-истакла је Комленовићева. Наглашавајући да генерал Младић и данас, под притисцима силе и неправде, у казаматима Хашког трибунала, иако слабог и немоћног тијела, побједоносно носи наш српски вијенац мучеништва, Комленовићева је истакла да он и даље води свој рат и служи свом народу и Отаџбини, спреман да се жртвује до посљедњег даха.

-Наш генерал подсјећа на морски рт у који непрекидно ударају снажни валови, а он и даље остаје чврст, док се око њега стишава разјарена вода-надахнуто је рекла Комленовићева.

Она је оцијенила да се од наших хашких мученика можемо учити главним, кључним врлинама, од побожности, мудрости, преко уздржаности, храбрости, па до суштинске правичности.

-Пред бескрајном божанском љубави и миром којим зраче, без трунке горчине и озлојеђености, ми обични смртници занијемимо и запитамо се да ли смо достојни ваше жртве за свој народ? Како рече Дара Секулић: "Завичај људима је тамо гдје људи потпуно и темељито разумију шта они кажу..." Ја бих рекла да је Калиновик завичај свих вас ватрених родољуба који разумијемо кад говорите, чак и кад ћутите.

У то име, добро нам дошли у заједнички завичај, гдје нас привлачи и спаја иста сила, бескрајна љубав према Републици Српској и легендарном националном јунаку Ратку Младићу, данас, сутра и на многа љета-поручила је Комленовићева.

Предсједник БОРС, генерал Миломир Савчић, истакао је да је порука бораца и организације која их представља "да се јединство српског народа мора очувати у свим околностима."

-Морамо бити јединствени и морамо утицати на то да престану неслагања и размимоилажења на различитим нивоима. То је нешто што нас исцрпљује и заиста је непотребно, због чега ће БОРС инсистирати на јединству и заједништву, које нас је красило и током Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске-поручио је Савчић.

И предсједник Одбора борачких организација сарајевско-романијске регије Жељко Лалић истакао је заједништво и јединство као кључну матрицу за очување слободе и опстанка српског народа на овим просторима.

-И ова манифестација је показатељ да су народ и Војска Републике Српске увијек били и остали једно-истакао је Лалић.

Оно што посебно охрабрује, јесте чињеница да су се на Гвозну појавили и косци који су учествовали у ратној моби, али и неки млађи момци, на којима остаје да и убудуће његују традицију и сјећање на славне дане припадника Гардијске бригаде и других јединица Херцеговачког корпуса, који су народ бранили и борбом и радом.

Још једном, подсјећања ради, треба истаћи да се овом манифестацијом, која сваке године окупља све више учесника, евоцирају сјећања на ратну, 1993. годину, када је ГШ ВРС на Гвозну организовао велику кошевину да би било обезбијеђено сијено за зиму и прехрањена стока која је у тим ратним временима узгајана у позадинским војним јединицама.

Осим у кошевини, учесници су се ове године могли надметати и у традиционалним витешким играма, а цјелокупну мобу и кошевину пратио је и богат културно-умјетнички програм.


Писмо генерала Младића

Генерал Ратко Младић обратио се својим војницима, учесницима мобе на Гвозну писмом које је прочитао генерал Петар Шкрбић, а присутни су са пажњом и поносом саслушали сваку ријеч и кључну поруку да увијек буду одани свом народу и његовој слободи.

Иначе, међу бројним учесницима манифестације, поред челника БОРС Миломира Савчића, Милоша Лазовића и Воја Гушића, били су и командант Трећег пјешадијског пука ОС БиХ, бригадир Недељко Копуз, генерал Митар Ковач, књижевница Љиљана Булатовић, борац за истину и правду о борби српске војске и њеног команданта, као и борци и ратни официри ВРС, међу којима и некадашњи команданти Гардијске бригаде и официри Херцеговачког и Сарајевско-романијског корпуса ВРС.

Facebook галерија слика

Последње ажурирано среда, 02 август 2017 19:57
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.