• Регистрација
ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА-ПЕТРОВДАН ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
четвртак, 13 јул 2017 00:00

img 4959-2xx

Достојанствено, у духу традиције и обичаја вјерујућег српског народа

Онако како то и доликује правим домаћинима, достојанствено, у духу најбоље традиције и обичаја вјерујућег српског православног народа, у Калиновику је свечано обиљежен велики празник Петровдан, крсна слава општине и овдашњег Храма Св. Петра и Павла.

Послије свете литургије, свечана славска литија прошла је централном улицом све до здања Општине Калиновик, гдје је у молитвеном озрачју обављен и обред ломљења славског колача, послије чега се житељима Калиновика и бројним гостима обратила начелник ове општине Милева Комленовић, пожеливши свима срећну и богомблагословену крсну славу.

-Свакако је празничније када је човјек окружен драгим људима и пријатељима. Радост је тада потпуна, а ја данас заиста осјећам потпуну радост и задовољство, видјевши нас сједињене и сабране у молитви Божијој у нашем светом храму, у окриљу наше Српске православне цркве која нас је и данас благосиљала на овај велики дан светих апостола Петра и Павла, наших заштитника и молитвеника пред Господом. Желим да вам поручим да ћемо се и убудуће сабирати и заједнички радити на општем добру и напретку нашег Калиновика и свих грађана, јер једино јединствени и са таквим приступом можемо одговорити на све изазове који су преда нама-рекла је Комленовићева, честитајући окупљеним грађанима Дан и крсну славу Општине Калиновик.

Пригодне поздравне ријечи поводом великог празника за Калиновик и Калиновчане упутили су и предсједник Скупштине општине Ђорђе Сладоје и замјеник начелника општине Радомир Сладоје, а крсну славу окупљеним грађанима честитао је и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић.

Заједно са општинским званичницима Калиновика, грађани и гости, представници јавног, политичког и привредног живота овог краја и сусједних општина, директори и представници појединих републичких управа и предузећа, посјетили су и Спомен собу у Калиновику, гдје су прислужене свијеће и положени вијенци у знак сјећања и поштовања према погинулим борцима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Потом је одржана и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик, на којој су предочени даљи развојни планови на овом подручју, те уручена општинска признања, награде и захвалнице, послије чага је уприличен и свечани славски ручак-трпеза љубави, која је за госте била постављена у велељепном ресторану калиновачког хотела „Москва“.

Није на одмет поменути ни то да је празновање Петровдана у Калиновику обогаћено и низом пратећих, спортских и манифестација у областима културе и туризма.


Милионска вриједност пројеката  

Обраћајући се на свечаној сједници Скупштине општине Калиновик, начелник општине Милева Комленовић истакла је да се тренутно реализују врло вриједни пројекти, који ће донијети нову развојну димензију на овом подручју.

Она је посебно истакла пројекат Пољопривредне задруге "Гвозно" која постаје велики центар за репродукцију свјетски познате товне пасмине говеда "Aberdin-Angus", рекавши да се овај подухват показује као најуспјешнији од укупно три пројекта ове врсте, које партнери из Чешке развојне агенције и тамошњег Ветеринарског института у сарадњи са домаћим властима реализују у БиХ.

-Вриједност овог пројекта је око три милиона марака и тренутно завршавамо објекат чија је вриједност милион марака, а који су финансирали Влада Републике Српске и Чешка развојна агенција. Приликом посјете партнера из Чешке добили смо највишу оцјену за кондицију стада, један број грла је већ продат, у току је и друга репродукција и по свим стручним параметрима од овог пројекта заиста можемо очекивати озбиљне бенефите за нашу локалну заједницу-поручила је Комленовићева.

Као други важан пројекат истакла је изградњу и опремање савременог Геронтолошког центра, појаснивши да ће ова инвестиција, која је усмјерена на адаптацију вишка пословног простора у Дому здравља у Калиновику, засигурно премашити 500. 000 марака.

-У протеклим мјесецима реализовали смо и пројекат запошљавања маргинализованих група жена, при чему је шеснаест корисница добило укупно 100. 000 марака бесповратних, грант средстава за покретање почетног посла, што је износ који су у једнаком омјеру обезбиједили општина Калиновик и USAID-рекла је Милева Комленовић.

Додала је да је у општини Калиновик завршен пројекат стамбеног збрињавања породица погинулих бораца, те да је у наредном периоду планирана изградња централног спомен-комплекса посвећеног погинулим јунацима овог краја у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

-Усвојено је идејно рјешење и тренутно је у изради пројектна документација, па очекујемо да по скором окончању тог процеса кренемо и у процедуру расписивања јавног позива за избор извођача радова на изградњи и уређењу цјелокупног спомен-комплекса-појаснила је Комленовићева.

Оцијенила је да је општинска власт у претходном периоду чинила све да би побољшала квалитет живота у Калиновику, те посебну пажњу посвећивала социјално осјетљивим категоријама становништва, максимално излазивши у сусрет свим захтјевима. Значајна подршка била је усмјерена и према младим људима, којима је општина обезбјеђивала редовне стипендије, односно могућност стицања првог радног искуства, кроз одрађивање приправничког стажа, а затим и полагање стручног испита о трошку општинског буџета.

-Чињеница је да и Калиновик, као и већина малих и неразвијених општина, има проблем са одливом становништва и неповољном старосном структуром, али је чињеница и да смо учинили све што је у нашој моћи како би такав тренд бар дјелимично ублажили. Без имало лажне скромности, мислим да смо показали ту врсту сензибилитета да смо успјели радити баш оно што грађани од нас највише очекују. Све обавезе смо извршавали у року, буквално "у дан", и имали смо опредијељење да грађани и њихова појединачна права не могу и не смију да трпе због било чега, па макар се радило и о великим пројектима. Наша политика је била, јесте и биће и убудуће да нам је на првом мјесту човјек, наш грађанин, становник и његова потреба, што је јако важно за мале општине, па тек онда и сви други пројекти, које смо, на задовољство свих нас, успијевали и успијевамо реализовати-закључила је Милева Комленовић.


Општинска признања и награде

Поводом Петровдана, Скупштина општине Калиновик додијелила је сљедеће награде и признања:


Захвалнице са новчаном наградом од 150 КМ

Јакшић (Божо) Радомир, за успјешне резултате у говедарству

Остојић (Никола) Ђуро, за успјешне резултате у говедарству

Вишњевац (Бранко) Радован, за успјешне резултате у овчарству

Сладоје (Љубан) Радомир, за успјешне резултате у говедарству

Јовановић (Милорад) Велибор, за успјешне резултате у овчарству


Захвалнице без новчане награде

Приватни сектор

ТР "Нина"-Драгиња Вучетић, за успјешно пословање и допринос у приватном сектору

Јавни сектор

ШГ "Зеленгора" Калиновик, за успјешно пословање и допринос развоју привреде и запошљавању на подручју општине Калиновик

Радници Полицијске станице

Миливоје Фалаџић, за дугогодишњи допринос у раду ПС Калиновик на одржавању јавног реда и мира

Радивоје Регоје, за дугогодишњи допринос у раду ПС Калиновик на одржавању јавног реда и мира

Жељко Мандић, за дугогодишњи допринос у раду ПС Калиновик на одржавању јавног реда и мира


Спорт

Фудбалски клуб Калиновик, за освојено треће мјесто на МОСИ

Захвалнице са новчаном наградом

 

Вишечлане породице

Радослав (Пешо) Жмукић, од 300 КМ


Хуманитарни рад

Небојша Елез, од 150 КМ

Дипломе са новчаном наградом од 150 КМ-успјешни студенти, сви награђени за изузетне резултате постигнуте у току студија

Милица Перућица

Димитрије Миљановић

Тодор Ђорем

Душан Говедарица

Владана Лаловић

Николина Комленовић

Драженка Вишњић


Дипломе са новчаном наградом од 100 КМ-остали студенти, сви по основу резултата постигнутих у току студија

Јелица Сладоје

Милан Мандић

Јована Бадњар

Милица Шкркар

Владимир Лаловић

Исидора Мандић


Дипломе са новчаном наградом од 100 КМ-средњошколци, сви по основу изузетних резултата постигнутих у току школовања

Дражен Регоје

Тамара Ђого

Његош Јакшић

 

Дипломе са новчаном наградом од 100 КМ-основци

Елена Јакшић, вуковац и ђак генерације

Ана Вуковић, вуковац


Одлуком начелника општине Калиновик, Милеве Комленовић, ЗАХВАЛНИЦА са новчаном наградом од 300 КМ додјељује се Миљану Велетићу, директору Пољопривредне задруге "Гвозно" са п.о. Калиновик, за изузетан допринос очувању и развоју пројекта товних пасмина говеда.


Одлуком начелника општине Калиновик, Милеве Комленовић, ЗАХВАЛНИЦА се додјељује Народној библиотеци "Јован Дучић" Калиновик, за деценијски допринос у организацији књижевних сусрета "Калиновачки поетски вијенац".

 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.