• Регистрација
Одржан јубиларни, 10. Петровдански сабор фолклора „Калиновик 2017“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
петак, 14 јул 2017 00:00

01

ИГРОМ И ПЈЕСМОМ УВЕЛИЧАЛИ ПРАЗНИК

Традиционални, а ове године и јубиларни, десети по реду Петровдански сабор фолклора „Калиновик 2017“, који је одржан у оквиру свечаности којима је обиљежена крсна слава ове општине и овдашње цркве, окупио је завидан учесника, који су игром и пјесмом одушевили бројну публику и изнова показали да је овај догађај заиста врхунска културна манифестација.

Осим домаћина, чланова КУД „Загорје“, Калиновчанима су се на овогодишњој смотри представили и чланови КУД „Романијска врела“ из паљанске мјесне заједнице Мокро и КУД „Зеленгора“ из Гацка, као и изворна мушка пјевачка група домаће фолклорне дружине из Калиновика.

Сабор је отворила начелник Калиновика Милева Комленовић, која је, поздрављајући учеснике, истакла да је поносна што ово мјесто има једну овакву манифестацију која је из године у годину све квалитетнија и посјећенија.

-Изузетно сам задовољна радом КУД „Загорје“ које је понос Калиновика и друштво које и кроз организацију ове већ традиционалне манифестације потврђује да предан рад увијек доноси резултате. Ми то препознајемо, цијенимо и подржавамо и општина Калиновик ће и убудуће стајати иза активности овог друштва које нас сјајно представља, овдје као домаћин, а ван општине као истински амбасадор Калиновика и Калиновчана, наште традиције и обичаја. Гостима желим угодан боравак у нашем Калиновику и захваљујем им се што су дошли да увеличају наш празник-поручила је Милева Комленовић отварајући престижну културну манифестацију, којој су присуствовали и представници јавног, друштвено-политичког и културног миљеа херцеговачке, горњодринске и сарајевско-романијске регије, међу којима и начелници општина Источно Ново Сарајево и Пале, Љубиша Ћосић и Бошко Југовић.

Бројни посјетиоци, којих је, по процјенама, било око хиљаду, што је импозантна бројка за мјесто попут Калиновика, уживали су у врхунским кореографијама којима су представљене игре из Сарајевског поља, Влашке игре, те кола из Врања и Шумадије, Србије у цјелини...

Могло би се рећи да је манифестација обухватила сву раскош и богатство српске традиције и културе, коју карактерише изузетан фолклор, а публику је посебно одушевио наступ изворне мушке пјевачке групе КУД "Загорје", која је успјела код посјетилаца пробудити оне најтананије емоције којима се описује јединствена веза човјека са завичајем, што је љубав за сва времена.

Публика је, дакле, а показале су то гласне реакције, била изузетно задовољна, а исто то се може рећи и за домаћине, представнике КУД „Загорје“, који нису крили срећу због још једне успјешно организоване смотре фолклора у Калиновику.

-Нисмо ни сумњали да ће све бити одлично, али тек када видимо задовољну публику и наше задовољство је потпуно. Драго нам је што смо и овога пута потврдили да и ми из такозваних малих општина можемо организовати врхунске културне манифестације-нису крили задовољство домаћини Петровданског сабора фолклора.

Facebook галерија слика

Последње ажурирано среда, 02 август 2017 20:01
 
Copyright © 2019. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.