• Регистрација
На Рогоју служен парастос погинулим српским борцима и цивилима ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
понедељак, 31 јул 2017 00:00

img 6590

ПОМЕН СРПСКИМ ВИТЕЗОВИМА И МУЧЕНИЦИМА

Крај спомен-обиљежја на планинском превоју Рогој служен је парастос погинулим српским борцима и цивилима, који су током протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске (РС) положили животе на овој стратешки важној коти.

Традиционално окупљање крај спомен-обиљежја на Рогоју, на којем су уклесана имена 69 палих српских јунака из Калиновика, Трнова, Гацка, Билеће, Фоче, Невесиња и Пала, и ове године су организовали општина Калиновик и овдашња Борачка организација, а на овом узвишеном и часном мјесту оживјела су болна сјећања на истинске хероје, који су током Одбрамбено-отаџбинског рата РС погинули бранећи oвo стрaтешки изузетно важнo подручје. Већина њих положила је своје животе 30. јула 1992. године штитећи одступницу трновским Србима, који су у паници пред разјареним и крволочним муслиманским снагама напуштали своја вјековна огњишта.

Обраћајући се скупу, начелник Калиновика Милева Комленовић истакла је да је Рогој свето мученичко мјесто гдје је земља натопљена крвљу храбрих српских витезова, мјесто великог страдања и једно од мјеста гдје су се исписивале најсвјетлије странице слободарске историје нашег народа.

-Ријечи нашег Рајка Петрова Нога,"Ако игдје овдје ми смо Богу близу", на најбољи начин описују ово мјесто и овај тренутак. Бранећи ову стратешки важну коту, српски витезови су својим животима бранили одступницу српским цивилима Трнова, који су напуштали своја вјековна огњишта пред најездом разјарених и крволочних муслиманских хорди. Огњена Марија прије 25 година била је само један од великих православних празника када су џелати српски народ палили, клали, свирепо мучили и отимали његово право на живот, имовину, гробове и само постојање. Народ Трнова је тога дана масовно пострадао, а та општина је можда и најстрадалнија у овом задњем рату. Злотвори су убијали све редом, од двогодишњег дјечака до осамдесетогодишњег старца и оставили иза себе смрт, крв, пустош и језиву тишину-подсјетила је Комленовићева на страшна дешавања прије равно четврт вијека.

Истакла је да то није уништило ни дух српског народа, ни његову вољу да живи и бори се за слободу и повратак на своја огњишта, подсјећајући и на Дучићеве ријечи-"Кад помисле да су нас потпуно потопили, ми изронимо на њима непознатом мјесту."

-Храбра српска војска, предвођена славним командантом Ратком Младићем пробила је коридор преко Рогоја и Трнова и ослободила ово мјесто у акцији "Лукавац 1993", на Петровдан исте године. Хвала Богу, Трново је данас обновљен градић у коме је васкрснуо живот, а Рогој миран, пркосан и поносан кутак небеске нам отаџбине-надахнуто и продуховљено, као и увијек оваквим поводима, обраћала се присутнима начелник Калиновика, Милева Комленовић.

Није заборавила да помене и скрнављења спомен-обиљежја, а за све оне који чине и подржавају такве гнусне радње имала је и јасну поруку да се истина ничим не може уклонити.

-Након 25 година злочинац се враћа на мјесто злочина и пуца у овај крст, убијене убија по ко зна који пут. Мисли да ће уклањањем крста, симбола голготе и страдања, али и симбола васкрсења и вјечног живота у Господу, уклонити истину о невиним жртвама и истину о витешкој борби на пркосном Рогоју. Заборављају да битку са невиним жртвама нико није добио. Она се може окончати само признањем и покајањем-поручила је Комленовићева.

Као врло важну, истакла је потребу да се хероји и значајни датуми памте и преносе новим генерацијама, које морају знати да је неко, некада, на овом Рогоју, положио живот зарад њиховог живота и будућности у миру и слободи, у својој Републици Српској.

-Нема државе ако нема памћења, поштовања истине, традиције...Ако се то не пренесе младима. Ми смо ту да не заборавимо, да се сјећамо, да се молимо за наше мученике и новомученике, да завјет молитве пренесемо на наше потомке. Желим да завршим ријечима нашег владике Николаја Велимировића, "Вјера нам треба да би се могли надати, нада да би могли живјети, а љубав да би могли живјети као културан народ." Љубав је вјечна и непролазна нит која нас везује са Богом, другим људима, али и са душама наших упокојених мученика и срадалника-рекла је Милева Комленовић.

Изразила је захвалност свима који су посјетили спомен-обиљежје на Рогоју и дошли да учествују у заједничкој молитви за блажене душе српских витезова, мученика и страдалника.

-Молитвом у заједништву, миру и љубави показаћемо да смо достојни вас за чије се душе молимо, да смо поносни што се можемо поклонити вама гордим који овдје дочекасте Небеска свитања. Слава, мир и блажени покој српским витезовима-рекла је Милева Комленовић.

Парастосу су уз породице погинулих бораца присуствовали и представници БОРС, општина и борачких организација Калиновик, Трново, Гацко, Фоча, Билећа и Невесиње, представници Града Источно Сарајево, Трећег пјешадијског Република Српска пука, представници Црвеног крста РС и организације породица заробљених и несталих бораца РС, организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трнова, бројни борци Одбрамбено-отаџбинског рата РС и ратни војни инвалиди...

Подсјећања ради, планински превој Рогој је и 1992. године и током цијелог Одбрамбено-отаџбинског рата РС представљао једну од стратешки најважнијх кота не само за Трново и Трновљаке, који су током љетног погрома прве ратне године у њему видјели једину наду у спасење, већ и за цијелу РС.

Стога је и био стална мета наших непријатеља који су хтјели да пресијеку овај коридор, због чега је више пута нападан, па и одузиман, али и увијек ослобађан јуначким срцем српских хероја.

Овај превој је био и остао наша жила куцавица и то ће бити и убудуће, заувијек, било то коме право или не, јер на то нас обавезују жртве, српски борци и њихово јуначко дјело.

Рогој је, како је то често знала и зна рећи начелник општине Калиновик Милева Комленовић, мјесто које нас подсјећа на прошлост и опомиње за будућност.

РОГОЈ ЈЕ СВЕТИ КУТАК НЕБЕСКЕ НАМ ОТАЏБИНЕ!

Facebook галерија слика

Последње ажурирано среда, 02 август 2017 19:55
 
Copyright © 2018. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.