• Регистрација
Одржан Меморијални турнир у каратеу „Петар Јововић Бене“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 07 јул 2014 08:56


Меморијални турнир у каратеу „Петар Јововић Бене“, посвећен сјећању на великог човјека и спортисту, спортског радника и педагога, врхунског тренера, репрезентативца бивше Југославије и перјаницу Карате клуба „Босна“, те оснивача калиновачког Карате клуба „Зеленгора“, чији су такмичари пронијели славу свог малог мјеста широм некадашње државе, а који је, као официр ВРС, погинуо у Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, одржан је у недјељу Калиновику, као традиционална спортска манифестација која се организује већ осми пут по реду.

Турнир су и ове године заједнички организовали Општина Калиновик, овдашњи Спортски савез и општинска Борачка организација, те Карате клуб „Бене“, као домаћин манифестације. Осим чланова екипе домаћина, на турниру су учествовали и чланови карате клубова „Дрина“ из Вишеграда, „Љубишња“ из Фоче, „Вележ“ из Невесиња, те "Љубишња" из Плужина у Црној Гори,  а податак да је наступило преко стотину такмичара довољан је показатељ да ова манифестација расте и из године у годину окупља све већи број младих спортиста.

Иначе, то је приликом званичног отварања турнира истакла и начелница Општине Калиновик, Милева Комленовић, рекавши да је и овогодишње окупљање младих каратиста допринијело томе да манифестација задржи епитет престижног спортског догађаја.

Поручила је да је покојни Петар Јововић Бене био цијењен међу спортистима и спортским радницима широм бивше Југославије, казавши да је и данашње одржавање ревијалног меча између репрезентација Републике Српске и Србије, у оквиру меморијала који носи његово име, јасна потврда да је оставио дубок и неизбрисив траг у карате спорту.

-Сјећање на нашег Бена трајно живи у његовом Калиновику, али и међу његовим бројним спортским пријатељима у региону. Задовољни смо што је овај турнир побрао симпатије љубитеља каратеа и прерастао у традиционалну спортску манифестацију која окупља младе и талентоване каратисте који су, увјерена сам у то, свијетла будућност овог спорта у нашем крају и Српској у цјелини. Надамо се да ће турнир сваке наредне године бити и све масовнији и још квалитетнији-истакла је Комленовићева у обраћању учесницима и посјетиоцима турнира, међу којима су били и чланови породице покојног Петра Јововића.

Наравно, такмичари су се надметали у катама и борбама, а најбољима су додијељене медаље и дипломе, док су пехаре добили најуспјешнији такмичари по клубовима. Посебне награде добили су Милица Тодовић и Никола Гочевић, као учесници свих досадашњих турнира.

Такмичење је и ове године уприличено у оквиру Петровданских свечаности, које се организују поводом Дана и крсне славе Општине Калиновик, а треба истаћи и то да овај врхунски спортски догађај представља једну у низу манифестација којима се обиљежава 22. годишњица од формирања Прве калиновачке лаке пјешадијске бригаде ВРС, чији је један од команданата био и Петар Јововић Бене.

Овај велики јунак и борац Одбрамбено-отаџбинског рата РС рањен је и заробљен 3. августа 1992. године на локалитету Лукавац на Трескавици, гдје је звјерски мучен и убијен. Управо по мјесту његове погибије, друга по важности успјешна акција ВРС, која је подразумијевала пробијање коридора преко Трнова и превоја Рогој, јесте и названа „Лукавац 93“.

Покојни Петар Јововић Бене за заслуге у рату одликован је Орденом „Милош Обилић“ и Медаљом за храброст „Милан Тепић“.  

Последње ажурирано понедељак, 07 јул 2014 12:34
 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.