• Регистрација
„ПЕТРОВДАНСКИ ВИЈЕНАЦ“ ЗОРАНУ КОСТИЋУ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 14 јул 2014 20:22

Традиционални књижевни сусрети „Калиновачки поетски вијенац“

Традиционални, осми по реду књижевни сусрети „Калиновачки поетски вијенац“ и ове године су у живописном крају, окруженом нашим најљепшим планинама, окупили понајбоље српске пјеснике из Србије, Црне Горе и Републике Српске, мајсторе стиха и риме, који су гостима и овдашњим поштоваоцима и љубитељима поезије изнова даровали врхунски културни догађај, с правом сврстан у групу најпрестижнијих манифестација овог типа не само у Републици Српској, већ и на цјелокупном српском духовном простору.

Књижевне сусрете отворила је начелник Општине Калиновик Милева Комленовић, која је истакла да је почаствована приликом да се обрати великим мајсторима стиха и лијепо писане ријечи.

-Радује ме што наш мали Калиновик већ осму годину заредом може да угости прва пера српске књижевности и покаже и докаже да су Петровданске свечаности празник културе, поезије и стваралаштва. Пјеснички сусртеи су постали традиционално обиљежје овог јулског дана и нешто чему се изнова радујемо. У име многих који уживају у тој игри ријечи захваљујем вам се, поштовани пјесници, што ћете их подијелити са нама. А, овдје, на загорској површи, лијепе ријечи, ношене вјетром као нашим вјерним пратиоцем, умилније звуче и јаче одјекују. Надам се да ћете управо овдје, крају са најчистијим сусретима дана и ноћи, немирним планинским водама и цвијећем окупаним пропланцима добити и инспирацију за неке нове стваралачке заносе-поручила је, између осталог, Комленовићева отварајући манифестацију.

Све што је услиједило у наставку књижевних сусрета представљало је истинско уживање, а први дио програма обиљежила је поезија прошлогодишњег лауреата Верољуба Вукашиновића, док је професор др Јован Делић предочио информацију о седмој књизи насталој у оквиру ове манифестације, која говори о поезији Милана Ненадића. Наравно, најављена је и осма књига о стваралаштву Верољуба Вукашиновића, а есеје о његовој поезији прилиожили су уважени и емининетни професори књижевности и књижевни критичари.

Учесници манифестације заједнички су посјетили и Улог на Неретви, а настављена је и једна лијепа традиција да се пјесници и организатори пред почетак званичног дијела књижевних сусрета окупе у калиновачкој Народној библиотеци „Јован Дучић“, гдје их, увијек то наглашавају, дочекају срдачно и чиста срца, те угосте баш онако како то доликује људима овог краја-домаћински.

Други дио програма, по већ устаљеној традицији, представљао је и централни дио манифестације који карактерише званично уручење награде „Петровдански вијенац“ коју додјељују Општина Калиновик и Завичајно удружење „Часлав“, а овогодишњи лауреат, по оцјени трочланог стручног жирија којим је предсједавао професор др Јован Делић, јесте бањолучки књижевник, иначе Србин родом са Цетиња, Зоран Костић, за збирку пјесама „Сто једанаест“.

Образлажући одлуку жирија, Делић је, између осталог, истакао да је Костић „првенствено национални пјесник, што значи да је као стваралац заокупљен судбином свога народа, да вјерује у његово мјесто у општој духовној историји, да брани његово сопство и упозорава на опасна застрањења, засијецајући често у живу рану заблуде и гријеха“.

-Посебно је осјетљив на теме историје, завичаја и предања, епски понесен и наглашено реторичан у изразу, склон поетској нарацији, те метричким и лексичким иновацијама. Међу савременим српским пјесницима препознаје се и као врстан познавалац и преводилац руског пјесничког насљеђа, који је ту врсту искуства плодоносно уткивао и у сопствено пјесништво-рекао је Делић.

За „Петровдански вијенац“, признање које чине Повеља, ручно рађено кандило и новчани износ, Костић каже да му је посебно драга награда, јер њено име, као и мјесто гдје се додјељује, како је рекао, „представљају истинска знамења у свесрпском духовном простору.“

-Привилегија поетског доживљаја свега онога што се човјеку дешава, а нарочито онога што се у потоњих неколико деценија збива са нама Србима, и те како ми је помогла да сву ту страхоту живим и преживим и, штавише, налазим могућност и да је дјелимично препјевавам. Оваква награда се добија једном у животу и самим тим, цијеним, указана ми је огромна част-рекао је Костић у обраћању организаторима и посјетиоцима манифестације.

Иначе, на пјесничкој вечери, осим лауреата, своје стихове су говорили и Рајко Петров Ного, Ђорђо Сладоје, Симо Кларић, Недељко Зеленовић, Верољуб Вукашиновић и Раде Лаловић.

Последње ажурирано понедељак, 14 јул 2014 20:40
 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.