• Регистрација
ЈЕДИНСТВО И САРАДЊА ДОНИЈЕЛИ СТАБИЛНОСТ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 14 јул 2014 20:23



Свечана сједница Скупштине општине Калиновик

Поводом Петровдана, одржана је и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик коју су обиљежили обраћање начелника Милеве Комленовић и њен резиме о раду општине у посљедњних годину дана, те најава развојних планова за наредни период, као и традиционална додјела највиших општинских признања и награда колективима и појединцима који су дали допринос развоју локалне заједнице у различитим сегментима.

Оно што се намеће као упечатљив утисак, свакако јесте задовољна оцјена Комленовићеве о раду општинског парламента и јединству које карактерише рад законодавне о извршне власти у Калиновику.
-Заиста сам срећна што смо у протеклој години показали највиши степен јединства и што су нам интереси грађана Калиновика увијек били на првом мјесту. Наша међусобна и добра сарадња са сусједним општинама, Владом РС и вишим нивоима власти уопштено, допринијела је томе да и у овом времену обиљеженом економском кризом лакше пребродимо све проблеме и потешкоће. Уосталом, једна смо од ријетких општина која је лани остварила суфицит у буџету од око 150. 000 КМ, што је више него озбиљан износ за општину попут Калиновика-рекла је Комленовићева.
Она је истакла да приоритети и убудуће остају отварање нових радних мјеста, односно ново запошљавање, као и развој пољопривреде, у којој постоје реални предуслови за озбиљнији развојни искорак.
-Пројекат формирања Репроцентра за узгој товних пасмина говеда, који се проводи у сарадњи са Владом Републике Чешке и нашим ресорним министарством, већ се полако реализује и то је подухват који ће имати значај не само за Калиновик. Такође, ту је и откуп млијека који се повећава, како по броју произвођача у ланцу, тако и у количини, што је резултат којим можемо бити задовољни. Ово је, практично, први пут да тај пројекат несметано функционише, да мљекара „Пађени“ из Билеће редовно измирује обавезе, док је редовна и исплата субвенција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС-рекла је Комленовићева.
Она је додала да је развојна шанса и у области дрвопрерађивачке индустрије, као и у електроенергетском потенцијалу, при чему је истакла пројекат изградње ХЕ „Улог“, који је у фази реализације, те најављене пројекте изградње малих хидроцентрала у горњем току ријеке Неретве.
-Жеља нам је да потпуним функционалним оживљавањем пословне зоне у Јажићима створимо претпоставке за снажнији привредни развој. У озбиљним смо преговорима са инвеститорима који имају намјере да покрену одређену производњу, чиме би и постојећа искоришћеност овог капацитета и локације била подигнута на знатно виши ниво од постојећег, а истовремено, логично, повећан и број запослених људи у Калиновику-казала је Комленовићева.
Не бјежећи од чињенице да се економска криза одразила и на рад Општине Калиновик, она је ипак истакла да је буџетска стабилност још увијек карактеристика којом ова локална заједница може и треба да буде задовољна.
-Економска криза је задесила и много веће и финансијски јаче средине од наше, али оно чиме требамо бити задовољни свакако је податак да смо ми буџетски стабилна јединица локалне самоуправе и да редовно извршавамо све обавезе према корисницима буџета, извођачима радова и добављачима, једноставно, према свима гдје постоји нека створена обавеза. И све то чинимо редовно и без дана закашњења због чега нас неки виде и као истински примјер транспарентног и одговорног партнера. И сви ви сте свједоци да стипендирамо наше студенте који испуњавају услове, да студенте у дефицитарним областима стипендирамо у финансијском капацитету који је у рангу са најразвијенијим општинама, да имамо обезбјеђена средства за подстицај запошљавања, пољопривреде...Вјероватно све то није довољно, али треба имати на уму и то да је сваки проблем који је локалним заједницама у Српској донијела економска криза у руралним срединама попут Калиновика десетоструко тежи и сложенији. Ми и у таквим околностима имамо стабилност и то је оно чиме требамо сви заједно бити поносни-поручила је начелник општине Милева Комленовић.
Закључила је како борба за останак млађе популације у Калиновику остаје као највећа задаћа и најавила да ће општина и убудуће настојати да квалитетним мјерама утиче на њено остварење.
-Свјесни смо да је за тако нешто неопходно људима обезбиједити посао, па је то и разлог због чега ће запошљавање остати приоритет свих приоритета у нашем раду-рекла је она.
На крају је нагласила да ће се и у наредном периоду у раду руководити реалним планирањем буџета, првенствено због тога што је и њој и њеним сарадницима стало до тога да редовно извршавају обавезе, а не да креирају документ који ће „моћно изгледати на папиру, а немоћно у пракси.“
-Ми желимо да водимо одговорну политику и осмишљавамо пројекте који су реално оствариви. Дакле, да свом народу говоримо истину и испуњавамо оно што обећавамо. То је поштен однос из кога проистиче међусобно повјерење, а ми живимо у крају у којем су се одувијек највише цијенили поштење и дата ријеч и тога ћемо се и придржавати у сваком послу-закључила је Комленовићева.


Општинска признања и награде

На Свечаној сједници Скупштине општине Калиновик додијељене су и признања и награде, која је добитницима уручио први човјек овдашњег локалног парламента Ђорђе Сладоје.

ПЛАКЕТА са новчаном наградом од 200 КМ је уручена Миливоју Сладоју, за дугогодишњи допринос у области образовања на подручју општине Калиновик.

ЗАХВАЛНИЦЕ са новчаним наградама у износу од 100 КМ:

1. Мирко Ћеранић, за успјешне резултате у говедарству
2. Милан Елез, за успјешне резултате у говедарству
3. Вукан Тошовић, за успјешне резултате у говедарству

ЗАХВАЛНИЦЕ и новчане награде од 100 КМ

1. Млади активисти Црвеног крста Калиновик, за дугогодишњи хуманитарни рад
2. Жељко Поповић, за дугогодишњи хуманитарни рад
3. Јово Шупета, хуманитарни рад приликом прикупљања помоћи угроженим подручјима
4. Микаило Лаловић, хуманитарни рад приликом прикупљања помоћи угроженим подручјима


ЗАХВАЛНИЦЕ и новчане награде од 50 КМ

-Ватрогасно друштво Калиновик, за дугогодишњи хуманитарни рад

Новчане награде од 150 КМ и дипломе-успјешни студенти

1. Николина Комленовић (одрекла се новчане награде на име изградње капеле)
2. Наташа Бухаћ
3. Вања Ковач

Новчане награде од 100 КМ и дипломе-студенти

1. Предраг Аврам
2. Теодора Мандић
3. Николина Говедарица
4. Милица Сладоје
5. Исидора Мандић
6. Зоран Бозало
7. Драган Шупета

Новчане награде од 100 КМ и дипломе-средњошколци

1. Владана Лаловић
2. Ђорђе Тепавчевић

Новчане награде од 100 КМ и дипломе

1. Ангелина Вуковић, ђак генерације
2. Тамара Церовина, добитник Вукове дипломе


ЗАХВАЛНИЦЕ

1. Колективу Полицијске станице Калиновик, за изузетан допринос у очувању јавног реда и мира на подручју општине Калиновик
2. Миладин Достанић из Гацка, предсједник Синдикалне организације и Мјесног одбора Борачке организације ТЕ „Гацко“, за несебичну новчану помоћ борцима против којих се водио судски спор у Сарајеву и Београду

Последње ажурирано понедељак, 14 јул 2014 20:41
 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.