• Регистрација
Одржан 11. Петровдански сабор фолклора „Калиновик 2018“ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
петак, 13 јул 2018 00:00

img 4874

ПРАЗНИК УВЕЛИЧАН ИГРОМ И ПЈЕСМОМ

 

Традиционални, једанаести по реду Петровдански сабор фолклора „Калиновик 2018“, који је одржан у оквиру свечаности којима је обиљежена крсна слава ове општине и овдашње цркве, окупио је завидан број учесника, који су игром и пјесмом одушевили бројну публику и изнова показали да је овај догађај заиста врхунска културна манифестација.

Осим домаћина, чланова КУД „Загорје“, Калиновчанима су се на овогодишњој смотри представили и чланови КУД „Зора Херцеговине“ из Билеће, КУД „Братство“ из Војковића у Источној Илиџи, КУД „Церовица“ из Станара, као и домаћа изворна група „Загорани“ и чланови калиновачког Гусларског друштва „Љутица Богдан“.

Сабор је отворила начелник Општине Калиновик Милева Комленовић, која је, поздрављајући учеснике, истакла да је поносна што ово мјесто има једну овакву манифестацију која је из године у годину све квалитетнија и посјећенија, те оцијенила да је Калиновик, подржавајући ову и сличне манифестације, показао да је средина која баштини праве вриједности које на најбољи начин чувају српски идентитет и православље.

-Ова традиционална манифестација очувања културне баштине, бисер је који зауизима значајно мјесто у оквиру Петровданских свечаности. Сви ви, домаћини и драги наши гости, јесте истински чувари изворне народне пјесме и игре, традиције и културе српског народа и увијек сте добро дошли на Загорје, које је колијевка вука и хајдука, колијевка легендарног јунака овог времена генерала Младића, али и подручје гдје се његују култура и традиција српског народа. О јунацима се овдје пјева и зато легендарни јунаци толико живе у народној души-поручила је, отварајући Петровдански сабор фолклора, Милева Комленовић и поново се посебно захвалила члановима гостујућих друштава што су дошли да са Калиновчанима подијеле овај диван дан-Петровдан, крсну славу мјеста и овдашње цркве.

Изразила је и изузетно задовољство радом КУД „Загорје“ које је понос Калиновика и друштво које и кроз организацију ове већ традиционалне манифестације потврђује да предан рад увијек доноси резултате. Оцијенила је да су у Општини Калиновик то препознали, да цијене такав рад и подржавају ову дружину.

-Општина Калиновик ће и убудуће стајати иза активности овог друштва које нас сјајно представља, овдје као домаћин, а ван општине као истински амбасадор Калиновика и Калиновчана, наште традиције и обичаја. Гостима желим угодан боравак у нашем Калиновику и још једном им се захваљујем што су дошли да увеличају наш празник. Желимо да уживамо сви заједно у игри и изворној пјесми, да се громогласни мушки и чедни женски гласови чују и данас и сутра на Загорју и да се све ово што чинимо на очувању наших обичаја, културе и традиције пренесе и на наше потомке-закључила је Милева Комленовић.

Бројни посјетиоци манифестације заиста су могли да уживају у богатом програму друштава и могло би се слободно констатовати да је Петровдански сабор фолклора обухватио сву раскош и богатство српске традиције и културе.

Публика је, дакле, а потврдиле су то одобравајуће реакције, била изузетно задовољна, а исто то се може рећи и за домаћине, представнике КУД „Загорје“, који нису крили срећу због још једне успјешно организоване смотре фолклора у Калиновику.

-Нисмо ни сумњали да ће све бити онако како и доликује великом празнику, али тек када видимо задовољну публику и наше задовољство је потпуно. Драго нам је што смо и овога пута потврдили да и ми из такозваних малих општина можемо организовати врхунске културне манифестације-нису крили задовољство домаћини Петровданског сабора фолклора.

 

 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.