• Регистрација
Култура ПДФ Штампа Ел. пошта

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Библиотека у Калиновику је културна установа са дугогодишњом традицијом. Почетак организованог рада са књигама на овом простору се везује за рад ,, Српске Читаонице и Књижнице " у првим годинама двадесетог вијека. У низу година свог постојања, Библиотека је често мијењала статус, а садашњи  назив и статус самосталне установе званично је добила 1997. године.
Подизање општег културног нивоа , повећање нивоа информисаности и омогућавање сталног образовања , библиотека  пружа кроз свој фонд од преко
17 000 библиотечких јединица  из свих области стваралаштва. Корисницима је  на располагању  разноврстан фонд из области књижевности, стручна литература , дјечија  књига , референсна збирка , те периодична издања – дневна штампа и часописи. Од посебног значаја је Завичајна збирка од преко 200 примјерака књига, старих слика, карата и другог материјала из кога се може сазнати о прошлости и садашњости Загорског и Улошког краја као и мала збирка старе и ријетке књиге.
Простор читаонице за одрасле и дјецу се користи за промоције књига, предавања, изложбе књига , а од 2008. године и као Интернет читаоница.
Библиотека додјељује годишњу награду за најбољи дјечији литерарни рад посвећен завичају.Награда се додјељује у оквиру манифестације Петровдански сусрети у мјесецу јулу.
Својим искуством у прикупљању, класификацији и преношењу информација  и традицији у пружању библиотечких услуга , Народна библиотека ,, Јован Дучић" је мјесто знања и сервис информација  за становнике Калиновика.

Директор: Нада Пухало

Контакт телефон: 00387 (57) 623 - 426


КУД ЗАГОРЈЕ

alt

КУД "Загорје" Калиновик постоји и ради од 1956 године.Тренутно КУД окупља око 150 цланова у неколико секција: фолклорна, музичка, драмска, изворне пјесме, гусларска итд. Чланови раде у три старосне категорије и то:од 5-12 година 50 чланова, од 12-15 година 40 чланова од 15 година и старији 60 чланова. С поносом истичемо да имамо 120 чланова школске дјеце што сматрамо изузетним бројем ако се зна да укупно обје школе у Калиновику похађа нешто више од 200 ђака. Да радимо квалитетно и да наш рад има резултата говоре и награде које смо добили на досадасњим учешћима у Републици Српској, Србији и Црној Гори. Наш рад је препознала и Влада Републике Српске, тачније Министарство,просвјете и културе и нас Петровдански сабор фолклора уврстило у културна дешавања у Републици Српској.

 

ПЈЕВАЧКО ДРУШТВО КАЛИНЕ

Најпознатија етно група су „КАЛИНЕ“. Ову етно групу чине младе и лијепе дјевојке из Калиновика. Групу је основала Тања Лаловић, рођена Батинић, а настала је почетком 2005. године. „Калина“ представља енглеску биљку опојног мириса, која расте на великим надморским висинама Зеленгоре, Лелије и Трескавице. Једна од легенди каже да је по овој биљци и Калиновик добио име. Група је наступала на разним мјестима са разним познатим личностима (са Рајком Пертовим Ногом, Ђорђом Сладојем, Љубивојем Ршумовићем и слично). Од Владике Николаја добиле су благослов.

 
Copyright © 2019. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.