• Регистрација
ТУРИЗАМ ПДФ Штампа Ел. пошта

Калиновачка општина има добре, али недовољно искориштене, потенцијале за развој зимског и љетног туризма, за лов и риболов. На подручју општине постоји више локалитета који се истичу као надпросјечне природне љепоте и које се могу издвојити из цјелокупног планинског поднебља општине Калиновик.                                                                                                                                                                  

Омеђена планинама Трескавицом,Зеленгором, Лелијом, Височицом и Црвњем, те прошарана бистрим токовима Неретве и Бистрице и још неких мањих ријека, као и лијепим планинским језерима, тзв. ,,горским очима",од којих су најпознатија : Црвањско,Кладопољско,Орловачко, Југово и Гвозно, ово подручје карактерише издашно природно богатство које је практично недирнуто и тако сачувано у својеврсном изворном облику, што је, по оцјени заљубљеника у природу, љепота за очи, али и мелем за душу.

На подручју општине посебну пажњу привлачи велики број пећина (око 200) са изузетно богатим љепотама сталагмита и сталактита од којих је само мали број истражен, а двије ( ,,Главичине и Кук") представљене широј јавности кроз ТВ серијал ,, Најљепше пећине Републике Српске".

Иако највећим дијелом општинске површине, доминира планински рељеф,а мањи дио чине долине, вртаче, затворена поља као што су : Гвозно,Добро Поље,Јечмени до, Кладово поље, Пода, Сухо поље и друга, треба истаћи пространу висораван Морине, те свакако долину ријеке Неретве, гдје се осјећа утицај медитеранске климе ,због чега је посебно примамљива за кампере , који питомом крајолику мјеста Улог дају предност у односу на морску обалу.

Осим природног потенцијала, на подручју општине Калиновик налазе се и многобројни историјски споменици који свједоче о цивилизацијама и културама које су се смјењивале на овим просторима. Пронађена су и утврђења и насеља на локалитетима: Калиновик, Божанова глава, Јасен, Врховина, Хотовље, Кутине, Добро Поље, Кориљево, Градац, Јелашца, Шивољи, Јажићи, Влахоље и Гвозно.  Пронађен је и велики број стећака.Једно од историјских подручја – Некропола са стећцима Ченгић Бара,од 2010. године проглашено је националним спомеником Босне и Херцеговине.Сви ови подаци представљају драгоцијене изворе како за историчаре, тако и за историчаре језика и уопште ова налазишта представљају непроцијењиве вриједности  српске културне баштине

Од смјештајних капацитета, највећи број чини приватни смјештај са укупно 80 лежајева, те изграђени ловачко-планинарски дом на Добрим Водама  са 20 лежајева. Овај прелијепи објекат пружа могућност да се ловци окупе, организују своја дружења, да се они и њихови госте одморе и преспавају у комфору на високом нивоу.


 

 
Copyright © 2019. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.