• Регистрација
Православне цркве ПДФ Штампа Ел. пошта

ЦРКВА У КАЛИНОВИКУ

На подручју општине Калиновик, налазе се четири парохије у двије Епархије. Митрополији Дабробосанској припада парохија загорска са Храмом Св. Апостола Петра и Павла у Калиновику, те црквом у изградњи у селу Јажићима и гробљанском капелом у селу Влахољу.

Једним дијелом миљевска парохија улази у територију општине Калиновик и ту се налази  у селу Осија новоподигнути храм  посвећен силаску Св. Духа на Апостоле.

Такође, добар дио општине Калиновик, припада и парохији Трново, али на том дијелу нема изграђених храмова.

Захумско- Херцеговачкој епархији припада Црквена општина Улошка са сједиштем у Улогу, те храмовима Св. Василија Острошког у Улогу и  Храмом Вазнесења Господњег у селу Обаљ.

Црква Св. апостола Петра и Павла у Калиновику саграђена је 1888. године на месту где је била једна мала црква. Тада је Захумско-Херцеговачком епархијом управљао митрополит Серафим (Перовић).

Прије Другог светског рата на загорској парохији у Калиновику службовали су свештеници: Ристо Кочевић, Секул Секуловић, Милош Минић и Васиљ Тунгуз. После Другог светског рата помињу се следећи свештеници: Драгољуб Петровић; Миле Попадић; Новица Лалић; Радомир Брењо 1959-1970; Милорад Остојић 1970-1988; Боро Видовић 1988; Ранко Билинац и Данило Црногорац, србињски свештеници 1988-1990; Чедо Ђуреиновић 1990-1998. ; Тихомир Мотика 1998-2004.;Љубинко Савић 2004.-2005.

Данас црквена општина Калиновик припада  Дабробосанској митрополији и у надлежности  је Архијерејског намјесништва фочанског.
У парохији Калиновик од 2005. године службује јереј Марко Билинац.

ЦРКВА НА ОБЉУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Црква на Обљу припада Захумско - херцеговачкиој епархији, саграђена је 1869. године и посвећена је Вазнесењу Господњем.Позната је и као црква у којој се налази посвећена рука српског чобанчета, жртве  Турака из 18. вијека, која се сматра заштитником села Обља.

Село Обаљ, петнаестак километара од Калиновика према Улогу, кажу, никад нису погодили град, суша, глад, нити га је освојила непријатељска војска. Сматра се  да Обаљ, послије минулог рата, једино преостало српско село на Неретви и данас, као у давна времена, „чува"  мала црква са својом светињом.

По причама сељана, камен којим је зидан и којим је покривен храм, довожен је чак са Морина, а звоно из Метковића. Занимљиво је да су Нијемци звоно тешко оштетили 1914. године, али бојећи се божјег гњева, нису га однијели.

ЦРКВА СВ. ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ У УЛОГУ

alt

Црквена општина улошка са сједиштем у Улогу припада Захумско- Херцеговачкој епархији.

Храм Св. Василија Острошког у Улогу освећен је 1907. године за вријеме Митрополита Петра Зимоњића.

ЦРКВА НА ОСИЈАМА

alt

Црква на Осијама, Храм Свете Тројице, саграђен 2008. године. Мјештани Осија страдали су у Другом свјетском рату и протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, а храм je подигнут у помен свих преминулих чланова породице чији су посмртни остаци сахрањени на гробљу поред цркве. У склопу цркве је и парохијски дом, задужбина породице Драшковић.

 
Copyright © 2019. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.