• Регистрација
ОБИЉЕЖЕНА КРСНА СЛАВА-ПЕТРОВДАН ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 14 јул 2014 20:42


Достојанствено, у духу традиције и обичаја нашег вјерујућег народа

Онако како то и доликује правим домаћинима, достојанствено, у духу најбоље традиције и обичаја вјерујућег српског православног народа, у Калиновику је свечано обиљежен велики празник Петровдан, крсна слава општине и овдашњег Храма Св. Петра и Павла.

Послије свете литургије, свечана славска литија прошла је централном улицом све до здања Општине Калиновик, гдје је у молитвеном озрачју обављен и обред ломљења славског колача, послије чега се житељима Калиновика и бројним гостима обратила начелник ове општине Милева Комленовић, пожеливши свима срећну и богомблагословену крсну славу.

-Свакако је празничније када је човјек окружен драгим људима и пријатељима. Радост је тада потпуна, а ја данас заиста осјећам потпуну радост и задовољство, видјевши нас сједињене и сабране у молитви Божијој у нашем светом храму, у окриљу наше Српске православне цркве која нас је и данас благосиљала на овај велики дан светих апостола Петра и Павла, наших заштитника и молитвеника пред Господом. Желим да вам поручим да ћемо се и убудуће сабирати и заједнички радити на општем добру и напретку нашег Калиновика и свих грађана, јер једино јединствени и са таквим приступом можемо одговорити на све изазове који су преда нама-рекла је Комленовићева, честитајући окупљеним грађанима Дан и крсну славу Општине Калиновик.

Схватајући значај саборности и јединства и у годинама које су изборне и као такве свакако специфичне, она је позвала све да и убудуће буду достојанствени, какви Калиновчани одувијек и јесу били.

-Човјек је слуга изговорених, а господар неизговорених ријечи-каже стара изрека и ја вас све позивам да и у тим специфичним тренуцима водимо рачуна о томе да сви будемо достојанствени, коректни и честити, те да се понашамо на цивилизован начин. Уопште не сумњам да ће то тако и бити, јер живот иде даље и пред нама је обавеза да исуњавамо све обавезе и рјешавамо проблеме-поручила је Комленовићева.

Грађанима и званицама обратили су се и предсједник СО Калиновик Ђорђе Сладоје и замјеник начелника Радомир Сладоје, а славу су им честитали и уважени гости попут народног посланика из Фоче Вељка Марића, посланика у Представничком дому ПСБиХ Бошка Томића, начелника Источног Новог Сарајева Љубише Ћосића...

Заједно са општинским званичницима Калиновика, грађани и гости, представници јавног, политичког и привредног живота овог краја и сусједних општина, српски представници у заједничким органима БиХ, директори појединих републичких управа и предузећа, посјетили су и Спомен собу у Калиновику, гдје су прислужене свијеће и положени вијенци у знак сјећања и поштовања према погинулим борцима овог краја у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Потом је одржана и Свечана сједница Скупштине општине Калиновик, на којој су предочени даљи развојни планови на овом подручју, те уручена општинска признања, награде и захвалнице, послије чага је уприличен и свечани славски ручак-трпеза љубави, која је за госте била постављена у велељепном ресторану калиновачког хотела „Москва“.

Није на одмет поменути ни то да је празновање Петровдана у Калиновику обогаћено и низом пратећих манифестација, попут разних спортских активности и традиционалног турнира у малом фудбалу, као и концерта уочи крсне славе, када је Калиновчане током цјеловечерњег концерта забављао популарни Неша Галија.

 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.