• Регистрација
Нова опрема за подршку 42 произвођача млијека ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста admin   
петак, 11 септембар 2020 14:59

img 7881

Sweden/USAID Farma II пројекат и општина Калиновик су данас додијелили локалном Удружењу пољопривредних произвиђача (УПП) пет нових лактофриза, с кумулативним капацитетом од 2300 литара које ће користити 42 произвођача млијека у удаљеним селима.

Лактофризи су дио програма подршке коју Farma II пружа УПП Калиновик, који такође укључује двомјесечни програм обуке за произвођаче млијека којима су додијељени лактофризи, а који ће им помоћи да побољшају хигијену и квалитет млијека, повећају производњу и остваре веће приходе.

„Када се УПП Калиновик пријавило за грант средства која је додјељивао пројекат Sweden/USAID Farma II за пружање програма обуке нашим произвођачима млијека и набавку три нова лактофриза, видјели смо сјајну прилику да уружимо снаге с пројектом и да дамо средства за додатна два лактофриза и тако задовољимо потребе више фармера који живе и раде у удаљеним селима“, рекла је Начелница општине Калиновик Милева Комленовић и напоменула да је општина такође осигурала средства за куповину 42 канте за млијеко од нехрђајућег челика како би замијенили пластичне канте које су фармери до сада користили.

Мирко Бозало из УПП Калиновик је напоменуо да се програм обуке састоји од осам курсева, укључујући производњу сточне хране и исхрану стоке, здравље вимена и хигијена млијека, репродукција, добробит и смјештај животиња, те финансијско управљање у пољопривреди. Обука садржи 32 теоријске и 60 практичних сесија.

„Нова опрема и програм обуке који сада пружамо помоћи ће фармерима да унаприједе хигијену и сво своје млијеко претворе у квалитетан производ. Такође им желимо помоћи да повећају количине млијека које производе правлном прехраном и бригом о животињама за најмање пет процената у првој години након обуке. Све ово би у коначници требало омогућити фармерима да зараде најмање 15 до 20 процената више новца“, рекао је Бозало.

Пројекат Sweden/USAID Farma II подржава развој пет пољопривредних сектора у БиХ, укључујући мљекарство, перадарство, воће и поврће, мед и ароматичне и љековите биљке. Током посљедње четири године пројекат је пружио подршку за више од 2100 пољопривредних произвођача и организација.

 


Последње ажурирано петак, 11 септембар 2020 15:10
 
Copyright © 2024. kalinovik. Designed by MATRIX COPMUTERS

S5 Box

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.